Теми статей
Обрати теми

Рахунок за послуги зв’язку: який «зв’язок» мається на увазі?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підкажіть, за якими послугами можна відображати ПК на підставі рахунка за послуги зв’язку? Чи входить до них Інтернет?

Так, надання доступу до мережі Інтернет — це також послуга зв’язку. Тому ПДВ, сплачений у вартості інтернет-послуг, можна відносити до ПК на підставі рахунка.

Але давайте розберемося, що ще можна вважати послугами зв’язку.

Узагалі зв’язок буває двох видів:

— поштовий

— електрозв’язок.

Оскільки в п.п. «а» п. 201.11 ПКУ йдеться про зв’язок «узагалі», вважаємо, що й рахунок за послуги поштового зв’язку, і рахунок за послуги електрозв’язку дають підстави для відображення ПК.

Що вважати послугами поштового зв’язку?

Згідно зі ст. 1 Закону № 2759 послуга поштового зв’язку — продукт діяльності оператора поштового зв’язку з приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень, виконання доручень користувачів щодо поштових переказів, банківських операцій, спрямований на задоволення потреб користувачів. При цьому оператором поштового зв’язку вважається суб’єкт підприємницької діяльності, який у встановленому законом порядку надає послуги поштового зв’язку.

Отже, якщо оператор поштового зв’язку надав вам будь-яку з перелічених послуг і виставив рахунок з ПДВ, можете податкову накладну не вимагати — відображайте ПК на підставі рахунка (звичайно, якщо він містить загальну суму платежу, суму ПДВ та індивідуальний податковий номер продавця).

При цьому урахуйте: оплата поштових послуг з пересилання письмової кореспонденції (прості та рекомендовані листи, поштові картки, бандеролі, секограми і дрібні пакети), наданих національним оператором (УДППЗ «Укрпошта»), здійснюється поштовими марками (ст. 21 Закону № 2759). А їх постачання згідно з п. 196.1.4 ПКУ не є об’єктом обкладення ПДВ. Тому піклуватися про відображення ПК у цьому випадку не доведеться.

З електрозв’язком (або телекомунікаціями) теж усе просто.

Згідно зі ст. 1 Закону № 1280 телекомунікації (електрозв’язок) — передавання, випромінювання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень і звуків або повідомлень будь-якого роду по радіо, проводових, оптичних або інших електромагнітних системах. А телекомунікаційною послугою вважається продукт діяльності оператора та провайдера телекомунікацій, спрямований на задоволення потреб споживачів у сфері телекомунікацій.

Тому до телекомунікаційних послуг (послуг електрозв’язку) належать:

— послуги провідного телефонного зв’язку;

— послуги безпровідного телефонного зв’язку;

— надання доступу до мережі Інтернет;

— послуги теле- та радіомовлення.

Але врахуйте: ці послуги мають бути надані оператором або провайдером телекомунікацій. Тільки в цьому випадку вони вважатимуться телекомунікаційними.

Запам’ятайте: оператором телекомунікацій є суб’єкт господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж. А провайдер — це той, хто має право на здійснення телекомунікаційної діяльності, але права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж у нього немає. Надавати в користування канали електрозв’язку провайдер теж не має права.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі