Теми статей
Обрати теми

Чек за бензин без акцизу — не перешкода для ПК

Дзюба Наталія, податковий експерт
Працівник надав чек РРО на купівлю бензину на суму до 200 грн. (без ПДВ), але в ньому не виділено акциз — є тільки ПДВ 20 % і загальна сума з ПДВ, яка і була сплачена на АЗС. Чи можна включити суму ПДВ за таким чеком до складу податкового кредиту?

Поборотися за ПК можна. Хоча бажано все ж вимагати від продавця ПН. Пояснимо чому.

Недарма у вас закрався острах з приводу відсутності в чеку на придбання пального (підакцизного товару) окремо виділеної суми акцизного податку. Річ у тім, що згідно з Положенням про форму та зміст розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (набуло чинності 11.03.2016 р.), роздрібні торговці підакцизними товарами зобов’язані зазначати в чеку РРО ставку і загальну суму акцизного податку за всіма зазначеними в ньому товарами (послугами).

Враховуючи специфічність роздрібного акцизу на пальне (розраховується за ставкою 0,042 євро за 1 л), технічно виконати цю вимогу можуть не всі РРО. У п. 5 наказу № 13 якраз і зроблене застереження, що ці вимоги не стосуються розрахункових документів, що друкуються на РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких унесено до Держреєстру до набуття чинності цього наказом.

Отже, касові чеки без акцизу — не наслідок помилки постачальника і повинні прийматися як документ, що підтверджує сплату коштів підзвітною особою за придбане пальне. Такий чек цілком може «закрити» авансовий звіт вашого працівника.

Та й самі податківці анітрохи не проти того, що касові чеки, видані споживачам пального на АЗС при його продажу, можуть не містити реквізиту «Акцизний податок» у разі їх друкування РРО, уключеними до Держреєстру РРО раніше 11.03.2016 р. (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 04.05.2016 р. № 10242/10/26-15-40-03-16, а також лист ДФСУ від 15.06.2016 р. № 13388/6/99-99-14-03-03-15). Щоправда, у БЗ (див. категорію 109.10) податківці все ж «накапостили», зазначивши, що продавець може спробувати акцизний податок у старих РРО відображати як окрему податкову групу. Хоча покарання за його невиділення в чеку не передбачено.

Відсутність у чеку акцизного податку особливо не повинна впливати на можливість відобразити суму ПДВ у складі ПК

«Роздрібний» акциз накручується на вартість пального з ПДВ, а ПДВ на «роздрібний» акциз не накручується.

При цьому для цілей ПДВ головне, щоб чек, виданий при постачанні підакцизних товарів, ураховуючи норми п.п. 201.11 ПКУ, містив:

— податковий і фіскальний номер постачальника;

— загальну суму отриманих товарів, що не перевищує 200 грн. за день (без ПДВ);

— загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням ПДВ;

— суму ПДВ, що сплачується у складі загальної суми. Як бачимо, наявність у чеку «Акцизного податку» для цілей ПДВ не принципова. На це свого часу звертали увагу й податківці (див. категорію 101.14 БЗ).

Звичайно, залишається питання з сумою ПДВ. Не виділивши акциз, постачальник зазвичай показує в чеку невірну суму ПДВ (похибка виникає, якщо акциз уключити до бази оподаткування ПДВ).

Не дивлячись на це, формальні умови для відображення ПК виконано. Тому вважаємо, що у платника є всі підстави показати ПК навіть за таким чеком.

Один мінус будь-якого чека — вхідні суми ПДВ не збільшать реєстраційний ліміт (детальніше див. на с. 21 цього номера). Підставою для збільшення ліміту реєстрації будуть тільки суми із зареєстрованих ПН.

Щоправда, радимо на майбутнє, щоб напевно і без питань сформувати ПК при придбанні пального за готівку (у тому числі й через підзвітну особу), одразу ж вимагати від продавця ПН, навіть якщо загальна сума купівлі не перевищує 200 грн. (без урахування ПДВ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі