Теми статей
Обрати теми

Вихідна допомога: у розрахунковому періоді не відпрацьовано жодного дня

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики
Працівник підприємства хворів протягом останніх чотирьох місяців, після чого йому було встановлено ІІ групу інвалідності. 31 травня 2016 року він звільняється на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги. При цьому у травні 2016 року йому було збільшено посадовий оклад. Як розрахувати суму вихідної допомоги, якщо протягом чотирьох місяців працівник не відпрацював жодного дня?

Згідно зі ст. 44 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) при припиненні трудового договору на підставі, передбаченій п. 2 ст. 40 КЗпП, працівнику виплачують вихідну допомогу в розмірі не менше середньомісячного заробітку.

Обчислення середньої заробітної плати для розрахунку суми вихідної допомоги здійснюють згідно з п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), виходячи з виплат за останні два календарні місяці (з 1-го по 1-ше число), що передують звільненню.

Розмір середньомісячної заробітної плати для нарахування вихідної допомоги дорівнює добутку середньоденної заробітної плати та середньомісячного числа робочих днів у розрахунковому періоді ( п. 8 Порядку № 100).

У свою чергу:

— середньоденну заробітну плату визначають шляхом ділення заробітної плати, нарахованої в розрахунковому періоді за фактично відпрацьовані робочі дні, на число відпрацьованих за цей період робочих днів;

— середньомісячне число робочих днів розраховують діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці відповідно до графіка роботи підприємства, установленого з дотриманням вимог законодавства.

А якщо працівник протягом останніх двох календарних місяців не відпрацював жодного дня? Тоді середню зарплату обчислюють виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середню зарплату розраховують виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Якщо ж у розрахунковому періоді працівник не мав заробітку не зі своєї вини, розрахунки проводяться виходячи з установленої йому у трудовому договорі на момент звільнення тарифної ставки (посадового (місячного) окладу). Це прямо зазначено в абзаці третьому п. 4 Порядку № 100. Доплати та надбавки в цьому випадку не враховують.

Припустимо, що у травні 2016 року оклад працівника, про якого йдеться в запитанні, було підвищено з 2360 до 2512 грн. Отже, при звільненні йому має бути виплачена вихідна допомога в розмірі 2512 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі