Теми статей
Обрати теми

Повернути товари, придбані із застосуванням КПК

Нестеренко Максим, податковий експерт
У сьогоднішньому номері ми вже описували, яким чином відображати в обліку придбання товарів із використанням КПК. А як показати в обліку повернення придбаного таким чином товару? Про це говоритимемо зараз!

Загальні правила повернення товарів прописано у гл. 54 ЦКУ ( ст. 672) і Законі про захист прав споживачів (ст. 8). У цілому, ці правила стосуються і повернення товарів, придбаних із використанням КПК. Але почати слід, мабуть, з найбільш специфічного питання — куди продавець має повертати гроші, які надійшли йому з КПК.

Повертаємо гроші

У Положенні про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженому постановою Правління НБУ від 19.04.2005 р. № 137, було передбачено, що товари, придбані із застосуванням платіжної картки, можуть бути повернені особі, яка їх продала, згідно з правилами, установленими відповідними нормативно-правовими актами України.

У зазначеному Положенні (абзац другий п. 3.14), яке наразі втратило чинність, зазначено:

Повернення коштів за повернений товар, неотриману (неякісну) послугу здійснюється шляхом їх зарахування на картрахунок у порядку, визначеному правилами платіжної системи, або готівкою, якщо це не суперечить правилам платіжної системи

Ми наводимо цитату саме з цього документа, тому що ані в наступному Положенні № 223, ані в нині чинному Положенні № 705 нам не вдалося знайти будь-які прямі керунки щодо того, куди мають бути зараховані гроші, сплачені з використанням КПК за товар, який повертається. Немає згадки про це і в Законі про платіжні системи.

Натомість нам відомо, що банки (емітенти КПК) у своїх внутрішніх правилах користування КПК, як і раніше, згадують саме цю, процитовану вище норму*. Додатковий аргумент — аналогічна за своєю суттю норма міститься у п. 2.9 гл. 2 Правил Національної системи масових електронних платежів, затверджених постановою Правління НБУ від 10.12.2004 р. № 620.

* Див., наприклад: https://www.otpbank.com.ua/smb/cards/corporate-cards/corporate/visa.php.

Утім, на нашу думу, готівкою повернути кошти у цьому випадку навряд чи вийде. Принаймні податківці категорично проти цього. У своїх консультаціях із БЗ, підкатегорія 109.02, податківці наголошують на тому, що повернення коштів здійснюється у безготівковій формі через установу банку або із застосуванням РРО з оформленням відповідного розрахункового документа. Причому в одній із консультацій податківці прямо наголошують: у випадку використання банківської платіжної картки повернення коштів за повернутий товар здійснюється без видачі готівкових коштів, тобто на розрахунковий рахунок покупця, відкритий у банку.

Облік у продавця

Бухгалтерський облік. У бухобліку продавця повернення товарів відображається із застосуванням субрахунка 704 «Вирахування з доходу». Одночасно методом «червоне сторно» здійснюється коригування суми нарахованих ПДВ-зобов’язань і собівартості реалізованих товарів, списаної на витрати.

Податок на прибуток. У податковоприбутковому обліку — усе за бухобліковими правилами. У бухобліку дохід від реалізації повернутих товарів буде вирахувано з доходів, а їх собівартість — з витрат. Відтак бухобліковий фінрезультат продавця буде враховувати операцію з повернення зазначених товарів.

ПДВ. У ПДВ-обліку продавця усе залежить від того, як оформлювалася реалізація товару. Якщо складалася окрема податкова накладна (на покупця — платника ПДВ), то, керуючись ст. 192 ПКУ, продавець складає розрахунок коригування на зменшення податкових зобов’язань. Після того як покупець зареєструє такий розрахунок у ЄРПН, продавець має право зменшити свої податкові зобов’язання з ПДВ. Якщо ж реалізацію було оформлено підсумковою податковою накладною — повернення товарів враховується у підсумках того дня, яким здійснювалося повернення товару. Розрахунок коригування у такому випадку не складається.

Розглянемо облік повернення товарів, придбаних із застосуванням КПК, на прикладі.

Приклад. Підприємство реалізувало товар на суму 720 грн.(у тому числі ПДВ — 120 грн.). Оплату було здійснено з використанням КПК. Згодом товар було повернуто покупцем, а підприємство повернуло гроші.

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Реалізовано товар покупцю**

331

702

720

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

120

3

Списано собівартість реалізованого товару (сума умовна)

902

28

440

4

Відкориговано дохід за повернутим товаром

704

361

720

5

Відкориговано податкові зобов’язання з ПДВ методом «червоне сторно» (нараховані окремою податковою накладною)***:

— складено розрахунок коригування

704

643/2

120

— зареєстровано розрахунок коригування у ЄРПН (покупцем)

643/2

641

120

6

Оприбутковано повернений товар (методом «червоне сторно»)

902

28

440

7

Видано чек РРО покупцеві на повернутий товар

361

331

720

8

Передано реєстр квитанцій платіжного термінала (сліпів)

331

333

720

9

Списано кошти

333

311

720

10

Віднесено на витрати комісію банку

92

311

20

** Проводку, яка відображає перерахування коштів з карткового рахунка продавця на його поточний рахунок, ми тут не показуємо.

*** Аналітичний рахунок 643/2 використовуємо для того, аби відобразити «непідтверджене» зменшення податкових зобов’язань (до реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН).

Тепер переходимо до обліку в покупця!

Облік у покупця

У покупця все теж доволі стандартно, за винятком хіба що рахунка, на який повертаються кошти.

Бухгалтерський облік. У бухобліку покупець не робить якихось особливих дій. Він просто коригує методом «червоне сторно» свій податковий кредит, списує придбаний товар за фактом повернення продавцю і відображає отримання коштів.

Податок на прибуток. На податковоприбутковому обліку покупця повернення товару ніяк не відображається. Бо ж цей товар ще не було списано на витрати і, відповідно, його вартість не вплинула на фінрезультат.

ПДВ. У ПДВ-обліку покупець, керуючись нормами ст. 192 ПКУ, здійснює коригування податкового кредиту. Причому податківці наполягають, що таке коригування неодмінно слід робити у тому ж ПДВ-періоді, в якому було повернуто товар, незалежно від реєстрації чи взагалі отримання розрахунку коригування (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.07).

Проілюструємо облік у покупця на прикладі з тими ж самими цифрами!

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Оплачено ТМЦ за допомогою КПК (кошти блоковано)

3131

313

720

2

Оприбутковано придбані ТМЦ (складено авансовий звіт)

28

372

600

3

Відображено суму податкового кредиту до реєстрації ПН

644/1

372

120

4

ПН зареєстровано в ЄРПН

641

644/1

120

5

Списано кошти з КПК у рахунок оплати ТМЦ

372

3131

720

6

Отримано кошти від продавця на картковий рахунок

313

372*

720

7

Повернено товар продавцю

372

28

600

8

Зменшено податковий кредит з ПДВ у періоді повернення товару (методом «червоне сторно»)

641

372

120

* У цьому випадку кошти від продавця отримує не підзвітна особа (користувач КПК), а безпосередньо підприємство. Тому, на нашу думку, замість субрахунка 372 цілком можна використовувати також субрахунок 685.

Що ж, вважаємо принципи обліку повернень товарів, придбаних із застосуванням КПК, вам зрозумілі!

висновки

  • При поверненні товару, придбаного із застосуванням КПК, слід керуватися загальними правилами обліку:
    — продавець зменшує свої доходи, витрати і податкові зобов’язання з ПДВ;
    — покупець зменшує податковий кредит з ПДВ.
  • Якщо покупець повертає товар, придбаний із застосуванням КПК, продавець повертає кошти на картковий рахунок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі