Теми статей
Обрати теми

У відрядження за рахунок сина: чи можна відшкодувати?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Повернувшись з відрядження, працівник надав документ про оплату за авіаційний квиток, з якого видно, що оплата була здійснена з банківської картки його сина. Сам транспортний квиток разом із посадковим талоном також наданий. Підкажіть, чи може підприємство відшкодувати працівнику вартість цього квитка? Чи підлягає вона обкладенню ПДФО і військовим збором (ВЗ)? І чи можна врахувати її при розрахунку податку на прибуток?

Ми вважаємо, що підтвердити витрати відрядженого працівника чужим документом про оплату не можна. Проте, компенсувати ці суми можна, щоправда, з обкладенням ПДФО і ВЗ. Але у разі виконання певних умов цих негативних наслідків можна уникнути.

Перш ніж говорити про ці «певні умови», давайте пригадаємо, чим зумовлена необхідність відшкодування витрат на проїзд відрядженому працівнику і якими документами вони мають бути підтверджені. Адже інколи документ про оплату зовсім не потрібний.

Обов’язок підприємства відшкодувати працівнику, направленому у відрядження, вартість проїзду до місця призначення і назад встановлює ст. 121 КЗпП. Перелік документів, якими працівник підтверджує вартість понесених ним витрат, госпрозрахункове підприємство встановлює самостійно в Положенні про відрядження.

Водночас, щоб підприємство мало право не утримувати ПДФО і ВЗ із таких відшкодованих сум, необхідний документ про оплату вартості проїзду. Крім того, обов’язковими для цих же цілей є транспортний квиток (у тому числі електронний) разом з посадковим талоном ( п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ).

Щоправда, паперовий транспортний квиток сам є розрахунковим документом ( ст. 2 Закону про РРО). Тому до нього додавати будь-який додатковий документ про сплату не потрібно. А ось електронний квиток розрахунковим документом вважати не можна (див. лист Міжрегіонального ГУ ДФС від 21.01.2016 р. № 1501/10/28-10-06-11, БЗ 102.21).

Єдиний виняток — залізничний електронний квиток. Його роздруківка є і розрахунковим документом (фіскальним чеком), і договором на перевезення пасажира та/або багажу (див. п. 5.6 Порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затвердженого наказом Мінінфраструктури і Міндоходів від 30.05.2013 р. № 331/137, БЗ 109.10).

Отже, якщо авіаквиток паперовий, додавати будь-який документ про оплату не треба. А якщо авіаквиток електронний, без документа про оплату, що підтверджує витрати відрядженого працівника (а не його сина!), не обійтися.

Де взяти такий документ? Думаємо, із ситуації, що склалася, можна вийти таким чином:

1) між працівником та його сином слід укласти договір доручення, за яким працівник доручає сину купити квиток (вважаємо, що заборона на «передоручення» зі ст. 30 КЗпП тут не працює, принаймні, якщо працівник не отримував гроші під звіт, а схоже, що саме ця ситуація сталася в запитанні);

2) після виконання доручення працівник повинен компенсувати сину понесені витрати.

Саме документ про перерахування витрачених коштів сину (наприклад, виписка з картрахунку працівника) або розписка про передачу готівки і буде документом про оплату, що підтверджує витрати відрядженого працівника на проїзд. За наявності такого документа, а також електронного авіаквитка, посадкового талона та розрахункового документа про оплату квитка від імені сина, відшкодувати витрати відрядженому працівнику можна.

Обкладати їх ПДФО та військовим збором в такому разі підстав немає. Немає також приводу не враховувати ці витрати при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі