16.06.2016

Сумові помилки у ПН

Уявімо, що у ПН помилилися в сумі. Тобто припустилися помилки, що вплинула на суму компенсації. Давайте з’ясуємо, як її виправити.

Сумові помилки у ПН виправляють через «виправляючий» РК ( останній абзац п. 192.1 ПКУ). Такий РК може бути «збільшуючим» або «зменшуючим» — залежно від того, в який бік помилилися (детальніше див. рисунок нижче):

Тепер про процедуру виправлень детальніше.

«Виправляючий» РК

Складання. «Виправляючий» РК складаємо датою виявлення помилки. Тобто у полі «Дата складання» зазначаємо ту поточну дату, коли знайшли і виправляємо сумову помилку в ПН (так, якщо помилку, припустимо, виявили сьогодні, то у «виправляючому» РК ставимо сьогоднішню дату). А решту в заголовній частині РК заповнюємо так само, як ПН (тобто переносимо до неї дані ПН).

Тепер про табличну частину. Почнемо з розділу Б.

Графа 1. До неї заносимо номер того «помилкового» рядка ПН, який виправляємо. Щоправда, врахуйте: так діємо, якщо виправляємо нові ПН, складені з 01.04.2016 р. І навпаки, гр. 1 розділу Б взагалі не заповнюємо, якщо виправляємо старі ПН (тобто ПН старої форми, затвердженої наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957), оскільки в тих старих ПН нумерації рядків і в помині не було (див. консультацію у підкатегорії 101.17 БЗ, а також «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 4; № 41, с. 33; № 20, с. 17).

У гр. 2 «Причина коригування» розділу Б РК записуємо «Виправлення помилки». Хоча можна конкретизувати помилку і записати, наприклад: «Виправлення помилки в ціні товару» або «Виправлення помилки в кількості товару» тощо — із цього приводу якихось суворих правил немає.

При цьому з’являється запитання, як заповнювати розділ Б РК:

— одним рядком — тільки на коригуючу різницю — «дельту» (з «+» або з «-») чи

— двома рядками: першим (з «-»), знімаючи старі «помилкові» суми, і другим (з «+»), показуючи вже правильні значення?

Податківці, судячи з усього, підтримують перший варіант. Тобто за сумовими помилками вони хочуть бачити запис у РК одним рядком — на надбавку/зняття, тобто на «дельту» (підкатегорія 101.17 БЗ).

Потім у розділі А РК відповідно виводимо підсумки коригування: показуємо коригування обсягів і коригування ПДВ (залежно від ситуації з «+» або з «-»).

Реєстрація. Далі складений РК слід зареєструвати. Тут усе залежатиме від того, який це РК: «збільшуючий» чи «зменшуючий»/на покупця — платника чи покупця — неплатника ПДВ. При цьому пам’ятайте, що ( п. 22 Порядку № 1307):

— продавець самостійно реєструє усі «збільшуючі» РК (на будь-яких покупців) та «зменшуючі» РК на покупців — неплатників ПДВ (тобто які не видаються покупцям), а ось

— покупець (якщо він — платник ПДВ) зобов’язаний зареєструвати «зменшуючий» РК. У такому разі продавець направляє «зменшуючий» РК покупцю для реєстрації.

Нагадаємо, що зареєструвати РК потрібно протягом 15 календарних днів, наступних за датою складання ( п. 201.10 ПКУ). Ну а «по максимуму» на реєстрацію РК (як і ПН) відводиться 180 днів. Щоправда, за несвоєчасну реєстрацію накладають штрафи за п. 1201.1 ПКУ (до особи, на яку покладено обов’язок щодо реєстрації, тому в першому випадку штрафи застосовуватимуться до продавця, а в другому — до покупця).

Тепер про те, як виправлення сумової помилки у ПН буде відображено в декларації.

Відображення в декларації

Найпростіше, якщо у продавця ПН-помилка не торкнулася декларації. Тобто помилки припустилися лише в ПН, тоді як ПДВ-звітність продавець заповнив правильно (ПЗ не занизив/не завищив). Тоді продавцю достатньо скласти «виправляючий» РК (щоб, по-перше, скоригувати ліміт, а по-друге, не ставити під загрозу ПК у покупця). А ось на декларацію продавця це ніяк не вплине.

Набагато складніше, якщо помилка просочилася в декларацію.

У такому разі спершу нагадаємо базові правила — коли виникають наслідки за участю РК ( ст. 192 ПКУ; листи ДФСУ від 15.12.2015 р. № 26683/6/99-95-42-01-16-01 і від 04.02.2016 р. № 2362/6/99-99-19-03-02-15):

Таблиця 1. Коли виникають ПЗ/ПК за РК

ПДВ-наслідки:

РК

збільшуючі («+»)

зменшуючі («-»)

зареєстровані:

своєчасно

несвоєчасно*

своєчасно

несвоєчасно*

ПЗ у продавця

у періоді складання РК**

у періоді складання РК

у періоді реєстрації РК

ПК у покупця

у періоді складання РК

у періоді реєстрації РК

у періоді складання РК**

* Пізніше 15 календарних днів, наступних за датою складання РК.

** Незалежно від періоду реєстрації РК.

До того ж у разі сумових помилок слід враховувати, що:

— продавцю у будь-якому випадку необхідно задекларувати ПЗ за першою подією. Тобто ПН-помилки не звільняють продавця від необхідності нарахувати зобов’язання, тоді як:

— покупцю за «помилковою» ПН не можна відображати ПК ( останній абзац п. 201.10 ПКУ; підкатегорія 101.20 БЗ). Тому для покупця найоптимальніший варіант — дочекатися виправлення помилки, тобто появи РК, і тільки після цього зі спокійною совістю задекларувати ПК (лист ГУ ДФС від 16.12.2015 р. № 27154/10/28-10-06-11).

До того ж при сумових помилках уся пікантність у тому, що фігурують два документи: (1) ПН з помилкою та (2) РК, що її «виправляє». У зв’язку з цим вважаємо, що виправлення помилки сторонам доведеться показати розгорнуто. Тобто, відображаючи і ПН (продавцю — у ряд. 1, а покупцю — у ряд. 10 декларації), і РК, що її коригує (продавцю — у ряд. 7, а покупцю — у ряд. 12).

Ще акцент зробимо на продавцеві. Якщо ПН-помилку виявили з часом (у наступних періодах) і виявилось, що через неї у періоді першої події продавець занизив/завищив ПЗ, то вважаємо, що найбільш правильний спосіб її виправити для продавця — це подати УР до періоду помилки (за ряд. 7 якого через складання РК залежно від ситуації — донарахувати або зняти ПЗ; при цьому суму надбавки/зменшення продавець розшифровує в уточнюючому додатку Д1, який подає разом з УР). Щоправда, зменшити ПЗ за УР у продавця вийде тільки після реєстрації покупцем «зменшуючого» РК.

А ось покупець у такому разі до періоду першої події УР не подає. Адже за «помилковою» ПН у нього поки взагалі немає права на ПК (виходить, покупець ще не міг відобразити ПК і, отже, поки нічого не занизив/не завищив). Тому він чекає виправлення ПН і тільки з появою РК матиме право на ПК.

Тому багато що залежить від того, якою була помилка (завищено чи занижено ПДВ у ПН) та як швидко її виявили і виправляємо (у тому ж періоді чи пізніше — в наступних). З урахуванням цього порядок виправлення сумових помилок можна показати так (див. табл. 2):

Таблиця 2. Сумові помилки у ПН

Сторони:

Рядки

Сумові помилки

заниження ПДВ у ПН

завищення ПДВ у ПН

виявлено:

виявлено:

у тому ж періоді

у наступних

періодах

у тому ж періоді

у наступних

періодах

документи:

ПН

РК (з «+»)

ПН

РК (з «+»)

ПН

РК (з «-»)

ПН

РК (з «-»)

продавець

ряд. 1

ПЗ

(за ПН)

ПЗ

(за ПН)

ПЗ

(за ПН)

ПЗ

(за ПН)

ряд. 7

«+» ПЗ*

(за РК)

«-» ПЗ**

(за РК)

УР

(до періоду ПН)

«+» ПЗ*

(за РК)

у

ряд. 7 УР

«-» ПЗ**

(за РК)

у

ряд. 7 УР

покупець

ряд. 10

ПК**

(за ПН)

ПК**

(за ПН)

ПК**

(за ПН)

ПК**

(за ПН)

ряд. 12

«+» ПК**

(за РК)

«+» ПК**

(за РК)

«-» ПК***

(за РК)

«-» ПК***

(за РК)

* У періоді складання РК незалежно від реєстрації.

** Після реєстрації РК.

*** У періоді відображення ПК за ПН.

Порядок виправлення сумової помилки у ПН розглянемо на прикладі.

Приклад. У травні помилково склали та зареєстрували ПН від 12.05.2016 р. № 76 на суму 1260 грн. (у тому числі ПДВ 210 грн.), а слід було на 1620 грн. (у тому числі ПДВ 270 грн.). У результаті в декларації за травень недовідо

бразили 360 грн. (у тому числі: обсяги — 300 грн., ПДВ — 60 грн.), тобто занизили ПЗ. Помилку виявили і виправили у кінці червня: склали та зареєстрували «збільшуючий» РК від 24.06.2016 р. № 112 (приклад його заповнення див. на с. 12).

У ПДВ-звітності у сторін виправлення помилки відобразимо так (див. табл. 3):

Таблиця 3. Виправлення сумової помилки у ПН

Сторони:

Рядки

декларації або УР

Періоди:

Пояснення

травень

червень

кол. А

кол. Б

кол. А

кол. Б

продавець

ряд. 1

1050

210

у періоді першої події (травні) продавець на підставі «помилкової» ПН задекларував ПЗ (у ряд. 1)

УР (ряд. 7)

300

60

оскільки декларацію за травень уже здано, то після складання РК у червні продавець подає УР до «помилкового» травня і донараховує ПЗ за травень, яких не вистачає (за ряд. 7 УР і на суму, що додається, з УР подає «уточнюючий» Д1)

покупець

ряд. 10

1050

210

у періоді першої події (травні) покупець не може за «помилковою» ПН відобразити ПК;

у червні (після виправлення ПН та реєстрації до неї продавцем «збільшуючого» РК) покупець може показати ПК розгорнуто (на підставі ПН (у ряд. 10) з РК (у ряд. 12))

ряд. 12

300

60

висновки

  • Для виправлення сумової помилки до ПН потрібно скласти «виправляючий» РК (на «дельту» — різницю, що додається або знімається).
  • «Зменшуючий« РК, складений на покупця — платника ПДВ, реєструє такий покупець. Усі інші РК реєструє продавець.
  • Продавець у періоді першої події повинен відобразити ПЗ. Якщо через ПН-помилку ПЗ були занижені або завищені, то продавцю до періоду першої події доведеться подати УР. При цьому зменшити ПЗ продавець зможе тільки після реєстрації «зменшуючого» РК покупцем.
  • Покупець за «помилковою» ПН не може відобразити ПК. Йому доведеться почекати РК (тобто виправлення ПН), після чого в декларації поточного періоду операції показати розгорнуто (на підставі виправленої ПН з РК).