Теми статей
Обрати теми

НБУ продовжує валютні пом’якшення

Павленко Олексій, податковий експерт

У середньому один раз на квартал НБУ поступово пом’якшує обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках країни. Постанова № 342, що коментується (час її дії з 9 червня по 14 вересня 2016 року включно), в основному таку мету і має.

Проте, крім певних послаблень, цей норматив покликаний також подовжувати і деякі діючі обмеження.

висновок документа


Продовжено ще на квартал скорочений (90-денний) строк обмеження розрахунків за експортно-імпортними операціями

1. До 15 вересня розрахунки за експортними та імпортними операціями, передбачені в ст. 1 і 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР, повинні здійснюватися в строк, що не перевищує 90 календарних днів (а не 180, як зазначено в цьому Законі) (п. 1 постанови № 342).

2. Також продовжено вимогу щодо неможливості зняття з контролю переважної більшості експортних операцій клієнтів на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог (п. 4 постанови № 342).

3. Як і раніше, заборонено купівлю інвалюти (крім фізосіб) за наявності у клієнта коштів в інвалюті на поточних та депозитних рахунках, а також на банківських рахунках 2602 (як грошові забезпечення/покриття) (п.п. 14 п. 6 постанови № 342).

4. Переведення інвалюти за кордон фізичними особами, як і раніше, обмежується сумою, еквівалентною 15 тис. грн. в один операційний (робочий) день. Якщо ж переводиться інвалюта з поточного рахунка, то крім такого ж 15-тисячного обмеження, є ще й обмеження сумою, еквівалентною 150 тис. грн. на місяць. Фізособи-нерезиденти можуть здійснити таке переведення тільки на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів (п.п. 4 п. 6 постанови № 342).

висновок документа


Обов’язковому продажу підлягає 65, а не 75 % надходжень в інвалюті

5. Тепер — про приємне. З 9 червня (дата набрання чинності постановою) НБУ зменшив частку обов’язкового продажу інвалютних надходжень з 75 % до 65 %. Нагадаємо, що обов’язковому продажу підлягають надходження в інвалютах 1 групи Класифікатора інвалют, затвердженого постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. № 34, а також в російських рублях. Продаж здійснюється без доручення клієнта виключно наступного робочого дня за днем надходження інвалюти на розподільчий рахунок (п. 2 постанови № 342).

У своєму свіженькому листі від 08.06.2016 р. № 40-0004/48770 НБУ сповістив банки, що за новим «тарифом» (65 %) слід продавати інвалюту, яка надійшла на розподільчі рахунки клієнтів починаючи з 8 червня. Ми згодні з таким юридично обґрунтованим висновком НБУ. Адже інвалюта, яка надійшла на розподільчі рахунки 8 червня, повинна була продаватися 9 червня, — а з цього дня вже діяла постанова № 342.

Ця «дарована» НБУ «десятина» напевно порадує експортерів.

висновок документа


Знято обмеження на видачу готівки в нацвалюті та збільшено добовий обсяг видачі готівки в інвалюті до еквівалента 100 тис. грн.

6. НБУ удвічі збільшив граничний добовий обсяг видачі готівки в інвалюті (та банківських металах) з банківських карток, поточних і депозитних рахунків клієнтів (як в Україні, так і за її межами) до суми, еквівалентної 100 тис. грн. на добу (було — 50 тис. грн.) (п.п. 9 п. 4 постанови № 342).

Також повністю знято обмеження на обсяг видачі готівки в національній валюті (було — 500 тис. грн. на добу).

Цим НБУ сподівається відновити довіру до банківської системи та посилити приплив депозитів як у гривні, так і в інвалюті.

7. Заборона на перерахування за кордон дивідендів в інвалюті тепер має приємний для «інінвесторів» виняток. З метою поліпшення інвестиційного клімату НБУ з 13 червня дозволив репатріацію дивідендів, нарахованих іноземним інвесторам за 2014 — 2015 роки, але у разі виконання одночасно низки умов (детальніше — див. у п. 19 постанови № 342).

8. НБУ підвищив максимальну суму продажу одній особі на день готівкової інвалюти (та банківських металів) з 6 тис. до 12 тис. грн. в еквіваленті. Це обмеження не поширюється на купівлю готівкової інвалюти для виконання власних зобов’язань клієнта в інвалюті за кредитним договором, за умови, що сума інвалюти, яка придбавається, не перевищує суму боргу за кредитним договором (п.п. 3 п. 6 постанови № 342).

А зараз саме час перейти до «обмінок».

Постанова Правління НБУ від 07.06.2016 р. № 341

висновок документа


Дозволено змінювати курси купівлі та продажу інвалют протягом дня. При купівлі інвалюти, як і раніше, пред’являється необхідний документ, проте його копію «обмінник» собі робитиме тільки у разі, коли сума купівлі перевищить еквівалент 150 тис. грн.

Ця постанова (набрала чинності з 15 червня) присвячена лібералізації у сфері валютно-обмінних операцій.

1. Банки та фінансові установи, що здійснюють обмін валют, тепер можуть змінювати курси купівлі та продажу інвалюти протягом операційного (робочого) дня.

2. Банкам дозволено встановлювати різні курси купівлі та продажу іноземної валюти в касі банку, фінустанови, їх відокремлених підрозділах, пунктах обміну валюти, розташованих за різними адресами. Тобто тепер «обмінникам» дозволено «розкидати» курси обміну з оглядкою на «місцеву валютну специфіку».

3. При проведенні конвертації однієї іноземної валюти в іншу банки і фінустанови тепер використовуватимуть власний комерційний курс (крос-курс), а не офіційний курс НБУ.

4. Розширено перелік інвалют, які банкам та фінустановам дозволено конвертувати. Тепер може здійснюватися конвертація готівкової інвалюти не лише 1-ї, а й 2-ї групи Класифікатора інвалют.

5. НБУ спростив документообіг при проведенні валютообмінних операцій. Фізособа, яка придбаває інвалюту, як і раніше, повинна пред’явити документ, що засвідчує її особу та резидентність. Але тепер касир зобов’язаний його копіювати (і «складати» копію) тільки у випадках, коли сума купівлі інвалюти перевищить еквівалент 150 тис. грн. Крім цього, у такому разі банки (фінустанови) ще зобов’язані здійснити ідентифікацію, верифікацію та вивчення особи відповідно до фінмоніторингового законодавства. Отже, купуючи більше 6000 доларів, пам’ятайте, що можете ненавмисно стати об’єктом фінмоніторингу.

Теги валюта
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі