Теми статей
Обрати теми

ПН на мінбазу — датою придбання? Податківці говорять: «так!»

Ольховик Ольга, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.17 Бази знань*

* Див. на офіційному сайті ДФСУ за посиланням zir.sfs.gov.ua у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Якщо на дату придбання товарів/послуг установлено, що ціна їх придбання більша, ніж фактична ціна, за якою вони поставляються іншій особі, то скласти податкову накладну (ПН) на різницю між цими цінами платник повинен уже на дату такого придбання

Ідеться про ситуацію, коли першою подією за операцією постачання є отримання передоплати. Причому на таку дату продавець товар ще не придбав і мінімальну базу, визначену в абзаці другому п. 188.1 ПКУ, визначити неможливо.

Що вимагають податківці? Виправити ситуацію, як тільки це стане можливо.

На їх думку, якщо перевищення буде встановлено тільки при відвантаженні товару покупцеві, то скласти ПН необхідно на дату такого відвантаження. Якщо ж перевищення буде виявлено під час придбання товару, то скласти її слід уже на дату такого придбання.

З останнім із тверджень ми погодитися не можемо. Адже податкові зобов’язання (ПЗ) можуть виникати тільки при здійсненні оподатковуваних операцій з п. 185.1 ПКУ**. У цьому випадку це операція постачання товару ( п.п. «а» п. 185.1 ПКУ). І ця оподатковувана операція складається з двох подій: отримання передоплати та відвантаження товару. Тільки в результаті цих подій у підприємства виникає обов’язок нарахувати ПЗ з ПДВ. І, звичайно, тільки при здійсненні якоїсь із цих подій підприємство має слідкувати за тим, чи змінилася база оподаткування з урахуванням вимог абзацу другого п. 188.1 ПКУ.

** Ну або згідно з пп. 198.5 і 199.1 ПКУ, але зараз мова не про них.

А от при придбанні товару донараховувати ПЗ підстав немає. Адже така операція придбання зовсім не є складовою оподатковуваної операції постачання А отже, і ПН цією датою складати не потрібно. Причому зверніть увагу: ми вважаємо, що складати її не слід навіть у разі, коли точно відомо, що товар придбано під існуючу передоплату і попереду — продаж у збиток. А вже про ситуацію, коли доля придбаного товару ще може змінитися, і зовсім не йдеться.

До речі, у повній версії відповіді податківці й самі визнають, що ПЗ на суму перевищення виникають тільки на дату відвантаження товару. Зокрема, там зазначено:

висновок документа


При цьому при складанні ПН на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання датою виникнення ПЗ буде дата відвантаження таких товарів/послуг

Тобто податківці не заперечують, що ПЗ виникають на дату відвантаження. Проте це не заважає їм вимагати складання ПН на дату придбання, коли зобов’язання ще не виникли! Але ж це прямо суперечить вимогам п. 201.1 ПКУ, у якому зазначено: ПН має бути складена на дату виникнення ПЗ. Що тут скажеш...

Утім, доводити податківцям відсутність підстав для складання ПН на дату придбання, можливо, і не варто. У разі виникнення відповідного запитання набагато простіше наполягати на тому, що спочатку цей товар закуповувався не для цього постачання. І тільки на дату відвантаження було прийнято рішення продати саме його в рахунок існуючої передоплати. Сказане навіть можна документально підтвердити відповідним внутрішнім розпорядженням. У такому разі податківцям буде нічого вам пред’явити (звичайно, якщо цільове призначення придбаного товару прямо не випливає з умов договору).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі