Теми статей
Обрати теми

Коли роялті збільшують фінансовий результат

Ольховик Ольга, податковий експерт

висновок документа


Платники податку на прибуток збільшують фінансовий результат до оподаткування на суму витрат з нарахування роялті, якщо вони нараховані на користь платників, що перебувають на спрощеній системі оподаткування або звільнені від сплати податку на прибуток.

Фінансовий результат не збільшується на суму роялті, нарахованих на користь юридичних осіб, які згідно з пп. 136.2 — 136.4 ПКУ сплачують податок на прибуток як за базовою, так і за іншою ставкою

Пункти 5 і 6 п.п. 140.5.7 ПКУ визначають: платник податку на прибуток повинен збільшити фінансовий результат на суму витрат з нарахування роялті, якщо вони нараховані на користь осіб, які сплачують податок на прибуток у складі інших податків (крім фізичних осіб, які оподатковуються в порядку, визначеному розд. IV ПКУ), звільнені від сплати цього податку або сплачують його за ставкою іншою, ніж установлено в п. 136.1 ПКУ. У листі, що коментується, податківці детально перерахували, кого слід відносити до цих осіб. А далі згадали і про тих, на кого дія зазначених пунктів п.п. 140.5.7 ПКУ не поширюється. Наведемо цей перелік.

Особи, які підпадають під дію пп. 5 і 6 п.п. 140.5.7 ПКУ

(виплачені їм роялті збільшують фінрезультат)

Підстава

(пункт ПКУ)

Спрощенці (платники єдиного податку)

п. 297.1

Неприбуткові підприємства, установи та організації

п. 133.4

Підприємства та організації, засновані громадськими організаціями інвалідів (за умови наявності відповідного дозволу на право користування такою пільгою)

п. 142.1

Чорнобильська АЕС, якщо прибуток використовується на фінансування робіт з підготовки до зняття і зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему

п. 142.2

Підприємства, що одержують прибуток за рахунок міжнародної техдопомоги або інших коштів, які передбачаються в держбюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття»

п. 142.3

Підприємства-«нульовики», для яких діяла тимчасова пільгова нульова ставка (до 01.01.2016 р.)

п. 16 підрозд. IV розд. ХХ

Японські суб’єкти з реалізації Проекту ( п. 9 підрозд. I розд. ХХ ПКУ)

п. 38 підрозд. IV розд. ХХ

Особи, які не підпадають під дію пп. 5 і 6 п.п. 140.5.7 ПКУ

(виплачені їм роялті не збільшують фінансовий результат)

Підстава

(пункт ПКУ)

Юридичні особи — резиденти, що здійснюють страхову діяльність

п. 136.2

Юридичні особи, що виплачують доходи нерезидентам та прирівняним до них особам, які одержують дохід з України згідно з п. 141.4 ПКУ

п. 136.3

Суб’єкти господарювання, що здійснюють букмекерську діяльність, діяльність з випуску та проведення лотерей, азартних ігор (у тому числі казино)

п. 136.4

Крім того, податківці нагадали: якщо роялті нараховуються на користь нерезидента, то коригування фінрезультату здійснюється з урахуванням вимог пп. 140.5.5, 140.5.6 і пп. 1 — 4 п.п. 140.5.7 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі