Теми статей
Обрати теми

Новий «принц бензоколонки», або Складаємо Акт про інвентаризацію пального

Боголюбенко Максим, податковий експерт
Запровадження акцизних накладних і системи електронного адміністрування для реалізаторів пального спричинило чимало «підготовчих робіт». Одна із таких «робіт» — інвентаризація залишків пального на дату, коли стартує зазначена система. Як проводити таку інвентаризацію? Про це читайте прямо зараз!

Суб’єкти господарювання, які реалізують пальне, звичайно, вже знають, що система електронного адміністрування для них стартує 01.03.2016 р. Так от, саме до цієї дати законодавець і прив’язав інвентаризацію залишків пального ( п. 9 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Результати такої інвентаризації треба відобразити у спеціальному Акті, форма якого затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики. Маємо проект такого Акта і порядку його складання, розміщений на офіційному сайті ДФСУ*. Саме цими проектами ми і будемо користуватися у нашому подальшому міркуванні щодо інвентаризації пального.

* Див.: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2016-rik/66412.html.

Інвентаризація обсягів залишків пального здійснюється відповідно до Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879. Також потрібно враховувати особливості пального як об’єкта інвентаризації. Тому, окрім зазначеного Положення, керуємося також п. 13 Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої спільним наказом Мінпалива та енергетики, Мінекономіки, Мінтрансу та Державного комітету з питань технічного регулювання та спожив­чої політики від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155.

Хто повинен проводити інвентаризацію?

Із мінфінівських проектів прямо випливає, що

проводити інвентаризацію залишків пального станом на 01.03.2016 р. повинні всі суб’єкти господарювання, які зареєструвалися платниками акцизного податку згідно з  п.п. 212.3.4 ПКУ

Про таку реєстрацію читайте у статті на с.20 сьогоднішнього номера. Тож інвентаризація проводиться:

виробником пального (щодо пального, виробленого на митній території України, з якого сплачено акцизний податок);

імпортером пального (щодо пального, ввезеного на митну територію України, з якого сплачено акцизний податок);

особою, що здійснює реалізацію пального, в тому числі виробником та імпортером (щодо пального, отриманого від інших суб’єктів господарювання).

Ми вже звертали увагу, що визначення реалізації пального, що його дає п.п. 14.1.212 ПКУ, є дуже широким. Відтак постає питання, хто саме має відображати в Акті про інвентаризацію пального, наявне в нього на підставі тих чи інших договорів. Отже:

(1) особа, яка має пальне, що належить їй на праві власності, відображає в Акті інформацію щодо обсягів залишку пального, наявних у місцях зберігання у власних або орендованих ємностях, ємностях для транспортування, а також обсягів залишку пального, переданих іншим суб’єктам господарювання на підставі договорів зберігання. Не включаються в Акт такою особою обсяги залишку пального, передані іншим суб’єктам господарювання згідно з договорами комісії, доручення (в тому числі на комісійно-довірчу реалізацію) та іншими аналогічними договорами;

(2) особа, якій пальне передали згідно з договорами комісії, доручення та іншими аналогічними договорами, відображає в Акті інформацію щодо обсягів залишку пального за такими договорами (хоча з цим пальним не все так однозначно, тут потрібні детальні роз'яснення);

(3) особа, яка здійснює виробництво пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника, відображає в Акті інформацію щодо обсягів залишку такого пального.

Тепер, коли ми вже маємо уявлення про те, хто повинен складати Акт про інвентаризацію, перейдемо безпосередньо до його складання.

Як заповнюється Акт про інвентаризацію?

Ми вже з’ясували, що власне інвентаризація пального проводиться для того, аби визначити «стартові» показники кожного платника на той момент, коли запрацює система електронного адміністрування реалізації пального. Зокрема, обсяги залишку пального, зазначені в Акті про інвентаризацію, податковий орган враховує у формулі, визначеній п. 232.3 ПКУ.

Перш за все давайте усвідомимо важливе правило: в Акті вказуються всі передбачені його формою показники та відомості. Отже, незаповнених граф в Акті бути не повинно.

Обсяги залишку пального в Акті зазначаються станом на 00:00 годин 1 березня 2016 року

Заповнюється Акт у розрізі наявних видів пального (окремо за кожним кодом УКТ ЗЕД із зазначених у п.п. 215.3.4 ПКУ) і об’єктів, у яких воно зберігається (окремо за кожним об’єктом). Причому обов’язково відображати дані щодо обсягів пального у двох вимірниках — в кілограмах та в літрах, приведених до температури 150 С. Значення таких обсягів зазначаються в Акті з округленням до двох знаків після коми.

Форму Акта нам пропонує проект мінфінівського наказу, про який ми вже згадували на початку статті. Згідно з цим проектом Акт про інвентаризацію містить вступну частину і основну частину, яка складається з двох розділів.

Вступна частина містить стандартну інформацію про платника, тому із її заповненням у вас не повинно виникати ніяких проблем. Відтак, перейдемо безпосередньо до основної частини Акта.

Розділ І

Розділ І Акта складається з 22 граф. Давайте поглянемо, яку інформацію треба зазначати у кожній із цих граф. Для зручності наводимо цю інформацію у вигляді таблиці.

Порядок заповнення розділу І Акта про інвентаризацію пального

Назва графи

Номер графи

Що зазначається у графі

«№ з/п»

1

Зазначається порядковий номер запису, за яким вноситься до Акта інформація про відповідний вид пального і об’єкт, де воно зберігається

«Код згідно з УКТ ЗЕД пального»

2

Зазначається код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД (не менше 10 знаків)

«Опис пального»

3

Заноситься інформація щодо опису пального згідно з УКТ ЗЕД. Іншими словами, у цій графі зазначається найменування товарної підкатегорії пального, яке відповідає коду УКТ ЗЕД, зазначеному у графі 2

«Тип та адреса об’єктів зберігання залишку пального»

4

Зазначається код типу об’єкта оподаткування згідно з рекомендованим довідником типів об’єктів оподаткування. Цей довідник розміщено на офіційному сайті ДФСУ: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html. Зазначаємо код, який відповідає об’єкту, на якому зберігаємо пальне

5

Зазначається поштовий індекс адміністративно-територіальної одиниці, на якій розташовано відповідний об’єкт зберігання пального

6

Зазначається область*, на території якої розташовано відповідний об’єкт зберігання пального

7

Зазначається адміністративний район області*, на території якого розташовано відповідний об’єкт зберігання пального

8

Зазначається населений пункт*, на території якого розташовано відповідний об’єкт зберігання пального

9

Зазначається найменування вулиці чи іншого об’єкта топоніміки (проспект, узвіз, провулок тощо)*, на території якої розташовано відповідний об’єкт зберігання пального

10

Зазначається номер будинку, за яким на вулиці (чи іншому об’єкті топоніміки) знаходиться об’єкт зберігання пального

* Інформація для платників, яких так чи інакше торкнулися норми Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 р. № 317-VIII. Зауважте, що в розділі І вказується поштова (а не юридична) адреса об’єкта зберігання пального. Тому якщо вашу область, район, населений пункт чи вулицю перейменували згідно із зазначеним Законом — ви вже починаючи із дати відповідного рішення зазначаєте у графах 6 — 9 нові (некомуністичні) найменування об’єктів топоніміки. На відміну від, скажімо, вступної частини Акта (чи будь-якої декларації), де відображається податкова адреса згідно з ЄДР.

«Характеристики ємності зберігання»

11

Зазначається назва ємності, у якій зберігається пальне (резервуар, трубопровід, цистерни, танки наливного судна, тара)

12

Зазначається номер ємності, зазначеної у графі 11. Якщо треба зазначати інформацію про транспортні засоби, в яких пальне перебуває в процесі перевезення — зазначаються номери вагонів-цистерн, державні реєстраційні знаки паливовозів, газовозів, назви суден (танкерів)

13

Зазначається тип ємності

14

Зазначається фізична місткість ємності, що відповідає технічним паспортам. Місткість зазначається у кубічних метрах

15

Зазначається рівень наповнення підтоварною водою (у кубічних метрах)

«Правовстановлюючі документи на об’єкти та документи, що засвідчують правові підстави експлуатації»

16

Зазначається номер* правовстановлюючого документа, на підставі якого платник експлуатує відповідний об’єкт, на якому зберігається пальне

17

Зазначається дата* правовстановлюючого документа

18

Зазначається назва* правовстановлюючого документа

* Для документів на пальне, яке перебуває у процесі перевезення, у графах 16 — 18 вказуються дані товарно-супровідних документів.

19

Зазначається код ЄДРПОУ* контрагента, з яким укладено договір щодо відповідного об’єкта, де зберігається пальне

20

Зазначається найменування* контрагента, код ЄДРПОУ якого зазначено у графі 19

* Для документів на пальне, яке перебуває в процесі перевезення, вказуються дані договору з постачальником пального.

«Залишок пального на 0 годин 01 березня 2016 року»

21

Зазначаються дані щодо фактичного залишку пального станом на 0:00 годин 01.03.2016 р. у кілограмах (з округленням до двох знаків після коми)

22

Зазначаються дані щодо фактичного залишку пального станом на 0:00 годин 01.03.2016 р. в літрах, приведених до t 15o C (з округленням до двох знаків після коми)

Розділ ІІ

Розділ ІІ Акта, на відміну від розділу І, є зовсім невеличким (містить усього чотири графи). Його призначено для того, аби надати підсумкову і стислу інформацію щодо обсягів залишку пального за кожним кодом УКТ ЗЕД. Тому у розділі ІІ Акта:

— у графі 2 зазначається код УКТ ЗЕД товарної підкатегорії, до якої належить пальне (переноситься із графи 2 розділу І Акта);

— у графах 3 і 4 відображаються підсумкові дані щодо фактичних обсягів залишку за цим видом пального за всіма місцями (об’єктами) зберігання. Дані цих граф відповідають графам 21 і 22 розділу І Акта, а також звіряльним відомостям, які складає інвентаризаційна комісія.

Куди подавати Акт про інвентаризацію?

Скласти Акт про інвентаризацію залишків пального — це ще півсправи. Згідно з проектом порядку складання Акта ви повинні подати цей Акт контролюючому органу за основним місцем обліку. Тобто за вашою податковою адресою (за місцезнаходженням — для юрособи чи за місцем проживання — для фізособи).

На це вам дається 20 календарних днів починаючи з 1 березня 2016 року. Подається Акт в електронному вигляді відповідно до порядку подання податкових документів в електронному вигляді.

Ще раз нагадаємо: в Акті вказуйте усі показники та відомості, передбачені його формою. В іншому випадку податківці можуть не прийняти ваш Акт. І пам’ятайте:

відомості, наведені в Акті, повинні підтверджуватися первинними документами та даними бухгалтерського обліку

Нагадуємо про це тому, що п. 9 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ дає податківцям право перевірити дані, наведені у вашому Акті. Протягом шести календарних місяців із дня його подання. Якщо податківці виявлять невідповідність даних Акта з даними бухобліку — вони самі відкоригують вашу «акцизну» формулу в системі електронного адміністрування.

Нарешті, запам’ятайте: склавши Акт, ви повинні забезпечити його зберігання відповідно до п. 44.3 ПКУ. Тобто Акт потрібно зберігати не менш як 1095 днів починаючи із дня, коли Акт було подано.

На цьому будемо завершувати нашу розмову про інвентаризацію пального. Нехай у вас не буде із нею ніяких проблем!

висновки

  • Інвентаризацію пального повинні проводити усі суб’єкти господарювання, які зареєструвалися платниками акцизу на пальне згідно з п.п. 212.3.4 ПКУ.

  • Інвентаризація залишків пального проводиться станом на 0:00 годин 01.03.2016 р.

  • Результати інвентаризації відображаються у спеціальному Акті окремо за кожним видом пального і за кожним об’єктом, де зберігається пальне.

  • Акт про інвентаризацію пального подається контролюючому органу за місцем податкової адреси платника акцизу на пальне. Строк для його подання — 20 календарних днів починаючи з 01.03.2016 р.

  • Обсяги залишку пального, зазначені в Акті про інвентаризацію, враховуються у формулі, визначеній п. 232.3 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі