Теми статей
Обрати теми

ФОП купив у друга мобілку: яку ставку ПДФО застосувати?

Білова Наталя, податковий експерт
Фізособа-підприємець планує придбати модний мобільний телефон за 10000 грн. у звичайної фізособи. Яку ставку ПДФО застосувати до суми виплаченого йому доходу — 5 % як для рухомого майна або стандартну 18 %?

Як правило, щоб купити будь-які товари, сировину, матеріали, господарюючі суб’єкти звертаються до юросіб або фізосіб-підприємців, а не до звичайних фізичних осіб. Але інколи виникає необхідність щось разово купити і у звичайного громадянина на підставі договору купівлі-продажу. Тоді постає питання про оподаткування його доходів.

Дивуватися тут нічому. Адже дохід, отриманий фізособою від продажу «будь-чого корисного», уключається до його загального оподатковуваного доходу і відповідно підлягає обкладенню ПДФО і ВЗ. Так стверджує п. 164.1 ПКУ.

При цьому

оскільки покупцем виступає фізособа-підприємець, то вона буде податковим агентом щодо доходу, що виплачується звичайній фізособі

Отже, такий підприємець — податковий агент повинен:

1) утримати та сплатити до бюджету ПДФО і ВЗ за рахунок такого доходу;

2) відобразити суму нарахованого (виплаченого) доходу та утриманого (перерахованого) ПДФО і ВЗ у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ (у розділах I і II відповідно).

Але для цілей оподаткування податковому агенту важливо насамперед правильно визначити вид доходу, що виплачується (нараховується, надається) фізособі.

На наш погляд, у цій ситуації фізособа отримала дохід від продажу об’єкта рухомого майна. Судіть самі.

Для цілей ПКУ поняття «майно» застосовується у значенні, наведеному в ЦКУ ( п.п. 14.1.105 ПКУ). У ч. 2 ст. 181 ЦКУ зазначено: рухомими речами є речі, які можна вільно переміщати у просторі. А ч. 1 ст. 179 цього Кодексу нагадує, що річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов’язки.

Виходить, що рухомими речами в контексті ПКУ є речі (предмети матеріального світу), які можна вільно переміщати у просторі. До таких речей, безперечно, належить і мобільний телефон.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна обкладайте ПДФО за ставкою — 5 % (див. ст. 173 ПКУ). Чудово! ☺

Але є одне «АЛЕ!».

До бази оподаткування дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна повинен потрапити

в сумі, обчисленій виходячи з договірної ціни, але не нижче оціночної вартості, визначеної відповідно до закону

Це умова абзацу другого п. 173.1 ПКУ.

Тобто, щоб оподаткувати дохід від продажу мобільного телефону за ставкою 5 %, необхідно провести його оцінку. Проводити її можуть (звичайно, не безкоштовно) суб’єкти господарювання, які відповідають вимогам Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III і мають сертифікат суб’єкта оціночної діяльності за напрямом та спеціалізацією, що відповідають об’єкту оцінки.

Документом, що підтверджує та визначає оцінку майна для цілей оподаткування, є виданий суб’єктом оціночної діяльності замовнику звіт про оцінку.

У вас є на руках такий звіт? Тоді сміливо застосовуйте ставку ПДФО 5 % до ціни договору або до оціночної вартості зі звіту оцінки, якщо вона вища за ціну договору, і відображайте виплату в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «105».

Визначимо суму ПДФО, яку потрібно буде сплатити із суми доходу від продажу рухомого майна — мобільного телефону, що дорівнює 10000 грн.:

10000 грн. х 5 % : 100 % = 500 грн.

А яку ставку ПДФО застосовувати, якщо звіту про оцінку немає?

Тоді нічого не залишається, як віднести дохід фізособи від продажу телефона до інших оподатковуваних доходів згідно з п.п. 164.2.20 ПКУ (ознака доходу в розділі I форми № 1ДФ — «127»*). Такі доходи обкладають ПДФО за ставкою 18 %.

* Також не буде помилкою, якщо цей дохід буде відображено в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «102», як дохід, отриманий за цивільно-правовим договором.

Визначимо суму ПДФО, яку потрібно буде сплатити із суми доходу від продажу телефону-товару, що дорівнює 10000 грн.:

10000 грн. х 18 % : 100 %= 1800 грн.

Ви, звичайно, помітили, що в цьому випадку різниця в сумах ПДФО за ставкою 5 % і 18 % суттєва — вона становить:

1800 грн. - 500 грн. = 1300 грн.

Крім того, при застосуванні ставки ПДФО 5 % фізособі-продавцю на руки буде виплачена більша сума.

Отже, в оцінці сенс є. Але якби телефон фізособа продавала за невисокою ціною, то варто було б гарненько подумати — витрачати гроші на проведення оцінки чи ні. Адже, враховуючи чималу вартість цієї процедури, цілком могло б виявитися, що шкурка взагалі не варта вичинки. Тому згодилась би і ставка ПДФО 18 %.

До речі, податківці настійно рекомендують податковим агентам оподатковувати дохід фізособи від продажу мобільного телефону, а також іншої побутової та цифрової техніки за ставкою саме 18 % (див. лист ДФСУ від 03.02.2016 р. № 1130/Н/99-99-17-03-03-14). Пам’ятайте про це.

Із військовим збором усе зрозуміло — його утримують за ставкою 1,5 %.

І насамкінець декілька слів про ЄСВ. Ні у першому, ні у другому випадку із суми виплачуваного доходу його справляти не потрібно. Пояснюється це просто — фізособа тут не надає послуги і не виконує роботи, тому об’єкт для нарахування ЄСВ відсутній.

Теги ФОП ПДФО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі