Теми статей
Обрати теми

Декларуємо інвестприбуток легко і просто

Білова Наталя, податковий експерт
Протягом 2015 року ви здійснювали операції з інвестиційними активами? Тоді підрахуйте інвестрезультат і за необхідності підготуйтеся його задекларувати. Як це правильно зробити? Зараз дізнаєтеся.

Що таке інвестиційний актив? Це пакет цінних паперів, деривативів або корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом. Так зазначено в п.п. «а» п.п. 170.2.7 ПКУ. Ви тримали в руках таке багатство? Тоді уважно читайте далі.

Що і як декларуємо

За загальним правилом, установленим п.п. 164.2.9 ПКУ, позитивне значення загального фінансового результату від операцій з інвестиційними активами включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, а отже, обкладається ПДФО і ВЗ.

Результат від операцій з інвестактивами обліковуйте самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Щоб зробити це без помилок, керуйтеся правилами, прописаними в п.п. 170.2.2 ПКУ. А правила ці такі.

Загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами розраховуйте як суму інвестиційних прибутків, отриманих протягом звітного (податкового) року, зменшену на суму інвестиційних збитків, понесених протягом такого року.

При цьому інвестиційний прибуток визначайте як позитивну різницю між доходом, отриманим від продажу окремого інвестиційного активу, і його вартістю, яка є сумою витрат на придбання такого активу (крім операцій з деривативами) ( п.п. 170.2.2 ПКУ).

Під час розрахунку інвестприбутку отримали від’ємне значення? Отже, у вас інвестиційний збиток. Нічого страшного — на його суму ви маєте право зменшувати фінрезультат наступних років до повного погашення.

Результат від операцій з інвестиційними активами ви повинні задекларувати, навіть якщо проводили їх через торговців цінними паперами, уключаючи банк.

Виняток становлять випадки, коли ( п.п. 170.2.8 ПКУ):

1) отриманий вами у 2015 році дохід від продажу інвестиційних активів не перевищує 1710 грн. Майте на увазі:

з граничним розміром 1710 грн. потрібно порівнювати загальний інвестиційний дохід, а не прибуток за кожною операцією

2) дохід ви отримали від відчуження акцій (або інших корпоративних прав), отриманих у власність у процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані як компенсація суми внеску до установ Ощадного банку СРСР або до установ державного страхування СРСР, або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані відповідно до закону, а також унаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних паїв за нормами безоплатної передачі та майнових паїв, безпосередньо отриманих у власність у процесі приватизації;

3) отриманий інвестиційний дохід від операцій з борговими зобов’язаннями НБУ і казначейськими зобов’язаннями України, емітованими Мінфіном.

У таких особливих випадках суму інвестиційних доходів і витрат ви не включаєте до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестактивами, і, зрозуміло, не декларуєте.

Знайте: звітний період для цілей оподаткування інвестиційного прибутку — календарний рік.

Допомогти вам правильно розрахувати інвестиційний прибуток покликаний додаток Ф2 до декларації про доходи.

Заповнюємо додаток Ф2

Додаток Ф2 складається з двох розділів:

— розділ I призначено власне для розрахунку фінансового результату (інвестиційного прибутку/збитку) операцій за окремими інвестиційними активами (цінні папери, деривативи, корпоративні права);

— розділ II призначено для визначення сум ПДФО і ВЗ, що підлягають сплаті до бюджету у зв’язку зі здійсненням операцій з інвестактивами.

Давайте розглянемо детально, як заповнюється додаток Ф2 (див. таблицю).

Порядок заповнення додатка Ф2

Код рядка

Пояснення

Розділ I «Розрахунок інвестиційного прибутку»

1

У графі 2 цього рядка наведіть види інвестиційних активів (1 — корпоративні права (інші ніж цінні папери); 2 — цінні папери або деривативи, що перебувають в обігу на фондовій біржі; 3 — цінні папери або деривативи, що перебувають в обігу не на фондовій біржі), а у графі 3 — їх найменування та характеристики.

Далі окремо щодо кожного інвестактиву зазначте:

— у графі 4 — суму доходу, отриманого від його продажу;

— у графі 5 — суму витрат на його придбання;

— у графі 6 — фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток (зі знаком «-») операцій з таким інвестиційним активом. Він дорівнює різниці між значеннями граф 4 і 5.

У рядку «Усього» наведіть підсумкові значення граф 4, 5 і 6 відповідно

2

Зазначаєте суму інвестиційних прибутків та інвестиційних збитків 2015 року. Вона дорівнює сумі значень графи 6 за всіма видами інвестиційних активів

3

За підсумками 2014 року отримали від’ємний фінансовий результат за операціями з інвестиційними активами? Тоді його суму (значення ряд. 6 додатка 3 до декларації про доходи за 2014 рік) зазначте в цьому рядку

4

У цьому рядку зазначте загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами, як різницю між значеннями рядків 2 і 3

4.1

Тут наведіть позитивне значення ряд. 4 (інвестиційний прибуток). Перенесіть його у графу 3 ряд. 10.4 розділу II декларації про доходи

4.2

Тут проставте від’ємне значення ряд. 4 (інвестиційний збиток). Зазначайте його без знака «-». Суму з цього рядка ви перенесете у зменшення загального фінрезультату операцій з інвестактивами наступних років до повного погашення.

У цьому випадку у графі 3 ряд. 10.4 розділу II декларації про доходи в паперовому варіанті проставте прочерк

Розділ II «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб/військового збору від операцій з інвестиційними активами»

5

Проставляйте тут суму податкових зобов’язань з ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з операцій з інвестактивами. Розрахувати її просто: до суми річного інвестиційного прибутку (ряд. 4.1 розділу I додатка) застосуйте ставку 20 %

5.1

Зазначайте тут суму ПДФО, утриманого податковими агентами (якщо операції з інвестиційними активами проводилися через торговців цінними паперами, уключаючи банк). Вона збігається зі значенням графи 4 ряд. 10.4 розділу II декларації про доходи

5.2

Зазначайте тут суму ПДФО, яку ви повинні сплатити до бюджету самостійно (ряд. 5 - ряд. 5.1). Значення цього рядка перенесіть до графи 6 ряд. 10.4 розділу II декларації про доходи

6

Проставляйте тут суму податкових зобов’язань з ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету з операцій з інвестактивами. Розрахуйте її так: суму річного інвестиційного прибутку (ряд. 4.1 розділу I додатка) помножте на ставку ВЗ 1,5 %

6.1

Зазначайте тут суму ВЗ, утриманого податковими агентами (якщо операції з інвестиційними активами проводилися через торговців цінними паперами, уключаючи банк). Вона збігається зі значенням графи 5 ряд. 10.4 розділу II декларації про доходи

6.2

Зазначайте тут суму ПДФО, яку ви повинні сплатити до бюджету самостійно (ряд. 6 - ряд. 6.1). Значення цього рядка перенесіть до графи 7 ряд. 10.4 розділу II декларації про доходи

висновки

  • Результат від операцій з інвестиційними активами ви повинні задекларувати, навіть якщо проводили їх через торговців цінними паперами, уключаючи банк.

  • Ураховуйте результат від операцій з інвестактивами самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі