Теми статей
Обрати теми

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами: від А до Я

Боярчук Інесcа, експерт з питань оплати праці
Бути мамою — величезне щастя! Чи не так? Але одночасно і така сама відповідальність, що починається не з моменту появи малюка на світ, а набагато раніше! Сучасні жінки як ті бджілки: з ранку до вечора на роботі. Як уникнути робочої метушні і стресів? А майбутні витрати… Збожеволіти! Ось воно, рішення: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами! Вона покликана трохи поправити цю ситуацію.
Але тепер спантеличений роботодавець. У які строки і ким замінити цінного фахівця? Хто і як оплачує період декрету? Як розрахувати та оподаткувати такі виплати? Розберемо всі можливі ситуації та розгадаємо шаради від наших законодавців у сфері останніх змін. Зустрічаємо: «Лікарняний по вагітності та пологах, він же Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, він же Декретна відпустка».
img 1

З чого почати? Зі знайомства з листом

Відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами оформляють на підставі лікарняного листа. Його видають майбутній мамі на 30 тижні вагітності. З одного боку, він створює підставу для отримання допомоги, з іншого — слугує підтвердженням відсутності на роботі з поважної причини.

Застрахована особа отримує лікарняний лист у зв’язку з вагітністю та пологами в медустанові за місцем спостереження та надає роботодавцю до відділу кадрів. На що слід звернути увагу, отримавши такий листок непрацездатності? У чому особливість його заповнення? Так, у його графі:

«Діагноз первинний» зазначається строк вагітності на момент звернення;

«Діагноз заключний» — орієнтовний строк пологів;

«Причина непрацездатності» — «вагітність і пологи»;

«Режим» — «амбулаторний і стаціонарний»;

«Звільнення від роботи» — одним рядком — сумарна тривалість відпустки із зазначенням дати відкриття лікарняного;

«Стати до роботи» — дата закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами затверджується підписом лікуючого лікаря, завідувача жіночої консультації, для іногородніх жінок — додатково підписом головного лікаря установи охорони здоров’я.

Як довго може перебувати працівниця у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами? Розбираємося!

Чи довго, чи недовго…

Листок непрацездатності в загальному випадку видають одноразово на 126 календарних днів. Проте його тривалість може змінюватися залежно від обставин народження (усиновлення) дитини (див. ст. 179 КЗпП, ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, п. 6 Інструкції, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455, і ст. 25 Закону № 1105).

Про тривалість періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами вам розповість наша схема (див. рис. 1).

img 2

* Додатково до листка непрацездатності по вагітності та пологах, наданого на загальних підставах, видається листок непрацездатності на 14 календарних днів.

Зауважте: якщо пологи сталися не в «установлений» строк, то всі дні, передбачені на передпологовий період, автоматично переносяться на час післяпологового періоду. А ось на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки, вона не подовжується.

Листок непрацездатності по вагітності та пологах отримано працівницею та надано роботодавцю. Що далі?

Від листка до допомоги

Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування не пізніше десяти днів з дня отримання листка непрацездатності та оформляє протоколом.

Підставою для нарахування допомоги слугує виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Якщо ж допомогу призначають працівниці-сумісниці, то вона надає до комісії:

— копію листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи;

— довідку про середню заробітну плату з основного місця роботи;

— довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом (якщо застрахована особа працює на декількох роботах за сумісництвом).

Важливо! Період звернення застрахованої особи за допомогою обмежено строком 12 місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Відлік 12 місяців розпочинається з місяця, що настає за місяцем, у якому закінчилася така відпустка. Якщо працівниця з будь-яких причин пропустила цей строк, то комісія із соцстрахування повинна відмовити їй у призначенні допомоги по вагітності та пологах. Але, сподіваємося, на вашому підприємстві до цього не дійде.

Допомогу по вагітності та пологах надають з дня виникнення права на декретну відпустку.

Оформлений протокол про призначення допомоги разом з документами, що стали підставою для призначення допомоги, передається до бухгалтерії підприємства для розрахунку, нарахування та виплати допомоги.

Допомогу по вагітності та пологах виплачують за рахунок коштів ФТВП з першого дня відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Тому, розрахувавши її суму, для одержання фінансування від Фонду страхувальник-роботодавець повинен:

— заповнити заяву-розрахунок за формою, наведеною в додатку до Порядку № 26;

— подати її до ФТВП за місцем обліку.

У заяві-розрахунку зазначте дані про роботодавця, кількість днів по вагітності та пологах і нараховану працівниці суму допомоги. Заявку-розрахунок оформляйте у двох примірниках за підписом керівника і головного бухгалтера, скріплюючи печаткою підприємства ( пп. 5, 6 Порядку № 26). Також додайте платіжні документи, що підтверджують сплату ЄСВ.

Важливо! Якщо отримуєте допомогу по ФТВП вперше, то заздалегідь потурбуйтеся про відкриття в банку окремого поточного рахунку для зарахування страхових коштів (далі — спецрахунок).

ФТВП перераховує на спецрахунок належну застрахованій особі суму коштів протягом 10 робочих днів з дня надходження документів ( ч. 1 ст. 34 Закону № 1105). Одержані кошти виплачуйте працівниці в найближчий строк, установлений для виплати зарплати ( п. 1 ч. 2 ст. 32 Закону № 1105).

Зверніть увагу! Підприємство не має права виплачувати допомогу зі своїх коштів, навіть у разі затримки фінансування ФТВП. Перекидання одержаної суми допомоги із спецрахунку на поточний рахунок може бути розцінене перевіряючими як нецільове використання коштів. Адже спецрахунок відкривають виключно для виплати матеріального забезпечення працівникам і сплати обов’язкових платежів ( ч. 2 ст. 34 Закону № 1105).

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами співробітниця має право не виходити на роботу, скориставшись відпусткою для догляду за дитиною до 3-х років або невикористаною щорічною відпусткою, якщо вона є. Такі дні основної та додаткової відпусток приєднують до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами незалежно від тривалості роботи жінки на підприємстві в поточному робочому році ( ст. 180 КЗпП).

У разі ліквідації (реорганізації) підприємства допомогу виплачує застрахованій особі правонаступник. А якщо його немає? Тоді допомогу виплатить виконавча дирекція відділення Фонду за місцем обліку ліквідованого підприємства як страхувальника на підставі листка непрацездатності, відкритого до ліквідації (реорганізації).

Але залишимо осторонь виплату. Давайте поговоримо про розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах.

Розраховуємо допомогу по вагітності та пологах

Розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах допоможе Порядок № 1266, і ось ця формула:

Д = ЗПсер х Кв,

де Д — допомога по вагітності та пологах;

ЗПсер — сума середньоденної заробітної плати;

Кв — кількість календарних днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Суму середньоденної заробітної плати знаходьте так:

ЗПсер = ЗП : Крп,

де ЗП — нарахована в розрахунковому періоді сума заробітної плати, з якої справлявся ЄСВ;

Крп кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

Таким чином, для того, щоб розрахувати суму середньоденної зарплати, необхідно:

1) визначити розрахунковий період, за який обчислюватиметься середньоденна заробітна плата, і підрахувати кількість календарних днів, що припадають на цей період;

2) розрахувати суму заробітної плати, що нарахована в розрахунковому періоді і братиме участь у розрахунку середньоденної заробітної плати.

А ще потрібно знати страховий стаж працівниці, але не загальний, а за останні 12 місяців! Навіщо він? Адже допомогу по вагітності та пологах виплачують у розмірі 100 % середньоденної зарплати незалежно від страхового стажу працівниці?!! Зараз усе розповімо!

Страховий стаж. А чи потрібний для декретних?

Дійсно, допомогу по вагітності та пологах виплачують у розмірі 100 % середньоденної зарплати. Але те, як буде розрахована середньоденна зарплата, виходячи з якої ви оплатите період декретної відпустки, безпосередньо залежить від страхового стажу працівниці за останні 12 місяців. Його підрахунок здійснюють на дату настання страхового випадку.

У яких випадках потрібно визначати страховий стаж за 12 місяців? Коли він за 12 місяців може виявитися менше 6 місяців. Наприклад, якщо працівниця, яка йде в декрет:

— відпрацювала на вашому підприємстві менше року;

— працювала в режимі неповного робочого часу та одержувала зарплату в розмірі, що менше половини мінзарплати;

— вийшла на роботу після відпустки для догляду за дитиною до 6 років за медвисновком.

Якщо працівниця тривалий час працювала на вашому підприємстві та одержувала зарплату вище мінімальної, заробивши собі страховий стаж за останні 12 місяців, то можна не здійснювати підрахунок страхового стажу.

Існує два способи підрахувати страховий стаж за останні 12 місяців:

1. За даними ЄСВ-звітності — якщо працівниця працює більше року на вашому підприємстві.

2. За даними з довідок за формою ОК-7 або ОК-5, які працівниця одержує в ПФУ особисто, і даними ЄСВ-звітності — якщо працівниця працює на вашому підприємстві менше року.

Давайте розберемося, як правильно включати відпрацьовані місяці до стажу працівника. Для цього звернемося до визначення цього поняття. Страховий стаж — це період, протягом якого застрахована особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісячно сплачувалися страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок — це сума коштів, що визначається як добуток мінімального розміру зарплати та розміру ЄСВ, установлених законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

Якщо сума ЄСВ, сплачена за місяць, більше або дорівнює мінімальному страховому внеску, то його включаємо до страхового стажу як повний. При цьому не має значення, відпрацьовано цей місяць повністю чи ні.

А ось якщо страхових внесків сплачено менше, то розрахунок частини місяця, що увійде до страхового стажу, здійснюємо за формулою ( ч. 3 ст. 21 Закону № 1105):

ТП = Св : В,

де ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;

Св — сума ЄСВ, сплачена за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Важливо! Страховий стаж визначаємо за 12 місяців на дату настання страхового випадку. І окремо зупинимося на першому та останньому місяцях цього періоду.

Чому? Тому, що у дванадцятимісячний період вони можуть потрапити «рваними», якщо лікарняний лист по вагітності та пологах відкрито не останнім числом календарного місяця.

Перший місяць дванадцятимісячного періоду. Якщо за цей місяць ЄСВ сплачено в розмірі не нижче мінімального страхового внеску, то його включайте до розрахунку страхового стажу повністю. При цьому немає значення, яка частина місяця увійшла до цього періоду. Якщо перерахований за такий місяць ЄСВ «не дотягує» до мінімального страхового внеску, включайте його до стажу за вищезазначеною формулою.

Останній місяць дванадцятимісячного періоду. Для того щоб визначити, яка частина цього місяця увійде до страхового стажу, потрібно:

1) визначити, яка частина заробітної плати (інших виплат, що беруть участь в розрахунку лікарняних) припадає на дні до моменту настання страхового випадку і яка сума ЄСВ сплачена з цієї частини;

2) розрахувати період, який увійде до страхового стажу за наведеною вище формулою.

При розрахунку стажу врахуйте таке. Період одержання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування включають до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску ( ч. 1 ст. 21 Закону № 1105).

На цій підставі до страхового стажу включаємо, наприклад, періоди: відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тимчасової непрацездатності, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, одержання допомоги по безробіттю.

У вас напевно виникає запитання: а чи можна враховувати для розрахунку страхового стажу ЄСВ, виплачений з донарахованої до мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) суми? Проаналізуємо: страховий стаж розраховують за даними персоніфікованого обліку з відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр). У ньому міститься інформація про доходи фізосіб, на які нараховано та з яких сплачено страховий внесок. Цю інформацію відображають і у відомій нам формі ОК-7. А різниця між фактичною та мінімальною зарплатою не є доходом застрахованої особи. Її розраховують тільки з метою донарахування ЄСВ з розрахунку МЗП і не відображають у формі ОК-7, а отже, вона не впливає на страховий стаж.

Страховий стаж визначили. Час переходити до розрахунку допомоги по вагітності та пологах.

Розрахунковий період

Як визначити розрахунковий період, за який обчислюють середню зарплату для оплати періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами? Відповідь на це запитання — в табл. 1.

Таблиця 1. Визначаємо розрахунковий період

Стаж роботи на підприємстві

Правила визначення розрахункового періоду

Більше 12 календарних місяців

12 повних календарних місяців роботи (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю настання страхового випадку ( п. 25 Порядку № 1266)

Менше 12 календарних місяців

Фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю настання страхового випадку ( п. 26 Порядку № 1266)

Менше одного календарного місяця

Фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку ( п. 27 Порядку № 1266)

Розрахунковий період визначено? Підраховуємо кількість календарних днів у розрахунковому періоді. При підрахунку не враховуємо дні, на які припадає дія поважних причин, перелічених у п. 3 Порядку № 1266. Назвемо ці поважні причини:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до трьох або до шести років;

— відпустка без збереження заробітної плати, надана відповідно до закону.

Важливо! Мінсоцполітики відносить до поважних ще одну причину «нероботи» в розрахунковому періоді. Це період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, за який нараховувався середній заробіток, що компенсується з бюджету (див. лист Мінсоцполітики від 31.07.2015 р. № 445/18/99-15).

Зарплата, що бере участь у розрахунку декретних

У розрахунку середньої зарплати беруть участь нараховані в розрахунковому періоді виплати, що увійшли до бази справляння ЄСВ у складі заробітної плати, у сумі, зазначеній у графі 18 таблиці 6 звіту за формою № Д4.

Лікарняні та допомога по вагітності та пологах не беруть участі в розрахунку середньої зарплати, незважаючи на те, що відомості про них зазначають у звіті з ЄСВ

Чому? Усе просто: дні тимчасової непрацездатності та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не беруть участі в розрахунку лікарняних/декретних. А отже, і виплатам, нарахованим за такі дні, там місця немає.

А як бути, якщо в розрахунковому періоді працівниця з поважних причин (див. вище) не мала заробітку, оскільки не відпрацювала жодного дня? У цьому випадку середньоденну зарплату знаходимо, поділивши тарифну ставку (оклад) або її частину, установлену їй на день настання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Тарифну ставку (оклад) працівниці не встановлено? Тоді користуємося новим правилом: розрахунок здійснюємо виходячи з розміру МЗП* (або її частини), установленої законом на день настання страхового випадку та середньомісячної кількості календарних днів (30,44).

* МЗП у місячному розмірі у вересні — грудні 2015 року становить 1378 грн.

А тепер давайте поговоримо про обмеження, які слід ураховувати при розрахунку допомоги по вагітності та пологах.

Знайомимося з обмеженнями

Усі обмеження за сумами декретних можна умовно розбити на загальні та спеціальні.

Загальні обмеження. Вони призначені для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку становить 6 місяців і більше. Озвучимо ці обмеження.

1. Сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувався ЄСВ, і не може бути менше, ніж розмір мінімальної зарплати (далі — МЗП), установленої на момент настання страхового випадку.

Якщо розраховуєте зарплату суміснику, то з цим показником порівнюйте сумарну зарплату за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом.

2. Середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день.

Максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день знаходимо, поділивши встановлений її розмір в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Спеціальні обмеження. Їх передбачено для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців становить менше 6 місяців.

Сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не має бути:

вище за двократний розмір МЗП

і

менше розміру МЗП, установленої законом у місяці настання страхового випадку.

Для того, щоб виконати вимогу щодо працівників зі страховим стажем менше 6 місяців, потрібно фактичну середньоденну зарплату порівняти з показниками середньоденної мінімальної зарплати і середньоденної подвійної мінімальної зарплати.

Середньоденну мінзарплату знаходимо, поділивши МЗП на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Середньоденну подвійну мінзарплату отримаємо, поділивши двократний розмір МЗП на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Усі обмеження щодо розрахунку середньої залежно від стажу розглянемо у схемі — алгоритмі (див. рис. 2 на с. 12).

img 3

Показники, що виступають обмежувачами в розрахунку середньої зарплати на 2016 рік, наведемо в табл. 2.

Таблиця 2. Чим обмежено середню зарплату у 2016 році

2016 рік

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ (грн.)

Середньоденна максимальна величина бази нарахування ЄСВ (грн.)

МЗП (грн.)

Середньоденна МЗП (грн.)

Подвійна середньоденна МЗП (грн.)

Мінімальний страховий внесок (грн.)

Січень — квітень

34450,00

1131,73

1378,00

45,27

90,54

303,16

Травень — листопад

36250,00

1190,87

1450,00

47,63

95,26

319,00

Грудень

38750,00

1273,00

1550,00

50,92

101,84

341,00

У разі продовження декретної відпустки внаслідок ускладнених пологів середній заробіток для оплати додаткових 14 календарних днів заново не розраховуємо! Виданий у такому разі лікарняний лист є продовженням попереднього, а отже, допомогу нараховуємо за вже розрахованою середньою.

В одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік» ми розглянемо практичні ситуації з розрахунку допомоги.

висновки

  • Допомогу по вагітності та пологах виплачує страхувальник повністю за рахунок коштів, перерахованих йому ФТВП, і в розмірі 100 % незалежно від стажу.
  • Страхувальник не має права виплачувати допомогу за рахунок своїх коштів, а потім компенсувати таку виплату коштами із спецрахунку, що надійшли від ФТВП на матеріальне забезпечення застрахованої особи.
  • Для розрахунку допомоги важливо правильно визначити стаж за 12 місяців до настання страхового випадку та врахувати, що 6-місячний стаж розраховується за цей період сумарно.
  • Донарахований до МЗП ЄСВ не бере участі в розрахунку страхового стажу, оскільки відсутній сам факт одержання доходу фізособою.
  • Розраховуючи середньоденну та середньомісячну суми допомоги, орієнтуйтеся на верхні та нижні обмежувачі, межі яких визначає розрахований страховий стаж.

Документи статті

  1. КЗпП — Кодекс законів про працю України.
  2. Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-ХIV.
  3. Порядок № 1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.
  4. Порядок № 26 — Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.2010 р. № 26.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі