Теми статей
Обрати теми

«Стосунки» в ОСББ: трудові і не тільки

Боярчук Інесcа, експерт з питань оплати праці
1 липня 2016 року не за горами. І у власників багатоквартирних будинків майже не залишилося часу, щоб визначитися з формою управління своїм будинком. Адже ст. 13 Закону № 417 на це було виділено цілий рік. Вам не байдужа доля свого будинку, ви вже організували або перебуваєте у процесі організації свого ОСББ і збираєтеся призначати голову правління? Та й головний бухгалтер (бухгалтер) не зашкодить! Тоді ми квапимося допомогти вам з організаційними моментами та оформленням відносин з цими поважними особами в ОСББ.

Що являє собою об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі — ОСББ), ви вже знаєте зі статті на с. 20. Але члени правління обрані і час потурбуватися про голову правління.

Процедуру обрання голови правління, порядок виконання ним обов’язків, перелік завдань та форму оплати (за необхідності) затверджують статутом організації

Обирати голову можуть:

— загальні збори (п. 19 ст. 10 Закону про ОСББ)

або

— обрані члени правління (п. 16 Типового статуту).

Але врахуйте, що в будь-якому разі голова правління — це особа, яка є власником житлового чи нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку створеного об’єднання.

Голову обрали? Тоді давайте поговоримо про те, як оформити відносини з ним. Які є варіанти? Робота на громадських засадах чи за трудовим договором. Але про все по черзі.

Голова правління: робота на громадських засадах

ОСББ — неприбуткова організація. Це означає, що її керівником не обов’язково повинна виступати посадова особа.

Законодавство не містить заборони для виконання обов’язків головою правління ОСББ на громадських засадах

Побічно такий висновок випливає з листа Мінсоцполітики від 02.03.2015 р. № 228/13/84-15.

Проте такий варіант виконання обов’язків головою має бути чітко зафіксовано у статуті чи іншому документі, затвердженому загальними зборами власників ОСББ.

Основною ознакою роботи на громадських засадах є те, що вона безоплатна і здійснюється у вільний від основної роботи час. Застосовувати її має сенс, якщо голова виконуватиме час від часу невеликий обсяг робіт, що не вимагає його постійної присутності. Наприклад, якщо управлінські функції переважно передано управителю.

В іншому випадку краще зупинитися на трудовому варіанті оформлення відносин з головою. Адже існує ймовірність, що контролюючі органи спробують відносини «на громадських засадах» підтягнути під трудові.

Чим це погано? По-перше, виходить, що голова став до роботи без обов’язкового повідомлення податківців і без укладення трудового договору. За це «світить» штраф у тридцятикратному розмірі мінзарплати, установленому на момент виявлення порушення ( абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП). А по-друге, визнавши відносини трудовими, потрібно буде ще нарахувати зарплату за весь період роботи.

Голова правління: робота за трудовим договором

Якщо голова правління ОСББ за рішенням загальних зборів виконує свої повноваження на платній основі — з ним укладають трудовий договір. Розмір окладу визначають загальні збори (п. 9. ст. 10 Закону про ОСББ). При цьому він має бути більше мінімальної заробітної плати, установленої законом на відповідний місяць.

Виплачувати зарплату слід з дотриманням вимог ст. 115 КЗпП. Що вимагає ця стаття Кодексу? Роботодавець зобов’язаний виплачувати заробітну плату працівникам:

1) не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

2) не пізніше 7-ми днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Зарплату необхідно виплачувати в робочі дні. Якщо встановлений день виплати збігся зі святковим, неробочим або вихідним днем, заробітна плата виплачується напередодні ( ч. 2 ст. 115 КЗпП).

Трудове законодавство не вимагає укладення трудового договору з головою правління у письмовій формі. Тобто він може бути укладений в усній формі та оформлений розпорядженням (наказом). Підставою для його видання буде протокол загальних зборів (протокол засідання правління), на яких було обрано голову правління та визначено умови оплати його праці.

Текст розпорядження (наказу) може бути таким: «Приступаю до виконання посадових обов’язків голови правління з окладом згідно зі штатним розписом з 6 червня 2016 року».

Важливо! Таке розпорядження (наказ) має бути видане завчасно! Адже після його видання, але до дати, з якої голова розпочне виконання своїх обов’язків, необхідно подати податківцям Повідомлення про його прийняття на роботу за формою, наведеною в постанові № 413. У формі повідомлення зазначаємо, зокрема:

— у графі 4 категорію особи (якщо для голови це основне місце роботи, проставляємо «1»; якщо він виконуватиме свої обов’язки за сумісництвом (без трудової книжки) — «2»);

— у графах 7, 8 — номер і дату видання розпорядження (наказу) про те, що голова стає до виконання своїх посадових обов’язків, відповідно;

— у графі 9 — дату початку роботи.

У питанні повідомлення про прийняття на роботу керівника (у нашому випадку голови правління) є свої особливості. У вас напевно виникне запитання, чи не порушуєте ви вимоги ст. 24 КЗпП. Адже призначення голови новоствореного ОСББ розглядають загальними зборами (правлінням) одночасно з питанням створення юридичної особи та затвердженням його статуту. Тобто на етапі державної реєстрації ви вже проінформували держреєстратора, хто у вас буде головою правління! Поспішаємо вас заспокоїти — ви нічого не порушуєте.

Протокол загальних зборів або протокол правління про призначення голови, по суті, є тільки загальною візою на заяві про прийняття на роботу цієї особи. А реєстраційні документи тільки ідентифікують того, хто обійматиме цю посаду після реєстрації підприємства. Адже до реєстрації ОСББ трудові відносини виникнути просто не можуть.

А чи можна з головою укласти строковий трудовий договір? Так, можна. Але обов’язково цей факт відобразіть у протоколі загальних зборів або протоколі засідання правління, яким оформляли його обрання, а також у розпорядженні (наказі) про прийняття на роботу, зазначивши строк, на який укладено трудовий договір.

А тепер давайте поговоримо ще про одну значущу фігуру в ОСББ — про головного бухгалтера (або просто бухгалтера, якщо він один).

Приймаємо на роботу головного бухгалтера (бухгалтера)

ОСББ ведуть бухгалтерський облік та подають фінансову звітність, як і інші підприємства — юридичні особи ( п. 1 ст. 2 Закону про бухоблік). При цьому ведення бухгалтерського обліку можливе за одним з наведених варіантів ( п. 4 ст. 8 Закону про бухоблік):

— введення до штату ОСББ посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

— користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

— ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

— самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо головою правління.

У нашій статті розглянемо трудовий варіант ведення бухгалтерського обліку. На жаль, але тут ні про які громадські засади й мови бути не може. Адже

роботодавець, який допустив виконання працівниками своїх трудових зобов’язань на громадських засадах, навіть за їх власним бажанням, грубо порушує вимоги трудового законодавства

Посада головного бухгалтера (бухгалтера) має бути зазначена у штатному розписі ОСББ.

Прийом на роботу стандартний. У загальному випадку він виглядає таким чином:

1) працівник подає заяву про прийняття на роботу та інші документи, необхідні для укладення трудового договору;

2) працівник і роботодавець узгоджують умови та форму трудового договору;

3) заява разом з документами передається голові, який їх розглядає і проставляє відповідну резолюцію;

4) на підставі заяви і відповідно до проставленої резолюції оформляється наказ (розпорядження) про прийняття на роботу, який підписує голова ОСББ;

5) працівник ознайомлюється з наказом (розпорядженням) про прийняття на роботу під підпис;

6) про укладення трудового договору інформують податкові органи шляхом подання Повідомлення до моменту допуску працівника до роботи (див. вище);

7) запис про прийняття на роботу вносять до трудової книжки працівника, якщо це місце роботи є для нього основним.

Головний бухгалтер (бухгалтер) прийнятий. Давайте розглянемо, як оподатковуватиметься його заробітна плата і зарплата голови, якщо він прийнятий за трудовим договором.

Оплата праці та оподаткування

Розміри окладів працівників ОСББ установлюють у штатному розписі в межах затвердженого кошторису ОСББ. При цьому слід урахувати, що їх величина не може бути менше встановленого розміру мінімальної зарплати. Зауважимо, що з 1 травня 2016 року розмір мінімальної заробітної плати дорівнює 1450 грн.

Якщо голова правління або інший працівник працює на 0,5 або на 0,75 ставки, оплата проводиться пропорційно відпрацьованому часу.

Крім того, працівникам ОСББ можуть виплачуватися інші надбавки, премії, матдопомога в межах грошових коштів, визначених кошторисом ОСББ на оплату праці.

Зарплата працівників, які працюють на благо ОСББ, оподатковується в загальному порядку. Тобто з неї утримують ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %. Нараховану/виплачену зарплату, а також утримані/сплачені ПДФО і ВЗ відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Також не забуваємо про ЄСВ. На зарплату звичайних працівників нараховуємо внесок за ставкою 22 %, а на зарплату працівників-інвалідів — за ставкою 8,41 %. Про нарахований ЄСВ звітуємо шляхом подання звіту за формою № Д4.

Нараховані голові правління та працівникам ОСББ доходи у вигляді зарплати підлягають індексації відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Усі працівники ОСББ є застрахованими особами і мають право на матеріальне забезпечення, передбачене Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Також на них повною мірою поширюється відпускне законодавство.

висновки

  • Голова правління може здійснювати свою діяльність на громадських засадах або за трудовим договором.
  • Якщо голову правління приймаєте на роботу за трудовим договором, не забудьте повідомити про це орган ДФС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі