Теми статей
Обрати теми

Форма ТТН: тепер довільна, але так само обов’язкова

Свіріденко Алла, податковий експерт
Наше підприємство планує відправлення товару покупцю автомобільним транспортом. Чи обов’язково нам виписувати товарно-транспортну накладну (ТТН)? Чи потрібно при цьому використовувати типову форму № 1-ТН, чи можна оформити транспортну накладну в довільній формі?

Чим відрізняється професія бухгалтера від багатьох інших — нудьгувати без новин у нас не доводиться ☺. Ось так і з ТТН. Її то скасовують, то знову повертають в ужиток, то запроваджують обов’язкову форму цього документа, то раптово дозволяють застосовувати довільну форму. Яка ж ситуація зараз?

1. Чи обов’язково оформляти ТТН? ТТН, як і раніше, залишається основним документом, який оформляють при перевезенні вантажів автомобільним транспортом. Наявності ТТН вимагають Правила № 363, як обов’язковий документ вона згадується в п. 1 Переліку № 207*. Крім того, серед документів водія хоче бачити ТТН і ст. 48 Закону про автотранспорт. Виходить, що ТТН все ще залишається в числі обов’язкових для заповнення документів.

* Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затверджений постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 207.

Водночас якщо виходити з вимог перелічених документів, ТТН потрібна, тільки коли вантаж перевозять із залученням сторонніх осіб (перевізників) на підставі договору перевезення. А це означає, що виписувати ТТН чи ні, потрібно вирішувати в кожному конкретному випадку залежно від того, хто здійснює транспортування.

Так, якщо для перевезення вантажу ви залучаєте транспортну компанію, то виписувати ТТН потрібно обов’язково. Скажемо більше, згідно з роз’ясненнями податківців, відсутність ТТН загрожує неприємностями у вигляді невизнання за замовником транспортних послуг транспортних витрат (з підкатегорії 102.21 БЗ). Проте, на наш погляд, податківці в цьому випадку абсолютно необґрунтовано позбавляють платників податків права на витрати. Насправді врахувати транспортні витрати у складі бухгалтерських і податкових витрат дозволить будь-який первинний документ, наприклад акт наданих транспортних послуг.

А ось якщо ви вирішите використовувати для доставки вантажів власний автотранспорт, то ТТН, чітко кажучи, не обов’язкова. Замість ТТН, водія досить забезпечити товарною накладною або іншим документом, що підтверджує право власності на вантаж. Але, як то кажуть, не все так однозначно. При перевірках податківці нерідко виходять з того, що ТТН підтверджує не тільки факт і вартість наданих транспортних послуг, але сам факт постачання в цілому. Тому ті платники податків, які не бажають вступати в дебати з податківцями, вважають за краще підстрахуватися і оформляють ТТН навіть при «самотранспортуванні» (особливо якщо вартість постачання не входить до ціни товару, а зазначається в договорі окремо).

2. Яку форму ТТН використовувати? Тут усіх замовників транспортних послуг (вантажовідправників) чекають приємні новини. Річ у тім, що з 18.03.2016 р. набув чинності наказ № 26, яким Мінінфраструктури дозволив суб’єктам господарювання разом з типовою формою № 1-ТН (додаток 7 до Правил № 363) застосовувати ТТН довільної форми.

Головна умова застосування «довільної» ТТН — вона повинна містити набір обов’язкових реквізитів, що перелічені в абзаці другому п. 11.1 Правил № 363. Обов’язковою для ТТН є така інформація:

— найменування документа («Товарно-транс­портна накладна»);

— дата і місце його складання;

— найменування (П. І. Б.) перевізника і експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача;

— найменування і кількість вантажу;

— основні характеристики та ознаки, які дають можливість однозначно ідентифікувати вантаж;

— марка, модель, тип, реєстраційний номер автомобіля, причепу/напівпричепу;

— пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси;

— посади, прізвища та підписи відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та експедитора.

Виходить, що сьогодні ви вже не «прив’язані» до типової форми № 1-ТН, що наведена в Правилах № 363 (ср. ). Будь-яке підприємство цілком може, узявши за основу форму № 1-ТН, розробити свою персональну ТТН виходячи з власної специфіки діяльності. Наприклад, ви можете відмовитися від зайвих у вашому випадку реквізитів, таких як «Транспортні послуги, які надаються автомобільним перевізником», «Переадресація вантажу» або «Вантажно-розвантажувальні роботи». Водночас ніхто не забороняє наводити в ТТН додаткові відомості про вантаж чи його вартість.

Тож обирайте самі: чи застосовувати вам форму № 1-ТН або довільну форму ТТН. Але якщо ви обираєте другий варіант, то пам’ятайте! Самостійно розроблену форму ТТН потрібно затвердити наказом керівника або іншим розпорядчим документом по підприємству.

В усьому іншому правила заповнення ТТН не змінилися. Як і раніше, ТТН виписує замовник транс­портних послуг (як правило, це вантажовідправник) у кількості не менше 4 примірників. Перший примірник залишається у вантажовідправника і є підставою для списання ТМЦ. Другий примірник дістається вантажоодержувачеві. Ну, а третій і четвертий — отримує перевізник (пп. 11.4 — 11.6 Правил № 363).

Заповнювати ТТН (як типової, так і довільної форми) дозволено як друкованим способом, так і вручну. Більше того, не заборонено застосування комбінованого способу, коли частину реквізитів віддруковано на принтері, а частину заповнено від руки (див. лист Мінінфраструктури від 11.03.2014 р. № 2455/25/10-14 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 24, с. 5).

Насамкінець хотілося б звернути увагу, що спрощення форми ТТН не стосується тих суб’єктів господарювання, які перевезення вантажів оформляють спецТТН (форми № 1-ТН (спирт), № 1-ТН (вкд), № 1-ТН (алкогольні напої), № 1-ТТН (нафтопродукт), № 1-ТТН (хліб), № 1-ТН (МС), № ТТН-ліс).

Теги ТТН
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі