Теми статей
Обрати теми

Міжнародні перевезення — не експорт товару: БВ тільки за Реєстром-2

Дзюба Наталія, податковий експерт
Наше підприємство займається міжнародними перевезеннями і практично половина наших замовників — нерезиденти. Чи відповідає наше підприємство як експортер критеріям п. 200.19 ПКУ (експорт за 12 місяців більше 40 % обсягу постачань) для права на отримання бюджетного відшкодування за першим списком?

Ви не експортер товарів, тому Реєстр-1 відшкодуванців не для вас. Пояснимо чому.

Згідно з п.п. 200.19.3 ПКУ один із критеріїв, одночасна відповідність яким є підставою для внесення заяви про повернення суми бюджетного відшкодування такого платника до Реєстру-1, зазначеному у п.п. «а» п.п. 200.7.1 ПКУ, —

здійснення операцій з вивезення товарів з митної території України в митному режимі експорту

При цьому питома вага операцій з вивезення саме (!) товарів у митному режимі експорту протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно повинна становити не менше 40 % загального обсягу постачань.

Незважаючи на те, що згідно із Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII товари — це будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі), проте визначення товару за ПКУ пріоритетніше ( п. 5.2 ПКУ):

п.п. 14.1.244 ПКУ

товари — це матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення. А в цілях переміщення майна за кордон товари слід визначати у значенні МКУ

Розібравшись з терміном «товар» за ПКУ, стає абсолютно очевидно, що послуги зовсім не товар. І в цілях оподаткування послуги міжнародного перевезення не можна ідентифікувати як вивезення товару в режимі експорту.

А це означає, що заявляти в додатку Д4 обсяги наданих послуг з міжнародного перевезення як експорт товару, щоб потрапити до Реєстру-1 на відшкодування, не можна. Питома вага експорту товару у міжнародного перевізника (ряд. 5 таблиці 1 додатка Д4) у цьому випадку становитиме 0 %.

Тому, заявляючи бюджетне відшкодування, в таблиці 3 додатка Д4 ви повинні поставити відмітку «+» у рядку про невідповідність критеріям, визначеним у п. 200.19 ПКУ. Тоді ваша заява підтягнеться до Реєстру-2*.

* Реєстри на сайті ДФСУ розміщені за таким посиланням: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/vidshkoduvannya-pdchv/reestri-vidshkoduvannya-pdv/.

У тих міжнародних перевізників, які все ж заявили себе в додатку Д4 експортерами і автоматом потрапили до Реєстру-1, залишитися в ньому навряд чи вийде. Податківці напевно визнають таких платників невідповідними критеріям, визначеним у п. 200.19 ПКУ, і обов’язково надішлють (!) їм повідомлення про своє рішення. На дату надсилання такого повідомлення їх заяву виключать з Реєстру-1 і включать до Реєстру-2 (п. 6 Порядку № 68**). Тож навіть не намагайтеся потрапити до Реєстру-1, адже тим самим тільки пропустите свою чергу і в Реєстрі-2.

** Порядок ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 22.02.2016 р. № 68.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі