Теми статей
Обрати теми

Єдинник групи 2 надав послуги не єдиннику. Чи не стане пасткою «поблажка» для порушника?

Дзюба Наталія, податковий експерт
висновок документа


Єдиноподатник групи 2, надаючи послуги юрособі — неплатнику єдиного податку (ЄП), порушує умови роботи на ЄП групи 2, проте за ним зберігається право обрати групу 3 ЄП

Для єдиноподатників групи 2 в п.п. 2 п. 291.4 ПКУ прописано спеціальні обмеження — вони мають право надавати послуги, у тому числі побутові, тільки платникам ЄП та/або населенню.

Надання послуг суб’єктам господарювання — неєдиноподатникам — грубе порушення правил роботи в цій групі.

Якщо єдиноподатник забув про це обмеження (або «забив на нього» ☺), то покарання йому не уникнути. І якщо чітко дотримуватися приписів ПКУ, то:

1) підприємець зобов’язаний у цьому випадку перейти на загальну систему ( п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ);

2) із суми доходу, одержаного з порушенням, сплатити ЄП за підвищеною ставкою — 15 % ( п.п. 5 п. 293.4 ПКУ).

Де податківці побачили за порушником «спецумов» роботи у групі 2 право вибору старшої групи 3, незрозуміло. Але про це вони говорять не вперше. Ця позиція має підкріплення й у вигляді консультації, розміщеної в підкатегорії 107.01 БЗ. Крім того, аналогічні висновки зроблено також у листі ГУ ДФС Рівненської обл. від 14.04.2016 р. № 837/10/17-00-13-03-04. Така лояльність, чесно кажучи, підкуповує, але водночас таїть підводне каміння.

По-перше, як організувати «непомітно» цей перехід, податківці не пояснюють. Чи то діяти аналогічно, як у перевищувально-дохідному порядку? Або ж заявити про свій перехід до групи 3 за загальними перехідними правилами? Формально жоден з варіантів не підходить.

Зауважимо, що можливість залишитися на ЄП за умови переходу до «старшої» групи є в єдиноподатників-порушників тільки при перевищенні доходу, допустимого у групі ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). Платнику ЄП, який для цього «завищив» дохід, потрібно подати заяву про перехід до групи 3 до 20 числа місяця, що настає за кварталом,

в якому допущено порушення ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). (!) В усіх інших «порушувальних» випадках діє суворий обов’язок покинути ЄП і перейти на загальну систему.

Не вписується сюди й загальне правило зміни групи ЄП. Адже нормами п.п. 298.1.5 ПКУ про перехід до іншої (у тому числі і старшої) групи можуть скористатися тільки ті платники ЄП, які не допустили порушення в колишній групі ЄП. Причому, до того ж єдиноподатник повинен для цього встигнути подати заяву на перехід не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

По-друге, якщо в єдиноподатника-порушника все ж таки вийде провернути перехід до старшої групи, усе одно залишиться ризик «заочно і заднім числом» отримати анулювання реєстрації платника ЄП. Ніхто не скасовував пп. 299.6, 299.10 і 299.11 ПКУ, згідно з якими в разі виявлення при перевірці порушень роботи на ЄП (і зокрема невідповідність такого суб’єкта вимогам, установленим в ст. 291) податківці анулювання реєстрації проведуть на підставі акта перевірки з першого числа місяця, що настає за кварталом, в якому допущено порушення.

Отже, перш ніж піти на такий крок, радимо підприємцям групи 2, які надали послугу неплатникам ЄП, все ж таки заручитися індивідуальним дозволом від податківців на перехід до старшої групи 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі