Теми статей
Обрати теми

Відрядження: аванс на друге без звіту за перше

Ольховик Ольга, податковий експерт
Працівник направлений у два відрядження. Згідно з наказами, повернувшись з першого, він наступного ж дня повинен відправитися у друге. Підприємство видало йому гроші одразу на два відрядження. Чи немає тут порушення правил готівкового обігу?

Правила готівкового обігу тут не порушені. Пояснимо детальніше.

Дійсно, готівкові кошти видаються під звіт за умови, що особа, яка їх отримує, відзвітувала в установленому порядку за раніше отримані під звіт суми ( абзац четвертий п. 2.11 Положення № 637*). А за недотримання цієї вимоги передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі 25 % неправомірно виданих під звіт сум ( абзац п’ятий п. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Але в цій ситуації говорити про недотримання вимог Положення № 637 не доводиться. Адже грошові кошти на обидва відрядження видавалися одночасно, і у момент видачі грошових коштів на друге відрядження заборгованості за першим у працівника ще не було.

Припустимо, гроші видані працівнику не одноразово, і навіть у різні дні. Чи будуть у такому разі порушені зазначені правила?

На наш погляд, порушень у цьому випадку теж не буде. Адже видача готівкових коштів заборонена у разі, якщо працівник порушив установлений законодавством порядок подання звіту за раніше отримані під звіт суми. Якщо ж на момент повторної видачі такий порядок не порушено, жодних обмежень немає. З цього випливає висновок:

оскільки на момент видачі готівкових коштів на друге відрядження строк подання звіту за раніше отриманими коштами, установлений п.п. 170.9.2 ПКУ, ще не настав, факт такої видачі не є порушенням правил готівкового обігу

Цю ситуацію можна порівняти з виплатою авансу на одне відрядження частинами. Те, що здійснення таких «часткових» виплат не є порушенням, свого часу підтвердив навіть Нацбанк (див. лист НБУ від 15.03.2007 р. № 11-113/981-2658). Аргументи ті самі: строк подання звіту за раніше отриманими коштами на дату повторної виплати ще не настав.

А що коли виплата на друге відрядження здійснена підприємством після повернення з першого, але до подання звіту за витраченими в ньому коштами? Так можна?

Ми вважаємо, цілком. Адже в момент здійснення виплати на друге відрядження строк подання звіту за перший ще не минув. Отже, жодних порушень тут теж не вбачається. Хоча майте на увазі, що в податківців щодо цього може бути протилежна думка. ☹

І ще зауважте: їдучи у друге відрядження, не відзвітувавши за перше, працівник ризикує порушити строки подання звіту, установлені ПКУ. Тому, якщо тривалість другого відрядження перевищує такі строки, відзвітувати працівнику все ж варто до від’їзду у друге відрядження. Інакше всю суму витрат, понесених у першому відрядженні, потрібно буде обкласти ПДФО та військовим збором ( п.п. 170.9.1, п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А ось підприємству в цьому випадку загрожує штраф за перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки в розмірі 25 % її суми.

А якщо у правилах трудового розпорядку передбачено можливість не виходити на роботу в день від’їзду у відрядження та прибуття з нього? Тоді в цій ситуації між першим і другим відрядженням працівник на підприємстві взагалі не з’явиться. Чи можна в такому разі продовжити строк подання звіту за першим відрядженням до закінчення другого?

Формальних причин для цього немає. Тому в цьому випадку, щоб уникнути штрафонебезпечних ситуацій, краще друге відрядження оформити як продовження першого. Тоді строк подання звіту за таке продовжене відрядження почне свій відлік тільки після його завершення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі