№41

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2016/№ 41 Інші номери журналу ›
  • Компенсація комунальних витрат — без ПДВ? Лист ДФСУ від 19.04.2016 р. № 8813/6/99-99-19-03-02-15
  • Компенсація земельного та «нерухомого» податків не обкладається ПДВ За матеріалами підкатегорії 101.02 Бази знань*
  • ЗЕД: запитання «гарячої лінії» На «гарячу лінію» редакції, крім усього іншого, надходить море дзвінків щодо зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Тому сьогодні пропонуємо вашій увазі відповіді на найпопулярніші з них.
  • Акциз: ПММ, талони Запровадження акцизного податку на «ліве» пальне (далі — «лівопальний» акциз), а також його електронного адміністрування, на практиці проходить зовсім не гладко і викликає «сум’яття в умах» наших читачів. А деколи на запитання щодо цього виду акцизу «накладаються» запитання щодо іншого, «роздрібного», акцизу на пальне. У цій статті ми наведемо низку таких запитань читачів, пов’язаних із застосуванням талонів (смарт-карток) на пальне, і висловимо стосовно кожного з них нашу думку.
  • «Лівопальний» акциз — загальні питання Продовжуємо розбиратися із запитаннями щодо «лівопального» акцизу. Наша мета — якомога м’якше адаптувати його платників до цієї податкової новини. Матеріал, присвячений застосуванню талонів і смарт-карток, див. на с. 14 цього номера. А в цій статті розглянемо запитання різнопланового характеру.
  • Податкові накладні на «мобільні» послуги На практиці більшість операторів мобільного зв’язку (МЗ) грішать тим, що неправильно складають зведені податкові накладні (ПН), порушуючи тим самим положення чинних нормативів. У результаті вони підставляють усіх споживачів своїх послуг, чий податковий кредит (ПК) з ПДВ від вартості послуг мобільного зв’язку через це «підвисає на волосині». Детальніше про цю проблему і про те, чи можна знайти з неї якийсь прийнятний вихід, сьогодні і поговоримо.
  • «Даючи кров — рятую життя!»: донор на підприємстві Мільйони людей на Землі зобов’язані своїм життям донорам, які, добровільно даючи свою кров, здійснюють «тихий подвиг» в ім’я інших. Тому недивно, що в усьому світі донорство вважається почесною справою і заохочується різними бонусами та привілеями. Наша країна — не виняток. Для громадян, які здають кров та її компоненти, українське законодавство передбачає низку гарантій та пільг, у тому числі й за місцем роботи донора. Знати про них важливо не тільки роботодавцям, а й самим донорам. Тож читайте і запам’ятовуйте!
  • Оновлена Інструкція з ЄСВ (із сюрпризами для ФОП) Дочекалися! «Перша ластівка» з давно виставлених на громадське обговорення ЄСВшних документів пройшла реєстрацію в Мін’юсті. Зустрічаємо нову редакцію Інструкції про порядок справляння ЄСВ.
  • РК при зміні номенклатури не проходить реєстрацію в ЄРПН У нас банальна ситуація: зміна номенклатури. Нам кинули аванс за товар «А». Проте, потім передомовилися і під нього вирішили відвантажити товар «Б». Загальна сума постачання при цьому не змінилася. Ось начебто все просто, і подібні операції ми здійснювали сто разів, але зараз уперше зіткнулися з такою проблемою: РК не проходить реєстрацію в ЄРПН. Начебто причина в неправильному заповненні графи 1 РК. Підкажіть, будь ласка, що ми робимо не так? Останнім часом подібними запитаннями завалена «гаряча лінія». Приймайте нашу руку допомоги.
  • Курсові різниці: облік та оподаткування у посередника Підприємство здійснює експорт товарів, отриманих за посередницькими договорами. Після надходження оплати від нерезидента воно самостійно утримує свою «посередницьку» винагороду, а залишок перераховує резиденту — продавцю/комітенту. При здійсненні цих операцій виникають курсові різниці. Як правильно відобразити такі різниці в обліку? Чи впливають вони на оподаткування підприємства-посередника? Такі запитання виникли в одного з наших читачів, який зателефонував на «гарячу лінію». Думаємо, що відповіді на них будуть цікаві всім, хто пов’язаний з посередницькими операціями у ЗЕД.
  • ПДВ при продажу арештованого майна Порядок обкладення ПДВ операцій з продажу майна, що перебуває в податковій заставі, у ПКУ* чітко не прописано. Тому питання про це часто непокоять наших читачів. Ось одне з них. Майно підприємства було передане в податкову заставу, а потім арештоване. Товарна біржа за дорученням контролюючого органу здійснила продаж цього майна. На яку дату в підприємства виникають податкові зобов’язання з ПДВ і на кого воно повинне скласти податкову накладну: на товарну біржу чи на покупця? Чи є в покупця такого майна право на податковий кредит? Давайте розбиратися.
  • Індивідуальна норма витрат ПММ Підприємство придбало вантажний автомобіль, для якого в Нормах витрат ПММ* немає базової лінійної норми. Чи можна затвердити таку норму для цієї вантажівки наказом по підприємству?
  • Капітальний трансферт непідПДВшний (але обережніше з призначенням!) Комунальне підприємство отримало бюджетний трансферт за КЕКВ 3210 на придбання трактора. Чи потрібно нарахувати ПДВ на цю суму?
  • Відрядження: аванс на друге без звіту за перше Працівник направлений у два відрядження. Згідно з наказами, повернувшись з першого, він наступного ж дня повинен відправитися у друге. Підприємство видало йому гроші одразу на два відрядження. Чи немає тут порушення правил готівкового обігу?
  • Вклад до СК випередив реєстрацію у ЄДР — доходу немає! Учасники ТОВ (платника податку на прибуток) прийняли рішення збільшити його статутний капітал. Але гроші були потрібні терміново, тому їх внесли, не очікуючи держреєстрації змін відомостей у ЄДР. Чи не вимагатимуть податківці обкласти ці суми податком на прибуток і ПДВ?
  • ПДВ у ПН може «танцювати» в межах 1 грн. Після введення нової форми податкової накладної (ПН), затвердженої наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, виявилося, що ПН зі ставками 20 % і 7 %, в яких мало місце відхилення суми ПДВ від розрахункової, не приймалися для реєстрації в ЄРПН.
  • Оновлено коди та назви терорганів ПФУ ДФСУ повідомляє, що згідно з постановою КМУ від 16.12.2015 р. № 1055 була проведена реорганізація територіальних органів Пенсійного фонду України (ПФУ). У зв’язку з цим змінилися назви і коди управлінь ПФУ.
  • Посередник — не платник «лівопального» акцизу На думку ДФС (див. лист від 04.05.2016 р. № 10018/6/99-99-12-03-03-15), підприємству-посереднику не потрібно реєструватися платником акцизного податку з реалізації пального у разі придбання пального у юридичної особи — постачальника на умовах EXW («Франко-завод») за місцезнаходженням АЗС та подальшого постачання пального покупцю — юридичній особі при пред’явлені ним смарт-картки.
  • Зміни в КЗпП щодо випробування при прийнятті на роботу Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю щодо випробування при прийнятті на роботу» (базовий законопроект від 26.12.2014 р. № 1639), яким уточнено відносини між роботодавцем та працівником під час випробування при прийнятті на роботу.
  • До уваги респондентів алко-тютюнової звітності! Останнім часом у Базі знань ДФСУ з’явилося декілька консультацій, які будуть цікаві тим, хто має подавати нову алкогольно-тютюнову звітність (докладніше про неї читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 16). Не дивлячись на те, що термін її подання за квітень уже сплив, гадаємо, ці роз‘яснення можуть знадобитися багатьом і у майбутньому. Тож стисло подамо іх головні висновки.
  • Аліменти підлягають індексації Парламент ухвалив Закон України щодо індексації аліментів, в тому числі визначених судом у твердій грошовій сумі (базовий законопроект від 19.03.2015 р. № 2426).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі