07.11.2016

«Новітні» форми КОРО*, або Буря у склянці води

Наказ Мінфіну від 23.09.2016 р. № 837

* Книга обліку розрахункових операцій.

висновок документа


Форми КОРО вкотре викладено в новій редакції, що, утім, мало чим відрізняється від попередньої.

Дозволено не відображати в КОРО «роздрібний» акциз при використанні РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких уключені до Реєстру РРО до 11.03.2016 р.

Чого-чого, але такого сюрпризу від мінфінівських чиновників ніхто не чекав! Адже ще свіже в пам’яті літнє скасування всіх старих РРОшних порядків (затверджених наказом № 417**), замість яких було прийнято нові. Тоді ж, серед іншого, з’явилися й нові форми КОРО на РРО і КОРО на господиницю. І все це завдяки наказу № 547*** (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 5).

** Наказ Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

*** Наказ Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Здавалося б, нарешті користувачі РРО, яких лихоманить уже який рік, отримають довгоочікувану стабільність… І раптом, як грім серед ясного неба, — сьогоднішній наказ!

Що ж він приніс? Аж ніяк не весняну свіжість посеред осені! Швидше, чергову паніку серед бухгалтерів. Бо тепер виходить, що за останні 3 — 4 місяці в обігу в суб’єктів господарювання можна зустріти і старі КОРО (затверджені наказом № 417), і нові (затверджені наказом № 547). А після 04.11.2016 р. (дати набуття чинності наказом, що коментується) ще й «новітні» з’являться.

І що з усім цим робити? Особливо, якщо Книга ось-ось закінчиться… До честі Мінфіну, слід зазначити, що він тверезо підійшов до цього питання:

зареєстровані старі КОРО можна використовувати до скасування їх реєстрації (новий абзац п’ятий п. 3 наказу № 547), яка — увага! — відбувається тільки разом зі скасуванням реєстрації самого РРО або за заявою суб’єкта господарювання (у разі викрадення, втрати, непридатності до використання тощо);

наявні в запасі старі КОРО дозволено вільно реєструвати та перереєстровувати в податковому органі і знову ж таки використовувати до скасування їх реєстрації (новий абзац четвертий того самого наказу). Але якщо при цьому ви реалізуєте підакцизні товари, то будьте ласкаві, відображайте у старих КОРО «роздрібний» акциз (рецепт — у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 69, с. 40).

Ось так! Мінфін несподівано включив старим КОРО зелене світло! Хоча, якщо пам’ятаєте, фіскали наполягали, що старі книги можна перереєструвати тільки в перехідний період — протягом місяця після набуття чинності наказом № 547, після чого застосовувати нові (див. лист ДФСУ від 05.08.2016 р. № 26665/7/99-99-08-01-03-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 65, с. 6).

А що ж тепер робити з новими? Про це Мінфін, на жаль, мовчить. Але підхід до їх використання, вважаємо, має бути такий самий. Якщо їх узагалі встигли надрукувати ☺…

Ну а в чому ж, власне, полягають самі зміни у формах КОРО, що зумовили їх нову (новітню порівняно з наказом № 547) редакцію? Уявіть собі, ввели реквізит «Дата реєстрації книги», реквізит «модель РРО» замінили на «модель (модифікація) РРО», в одному місці розшифрували абревіатуру РРО і додали одну графу в табличці. Це що стосується форми КОРО на РРО. Зміни у формі КОРО на господиницю дещо серйозніші: у її табличній частині стало аж на дві графи більше.

Загалом, жодної революції — усі нововведення у формах КОРО мають суто косметичний («поліпшувальний») характер. Швидше, це контрреволюція ☺ — частковий відхід до старих форм, через що Мінфін і дозволив їх безперешкодне використання. Сподіваємося, ви ще не забули, як заповнювати старі книги? Отже, і нові, і «новітні» вам теж по плечу.

Скоріше б уже хоч хтось у Мінфіні усвідомив їх марність в умовах електронної РРО-звітності та скасував їх зовсім!