Теми статей
Обрати теми

Торгівля підакцизними товарами: заповнюємо КОРО*

Ігор Хмелевський, податковий експерт
Покажіть, будь ласка, на прикладі, як заповнювати КОРО на РРО за старою та новою формою у разі реалізації підакцизних товарів. (м. Куп’янськ)

* Книга обліку розрахункових операцій.

Нещодавно ми вже зверталися до листа ДФСУ від 05.08.2016 р. № 26665/7/99-99-08-01-03-17 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 65, с. 6), яким було надано роз’яснення з цього питання, зокрема, щодо заповнення старої форми КОРО**, зареєстрованої на РРО. Тож радимо насамперед ознайомитися із зазначеною публікацією. Переповідаючи її тут двома словами, варто зосередитись на такому.

** Затверджена наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

Суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з реалізацією підакцизних товарів, у разі якщо вони продовжують використовувати раніше зареєстровані КОРО за старою формою, податківці рекомендували:

1) у назві графи 6 такої КОРО дописати через дріб «/за ставкою акцизного податку», а у назві графи 7 — «/сума акцизного податку»;

2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносити:

у графу 6 — суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою податку на додану вартість, «/», суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку;

у графу 7 — суму ПДВ, «/», суму акцизного податку.

Узагалі-то при заповненні КОРО за старою формою платники «роздрібного» акцизного податку (АП) не зобов’язані дотримуватися цих рекомендацій (наші аргументи див. у тій таки ж публікації). Однак якщо ви вирішили не сперечатися з податківцями, то для вас на рис. 1 зображено фрагмент заповнення старої КОРО для такого умовного прикладу.

Приклад. Протягом робочого дня 25.08.2016 р. магазин роздрібної торгівлі реалізував:

— пачку сигарет вартістю 12,60 грн., у тому числі ПДВ 20 % — 2,00 грн., АП 5 % — 0,60 грн.;

— пакет молока вартістю 24,00 грн., у тому числі ПДВ 20 % — 4,00 грн.

Загальна сума розрахунків, відображена у Z-звіті РРО за підсумками цього робочого дня, склала 36,60 грн., сума ПДВ за ставкою 20 % — 6,00 грн., сума АП за ставкою 5 % — 0,60 грн.

img 1

Водночас автори згаданого листа зауважили, що ведення у такий спосіб КОРО є незручним, і рекомендували зацікавленим суб’єктам господарювання звернутись до органу ДФС за місцем реєстрації книги для реєстрації другої та наступної КОРО на РРО за новою формою*. З причини зміни форми книги така реєстрація може бути здійснена у будь-який час.

*** Затверджена наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 5).

Нова форма КОРО на РРО передбачає відображення загальної суми розрахунків (графа 5), а також окремі графи для відображення суми розрахунків, що оподатковуються ПДВ (графа 6), суми розрахунків, що оподатковуються АП (графа 7), суми ПДВ (графа 8), суми АП (графа 9).

На рис. 2 зображено фрагмент заповнення нової КОРО для того самого умовного прикладу.

img 2

Насамкінець зазначимо: у суб’єктів господарювання, діяльність яких не пов’язана з реалізацією підакцизних товарів, касові чеки, що друкуються РРО, не містять даних про АП. Отже, графи 7 та 9 КОРО будуть незаповненими. Відповідно, зазначені суб’єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані КОРО без внесення до них будь-яких змін, але лише до виникнення однієї з підстав для припинення використання такої книги: закінчення КОРО, завершення строку служби або припинення застосування відповідного РРО, виникнення підстав для перереєстрації або скасування реєстрації книги.

Теги КОРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі