Теми статей
Обрати теми

«Недовго музика грала...», або Як відобразити повернення передоплати у формі № 1ДФ

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці
Підприємство у вересні 2016 року уклало з підприємцем договір оренди приміщення та перерахувало йому орендну плату (авансом) за 4 місяці. Проте 31 жовтня договір розірвали. Передоплату за листопад і грудень підприємець повернув 10 листопада в повному обсязі. Як відобразити цю операцію у формі № 1ДФ? Чи потрібно підприємству подавати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 3 квартал 2016 року, у якому свого часу відобразили суму передоплати?

Почнемо з початку ☺. Якщо підприємство виплатило у вересні 2016 року дохід підприємцю, то як податковий агент воно зобов’язане було відобразити таку виплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал. І подати його протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу ( п. 2.1 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку..., затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4). Що й було зроблено.

У жовтні договір оренди розривають і підприємець повертає передоплату за листопад і грудень 2016 року. Чи означає це, що підприємство зобов’язане подати уточнюючий Податковий розрахунок за 3 квартал і «прибрати» з нього повернену суму коштів? Відповідь однозначна — ні!

Дивіться самі. Уточнюючий Податковий розрахунок подають, якщо хочуть виправити помилку в уже поданому розрахунку після закінчення граничного строку його подання. Зверніть увагу: ключове слово тут — ПОМИЛКА!

А що в нашому випадку? Повернення передоплати у зв’язку з розірванням договору оренди не є помилкою. Адже у 3 кварталі підприємство дійсно виплатило підприємцю орендну плату по грудень 2016 року включно. А отже, зобов’язане було відобразити таку виплату у формі № 1ДФ у повному обсязі. Тобто при формуванні Податкового розрахунку за 3 квартал помилки допущено не було. Немає помилки — не буде й коригування попереднього періоду. Так що ж робити з поверненням?

Усе просто. Передоплата була повернена в 4 кварталі 2016 року. Тому підприємство має зазначити суму поверненої передоплати у графі 3 «Сума виплаченого доходу» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал з від’ємним значенням. От і все ☺.

Зауважте: не заперечують проти «мінусів» у формі № 1ДФ у такій ситуації й податківці (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25 БЗ).

Припустимо, що сума орендної плати, перерахованої авансом підприємцю, — 40000 грн. Наведемо фрагмент форми № 1ДФ за 3 квартал 2016 року з доходом такого підприємця (див. рис. 1).

img 1

А тепер покажемо у формі № 1ДФ за 4 квартал повернення передоплати в сумі 20000 грн. (див. рис. 2).

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі