Теми статей
Обрати теми

Нові КВЕДи третьогрупника: не потрібні, але… треба

Голенко Олександр, шеф-редактор
Підприємство на ЄП третьої групи внесло до ЄДР новий вид діяльності. Але в податковій прийняти заяву про внесення нового коду КВЕД до реєстру платників єдиного податку відмовилися. Чи мають рацію податківці?

Так, в описаній ситуації податківці мають рацію, але тільки в тому сенсі, що така заява їм не потрібна. Хоча не подавши її, ви ризикуєте… ☹

Як відомо, перелік видів діяльності юрособи містяться в ЄДР згідно з п. 11 ч. 2 ст. 9 «держреєстраційного» Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755). Це — з одного боку.

З іншого боку, згідно з п. 299.2 ПКУ ведення реєстру платників єдиного податку (далі — Реєстр ЄП) покладено на ДФСУ. Причому на підставі п.п. 8 п. 299.7 ПКУ до Реєстру ЄП мають вноситися, зокрема, й такі відомості про платника ЄП, як його види господарської діяльності.

Біда в тому, що порядок ведення та регламент роботи Реєстру ЄП законодавчо не встановлені і приховані в надрах податкової.

Якщо ж підходити до проблеми видів діяльності суб’єктів ЄП по суті, то для єдиноподатника третьої групи важливо тільки те, щоб він фактично не здійснював заборонену йому діяльність згідно з п. 291.5 ПКУ, а не те, чи включив він коди КВЕД до ЄДР та Реєстру ЄП. Адже навіть таке включення — якщо фактично заборонена діяльність третьогрупником не здійснювалася — не повинно б визнаватися порушенням критеріїв спрощенки!..

Та й формально пп. 298.5 і 298.6 ПКУ не вимагають від третьогрупника подавати податковій заяву з новим КВЕД: один з них вимагає це тільки від ФОП на ЄП першої і другої груп, а інший — вимагає цього тільки для ситуацій зміни: (1) податкової адреси і (2) місця здійснення госпдіяльності.

На жаль, наш законодавець, як поганий кухар — звик нарізати в сьогоднішній салат вчорашні недоїдки. Такою нормою, від якої аж ніс верне, на сьогодні є п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ, що формально вимагає від єдиноподатника, в тому числі третьої групи (див. п. 298.2 ПКУ), відмовитися від спрощенки при здійсненні видів діяльності — увага! — не зазначених у Реєстрі ЄП! ☹

Ось чому податківці в листі ДФСУ від 06.05.2016 р. № 10233/6/99-99-12-02-03-15 говорять про «доцільність» подання юрособою на ЄП заяви про внесення свого нового коду КВЕД до Реєстру ЄП (причому, першим числом наступного кварталу — хоча конкретний строк у ПКУ не встановлено). А ще й у 108.04 БЗ прямо вимагають цього від такої юрособи на ЄП конкретно третьої групи. Інакше загрожують їй примусовим вигнанням зі спрощенки. ☹

До речі, у 107.11 БЗ це саме вимагається і від ФОП на ЄП третьої групи.

Якщо ж говорити по суті справи, то після того, як ви внесли новий код КВЕД до ЄДР, ваша заява про внесення його до Реєстру ЄП дійсно податківцям не потрібна. Тому що згідно з ч. 2 ст. 13 Закону № 755 у порядку інформаційної взаємодії технічний адміністратор ЄДР уже в день здійснення реєстраційної дії (унесення нового коду КВЕД)

зобов’язаний передати відомості про її проведення зокрема і до інформаційної системи ДФСУ

І тому ви вчинили абсолютно правильно, коли внесли новий код КВЕД до ЄДР.

До речі, якби вам знадобилося внести до ЄДР новий код КВЕД сьогодні, то довелось би подавати відповідну заяву вже за новою формою 3, затвердженою найсвіжішим наказом Мінюсту від 18.11.2016 р. № 3268/5 (ср. ). У ньому нарешті розгребли минуле неподобство — тобто пронумерували форми заяв та розташували їх у більш адекватній послідовності. Ще й трохи відредагували.

Проте для стовідсоткової надійності радимо вам на підставі п. 299.9 ПКУ запросити від податкової витяг із Реєстру ЄП (щоб перевірити наявність там у ваших відомостях нового коду КВЕД) — шляхом подання заяви для отримання витягу в довільній формі (107.09 БЗ). Ну, та/або обзавестися їх індивідуальною консультацією про те, що заяву з новим кодом КВЕД ви подавати не повинні. До речі, ми не образимося, якщо в такій консультації податківці використають наші аргументи… ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі