Теми статей
Обрати теми

Звільнили за прогул! Чи буде компенсація?

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці
Підприємство звільняє працівника за прогул. Чи потрібно виплачувати компенсацію за невикористані дні відпустки? Як період прогулу вплине на відпускний стаж і розрахунок середньої зарплати?

Звільняти за прогул або не звільняти — вирішувати роботодавцеві! І якщо вже обрали другий варіант, то, без сумнівів, причина прогулу — неповажна ( п. 4 ст. 40 КЗпП).

Але! Незалежно від причин звільнення підприємство зобов’язано в день звільнення провести з працівником остаточний розрахунок і виплатити всі належні йому відповідно до трудового законодавства суми (див. ст. 47 КЗпП). Що це за суми? У загальному випадку зарплата, компенсація за невикористані дні відпусток, вихідна допомога, заборгованість за іншими розрахунками.

Вихідну допомогу відкидаємо. Вона прогульникам не належить. Із зарплатою проблем виникнути не повинно. Переходимо до компенсації за невикористані дні щорічних відпусток.

Порядок її виплати прописано у ст. 83 КЗпП і ст. 24 Закону про відпустки*. Важливо!

Законодавство не позбавляє працівника права на отримання «відпускної» компенсації в разі звільнення за прогул

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

А ось скористатися щорічною відпусткою з подальшим звільненням такі «герої» не зможуть. Цей привілей не для них (див. ст. 3 Закону про відпустки). Компенсації підлягають усі невикористані дні щорічних відпусток, а також відпусток «на дітей» (за наявності права на них). Суму компенсації розраховують як добуток кількості невикористаних днів відпустки і суми середньоденної зарплати. Але період прогулу внесе свої корективи до розрахунку кожного з показників.

Кількість днів відпустки, що підлягають компенсації. Щорічну відпустку повної тривалості надають за відпрацьований робочий рік. Але у скарбничку «відпускного» стажу потрапляють тільки ті періоди, що зазначені у ст. 9 Закону про відпустки. Так-от, період прогулу там не названий. Робимо висновок:

дні прогулу не враховують при визначенні кількості днів відпустки, що підлягають компенсації. Їм немає місця у «відпускному» стажі

Середньоденна зарплата для розрахунку компенсації. Її знаходять, поділивши заробіток, нарахований у розрахунковому періоді (див. п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100), на кількість календарних днів у цьому періоді. При цьому із загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді виключають тільки:

— святкові та неробочі дні ( ст. 73 КЗпП);

— час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково в розрахунковому періоді (абзац шостий п. 2 зазначеного Порядку).

Як бачите, немає підстав для виключення днів прогулу із загальної кількості календарних днів, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати. А значить, вони братимуть участь у розрахунку, зменшать суму середньоденної зарплати і, відповідно, суму компенсації за невикористані дні щорічних відпусток.

Отже, фінансова «привабливість» прогулу залишає бажати кращого. Дотримуйте дисципліну праці! ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі