Теми статей
Обрати теми

Житлові субсидії: чергові новації-2016

Бобро Анатолій, податковий експерт

висновок документа


Якщо у громадянина відсутні доходи, «віртуальний» середньомісячний дохід для розрахунку субсидії приймається на рівні двох розмірів прожитмінімуму. Після збільшення кількості зареєстрованих у приміщенні осіб субсидія скасовується з наступного місяця за місяцем змін. Для отримання субсидії на нових умовах необхідне повторне звернення

Ви в курсі, що в Україні наразі 6 млн сімей отримують субсидії на «комуналку»? А після нещодавнього підвищення тарифів на опалення, гарячу та холодну воду, газ і електроенергію, за прогнозами Мінсоцполітики, за субсидією прийдуть ще близько 3 млн сімей? А може, ви — один з її отримувачів (претендентів на неї)? Тоді вам буде корисно знати, що уряд вкотре перекроїв «правила гри». ☹

Одразу зазначимо, що зміни, внесені постановою, що коментується, до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг..., затвердженого постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848, здебільшого стосуються порядку визначення сукупного доходу сім’ї.

До такого доходу включаються доходи, нараховані особам, які досягли 14-річного віку станом на 1 січня року, за який враховуються доходи.

Водночас перелік доходів, що не включаються, доповнено новими позиціями: вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, суми, що виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків.

Установлено, що особам, які досягли 18-річного віку станом на 1 січня поточного року і мають дохід нижче прожиткового мінімуму або взагалі його не мають, але при цьому вони навчалися на денній формі навчання в загальноосвітньому, професійно-технічному, вищому навчальному закладі, при розрахунку субсидії приймається щомісячний «віртуальний» дохід на рівні одного прожиткового мінімуму.

Акцентуємо вашу увагу, що тут ідеться про прожитковий мінімум для працездатних осіб. І до розрахунку він приймається станом на 31 грудня року, за який ураховуються доходи для призначення субсидії*.

* Доречно нагадати, що прожитковий мінімум на одну працездатну особу станом на 31 грудня 2015 року було встановлено на рівні 1378 грн.

Цю обставину (щодо дати прожитмінімуму) треба взяти до уваги і фізособам-підприємцям, які застосовують спрощену систему оподаткування. Тепер до розрахунку субсидії враховується дохід: для представників першої групи — на рівні двох розмірів прожитмінімуму на 31 грудня; другої — трьох розмірів прожитмінімуму; третьої групи — чотирьох. Хоча раніше брався до уваги прожитмінімум на відповідний місяць.

Нові правила стосуються також повнолітніх громадян із середньомісячним сукупним доходом менше прожитмінімуму, але які протягом попереднього року отримували будь-які соціальні виплати (пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомогу по безробіттю тощо). Таким особам до розрахунку субсидії включаються фактичні розміри отриманих ними доходів.

Але найбільш «бомбове» ☺ у нових правилах: якщо особа віком від 18 років не навчалася, не отримувала соцвиплати і в неї відсутні доходи, то для розрахунку субсидії прийматиметься «віртуальний» дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму. Очевидно, такий підхід урядовців слід розцінювати як один із методів боротьби з неофіційним працевлаштуванням і отриманням зарплати «у конвертах».

Щоправда, в окремих випадках до розрахунку може включатися середньомісячний сукупний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму. Це за умови, якщо буде відповідне рішення за результатами ревізій виконавчих органів місцевих рад або відповідних комісій про реальний скрутний матеріальний стан особи, яка претендує на субсидію.

Крім іншого, постановою, що коментується, введено нові норми про порядок розрахунку доходів при призначенні субсидії для військовослужбовців. Для осіб, які протягом року, за який ураховуються доходи для призначення субсидії, перебували на строковій військовій службі, середньомісячний сукупний дохід незалежно від отриманих (не отриманих) доходів визначається на рівні половини розміру прожитмінімуму для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який ураховуються доходи. Зверніть увагу: «контрактників» та інших «мобілізованих/демобілізованих» ця норма не стосується.

Серед інших новацій — послаблення непрацюючим пенсіонерам, які не мають інших доходів, крім пенсії. Якщо раніше для розрахунку їм субсидії брався середньомісячний сукупний дохід за останній рік, то тепер ураховується розмір пенсії за місяць, що передує місяцю призначення субсидії.

Розширено порядок подання документів на субсидію (заяви та декларації про доходи). Тепер можна:

— як і раніше, подати їх до місцевого відділу соцзахисту особисто;

— надіслати поштою на адресу відділу соціального захисту населення;

— у сільській місцевості — передати заповнені документи уповноваженим працівникам, які передадуть їх до органів соцзахисту;

— подати документи в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з накладенням електронного цифрового або електронного підпису. У разі відсутності такого підпису субсидія призначається тільки після підпису зазначених документів у місячний строк, зокрема під час складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. У разі непідписання в місячний строк подаються нова заява та декларація.

До речі, зауважимо, що Мінсоцполітики запустило електронну послугу попередньої реєстрації документів на жилсубсидію на сайті subsidii.mlsp.gov.ua.

Додатково встановлено, що списки осіб, яким призначено субсидію, подаються відділами соцзахисту до ЖЕО, ЖБК, ОСББ і підприємствам, які надають жилкомпослуги (ЖКП).

Новацією є й порядок перерахунку субсидії для осіб, не згодних з рішенням про автоматичне проведення розрахунку субсидії на наступний період, у випадку якщо в таких осіб є додаткові обставини, що безпосередньо впливають на визначення розміру сукупного доходу за попередній період. Щоб такі обставини були враховані, їм слід подати відповідні підтвердні документи.

Безумовно, не можна залишити поза увагою і припинення надання раніше призначеної субсидії в разі збільшення чисельності зареєстрованих у житловому приміщенні осіб — з наступного місяця за місяцем змін.

На наш погляд, тут усе логічно і з цим слід погодитися. Збільшення кількості мешканців як за рахунок народження дітей, так і «прописки» дорослих, тягне за собою не тільки додаткові суми у платіжках на ЖКП, а й нові розміри середньомісячного доходу для розрахунку субсидії. Щоб отримувати субсидію й надалі, але вже в новому розмірі, такі сім’ї повинні звернутися повторно з урахуванням нових обставин.

До речі, при зменшенні кількості осіб (наприклад, дорослі діти живуть окремо від батьків, але прописані на їх житлоплощі) також можна клопотати перед відповідною комісією місцевого органу самоврядування про нарахування плати за ЖКП тільки на тих, хто фактично проживає у приміщенні. Звичайно, і доходи для розрахунку субсидії прийматимуться тільки тих, хто реально проживає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі