Теми статей
Обрати теми

Нерухомість купили — ПДФО/ВЗ не сплатили: виправляємо недолік

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Ринок нерухомості в нашій країні радує зниженням цін. Тому в підприємств є можливість вигідно розширити список своїх необоротних активів, у тому числі і за рахунок комерційних об’єктів, придбаних у фізосіб. Щоправда, при виплаті продавцю доходу за такою операцією доведеться сплатити до бюджету ПДФО і ВЗ. Ви цього не зробили, тому що продавець вас випередив? Не поспішайте радіти. Зекономити тут не вийде — ваші обов’язки з вас ніхто не знімав. Тож, друзі, приготуйтеся виправляти недолік. Детальний порядок дій представляємо в цій статті.

працюємо з фізособами

Коли фізособа отримує дохід від продажу своєї нерухомості, вона в деяких випадках зобов’язана поділитися отриманим з державою. Цього вимагає п.п. 164.2.4 ПКУ*. Він установлює, що частина доходів від операцій з нерухомим майном у розмірі, визначеному ст. 172 цього Кодексу, уключається до загального оподатковуваного доходу фізособи. А отже, такі доходи обкладаються ПДФО і ВЗ (пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

* Податковий кодекс України.

Виняток — «пільгові» об’єкти нерухомості з п. 172.1 ПКУ. Суми, отримані від їх продажу, за певних умов** під обкладення ПДФО і ВЗ не підпадають. Проте зараз неоподатковувані об’єкти нас не цікавлять. Поговоримо про оподатковувані.

** Детальніше про ці умови ви можете дізнатися з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 23, с. 44.

Важливе питання в цій розмові: чи завжди продавець повинен сам перераховувати податки до бюджету зі свого «нерухомого» доходу? Як бути, якщо він з виконанням такого обов’язку поквапився?

Сплата «нерухомих» ПДФО і ВЗ: чий обов’язок?

Якщо фізособа продає нерухомість іншій фізособі, то обчислити та сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету зобов’язаний сам продавець. Зробити це він повинен до посвідчення договору купівлі-продажу нотаріусом (п.п. «а» п. 172.5 ПКУ). А все тому, що операція може бути нотаріально посвідчена тільки за наявності:

1) квитанції про сплату ПДФО і ВЗ, а також

2) документа про визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості.

Перевірити факт сплати ПДФО і ВЗ продавцем — обов’язок нотаріуса.

Якщо ж нерухомість у фізособи купує підприємство, то воно стає податковим агентом цієї фізособи-продавця (п. 172.7 ПКУ)

Тому воно зобов’язане:

1) нарахувати, утримати та сплатити (у день виплати такого доходу) ПДФО і ВЗ із доходу, отриманого фізособою від такого продажу, до бюджету за своїм місцезнаходженням (п.п. 168.4.4 ПКУ);

2) відобразити інформацію про «продажний» дохід фізособи та утриманий із нього ПДФО в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «104», а про ВЗ — у розділі II цієї форми.

Зазвичай для підприємства утримати та сплатити податки з купівлі у фізособи не проблема. Але як бути, якщо раптом з’ясовується, що ще до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу продавець самостійно перерахував необхідні суми ПДФО і ВЗ до бюджету, оскільки мав намір продати об’єкт іншій фізособі, а не підприємству? Що в такому разі робити підприємству? Чи потрібно йому ще раз сплачувати ПДФО і ВЗ за цим об’єктом?

На жаль, потрібно. Той факт, що фізособа сама сплатила податки з нерухомості, не дає права підприємству-покупцю ухилитися від своїх податкових обов’язків і «забити» на утримання цих податків з виплачуваного продавцю доходу.

Як же тепер виправити положення? Зараз усе розкладемо по поличках.

Самовиправляємося: сплачуємо несплачене

Щоб «спати спокійно», підприємству якнайскоріше потрібно:

1) нарахувати та перерахувати до бюджету за своїм місцезнаходженням ПДФО і ВЗ із виплаченого фізособі-продавцю доходу. Причому, ураховуючи, що дохід уже виплачено, податки вам доведеться сплатити за рахунок власних коштів. Їх суму віднесіть до інших операційних витрат записом Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» — Кт 641/ПДФО, 642/ВЗ;

2) внести інформацію про таку виплату (перерахування податку/внеску) до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «104».

При цьому порядок заповнення форми № 1ДФ залежить від того, наскільки давно ви виплатили дохід фізособі, тобто скільки часу минуло з моменту несплати належних податків.

Помилка «свіжа». Якщо ви виявили свою «недоплатну» помилку до закінчення строку подання форми № 1ДФ за звітний період*** (тобто в межах одного кварталу), вважайте, що вам дуже пощастило.

*** Податковий розрахунок за формою № 1ДФ подається за кожен квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Хоча ви й не перерахували податки з виплаченого фізособі доходу, що підлягають утриманню, своєчасно (див. вище), але включити дані про нього до поточної форми № 1ДФ встигаєте.

Тому жодні фінансові санкції (у тому числі й одіозний штраф згідно з п. 119.2 ПКУ) вам у цьому випадку не загрожують

Не бійтеся й пені згідно з п.п. 129.1.1 ПКУ. Її при виправленні помилки нараховують тільки в разі, якщо її виправили після закінчення 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання. Якщо ж самовиправитися встигли до закінчення 90-денного строку, про нарахування пені можна не турбуватися — вона вас обминає.

«Старіша» помилка. Гірше, якщо про необхідність сплати ПДФО/ВЗ ви згадали вже після закінчення строку подання форми № 1ДФ за той звітний квартал, до якого входить місяць виплати «нерухомого» доходу. Тут доведеться задіювати механізм самовиправлення помилок, передбачений п. 50.1 ПКУ і розд. IV Порядку № 4****.

**** Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Причому використовувати для коригування ви можете тільки один-єдиний спосіб — уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ (п. 4.3 Порядку № 4). До його подання не забудьте:

— сплатити 3 % самоштраф від суми недоплати ПДФО і ВЗ;

— самостійно розрахувати та сплатити пеню згідно з п.п. 129.1.1 ПКУ з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день, у який слід було сплатити ПДФО/ВЗ із доходу від продажу нерухомості фізособою, або на день фактичної сплати ПДФО/ВЗ, якщо ставка НБУ на цей день вища, за кожен день прострочення.

Пені вам удасться уникнути тільки у випадку,

якщо встигнете самовиправитися до закінчення 90 календарних днів, що настають за днем, у який повинні були сплатити податки з нерухомості

Крім того, підприємству загрожує штраф у розмірі 510 грн. (за повторне порушення протягом року — 1020 грн.) згідно з п. 119.2 ПКУ за подання форми № 1ДФ:

— з недостовірними даними (помилками), що призвели до збільшення податкових зобов’язань, — якщо у формі № 1ДФ було відображено «нерухомий» дохід, але з нульовими значеннями нарахованих/сплачених ПДФО і ВЗ;

— не в повному обсязі — якщо такий дохід узагалі не було відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Не пощастить у цьому випадку і посадовим особам підприємства. Їм «світить» адмінштраф згідно з п. 1634 Кодексу України про адміністративні правопорушення в розмірі від 34 до 51 грн. (за повторне порушення протягом року — від 51 до 85 грн.).

Подаємо уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ

Заповнити уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ просто. Вам не потрібно переписувати всі рядки табличної частини розрахунку, що були заповнені у формі № 1ДФ з поміткою «Звітний». Уточнюючий розрахунок містить інформацію тільки за уточнюючими рядками.

Якщо ви забули відобразити інформацію про нарахований/виплачений дохід фізособи-продавця, то дійте таким чином. У розділі I форми № 1ДФ для введення забутого рядка заповнюйте всі його графи. При цьому у графі 9 зазначайте «0» — рядок на введення.

Якщо ви у формі № 1ДФ за той звітний квартал, в якому виплатили дохід, зазначили його суму, але не зазначили ПДФО, що підлягає сплаті з такого доходу, то в розділі I уточнюючого Податкового розрахунку формуйте два рядки:

— перший — на вилучення неправильної інформації (повторюєте рядок без ПДФО) з ознакою «1» в графі 9;

— другий — на введення правильної інформації (із сумою зобов’язань) з ознакою «0» у графі 9.

У розділі II форми № 1ДФ у рядку «Військовий збір — виключення****» повторіть усі графи помилкового рядка з уже поданого (помилкового) Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. У рядку «Військовий збір» відобразіть правильну інформацію.

Приклад. Підприємство в січні 2016 року придбало у фізичної особи — резидента виробничу будівлю за 150000 грн. З виплаченого доходу ПДФО і ВЗ не утримали, оскільки продавець повідомив, що сам сплатив необхідні суми до бюджету, що підтверджують квитанції банку.

Дохід фізособи в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за I квартал 2016 року підприємство не зазначило. Помилку виявлено у вересні 2016 року. Ставка ПДФО — 5 %, ставка ВЗ — 1,5 %.

Наведемо фрагмент заповненого розділу I уточнюючого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за I квартал 2016 року на рис. 1.

img 1

Тепер наведемо на рис. 2 фрагмент заповненого розділу II уточнюючого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за I квартал 2016 року.

img 2

Зверніть увагу: у рядку «Військовий збір — виключення****» у графі «Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.) нарахованого» уточнюючого розрахунку ми зазначаємо фактично нараховану суму ВЗ у I кварталі 2016 року. Припустимо, це 375 грн.

А ось у рядку «Військовий збір» у цій графі зазначаємо суму ВЗ з урахуванням суми збору, що підприємство повинно було сплатити з «нерухомого» доходу (375 грн. + (150000 грн. х 1,5 % : 100 %) = 2625 грн.).

Ну ось, з тим, як діяти підприємству в ситуації, що склалася, розібралися. Цікаво, а що робити продавцю-фізособі, який поквапився самостійно сплатити податки з очікуваного доходу від продажу своїй нерухомості? Чи може він повернути свої кровні?

Як фізособі повернути сплачене?

Вважаємо, що фізособа-продавець цілком може повернути надміру сплачені до бюджету «нерухомі» ПДФО і ВЗ.

Для цього фізособі потрібно тільки подати річну декларацію про майновий стан і доходи

І хоча для подібних випадків повернення податків розд. VI ПКУ не передбачено, це єдиний спосіб отримати назад свої гроші.

До декларації радимо додати:

— копію договору, що підтверджує, що покупцем нерухомості є юрособа;

— документи, що підтверджують фактичну сплату ПДФО і ВЗ (платіжні доручення, квитанції банку або відділення зв’язку).

Зверніть увагу: граничний строк подання декларації згідно з п.п. 49.18.4 ПКУ за 2016 рік — 3 травня 2017 року.

Отже, час підготуватися є.

А ще фізособі не зашкодить завести Книгу обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу. До цього закликає п.п. «а» п. 176.1 ПКУ. Форму Книги та порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. № 794. Вона може мати вигляд зошита або блокнота. Реєструвати Книгу в податківців не потрібно.

Після того, як контролери перевірять відомості, зазначені в декларації, надміру сплачена сума ПДФО і ВЗ буде:

— або зарахована на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку,

— або надіслана йому поштовим переказом за адресою, яку він зазначив у декларації.

Станеться це впродовж 60 календарних днів після надходження декларації (п. 179.8 ПКУ).

Як бачите, усі питання можна вирішити. Потрібно тільки проявити трохи наполегливості та терпіння. Цього ми вам і бажаємо!

висновки

  • Навіть якщо фізособа сама сплатила податки перед продажем власної нерухомості юрособі, така юрособа-покупець усе одно зобов’язана утримати ці податки з доходу, що виплачується продавцю.
  • Хоч і із запізненням, але перерахуйте до бюджету ПДФО і ВЗ із виплаченого фізособі-продавцю доходу і внесіть інформацію про таку виплату до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.
  • На думку податківців, самовиправлення помилок, допущених у формі № 1ДФ, не звільняє податкового агента від штрафу згідно з п. 119.2 ПКУ, якщо такі помилки призвели до заниження податкових зобов’язань.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі