Теми статей
Обрати теми

Знову про компенсацію комунальних послуг (але тепер бюджетнику)

Ольховик Ольга, податковий експерт
Лист ДФСУ від 23.09.2016 р. № 31390/7/99-99-12-02-01-17

висновок документа


Якщо орендодавцем виступає бюджетна установа, то кошти, отримані від орендаря у вигляді компенсації витрат на оплату комунальних послуг і спожитої електроенергії, не включаються до бази обкладення ПДВ орендодавця

Як бачите, з’явився ще один лист про компенсацію витрат орендодавцю. Але цього разу ідеться про орендодавців-бюджетників. Що ж, наробили податківці в «орендно-компенсаційному» питанні галасу* — тепер ось доводиться самим же й пояснювати. ☺

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 5, 6, № 61, с. 4, № 69, с. 4, № 77, с. 4.

Що цікавого в цьому листі, крім висновку, який до всього цього переполоху і так ні в кого сумнівів не викликав?

Перш за все, важливе те, що в ньому фіскали зазначили: компенсація витрат орендодавця на оплату спожитої електроенергії розглядається як оплата за отримані послуги. Тим самим вони ще раз підтвердили свою відмову від позиції, зайнятої в листі від 19.04.2016 р. № 8813/6/99-99-19-03-02-15 (ср. ). А ось до бази обкладення орендодавця-бюджетника така компенсація не включається тільки тому, що відповідну вимогу містить абзац шостий п. 188.1 ПКУ.

Нагадаємо, як звучить ця норма: до бази оподаткування включають вартість товарів/послуг, які постачаються (за виключенням суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю — бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та на енергоносії), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо отримувачем товарів/послуг, поставлених таким платником податку.

Тобто в сьогоднішньому листі важливий не стільки сам висновок, скільки логіка, за якою податківці цього висновку дійшли. А вона повністю відповідає тій звичній «допереполошній».

До зазначеного додамо: якщо орендар укладе договір про надання комунальних послуг безпосередньо з постачальником цих послуг — платником ПДВ, їх постачання оподатковуватиметься в загальному порядку. А тому для орендаря-ПДВшника, який орендує нерухомість у бюджетної установи, такий «прямий» варіант оплати комунальних виглядає набагато привабливішим. Адже за сумами таких витрат у нього буде право на податковий кредит (звичайно, у разі дотримання інших вимог до формування ПК).

До речі, у листі фіскали також зазначають: якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодування їх вартості орендодавцю, у договорі оренди обов’язково має бути визначений порядок розрахунку їх вартості та оплати. Але в Типовому договорі оренди держмайна, затвердженому наказом ФДМ від 23.08.2000 р. № 1774, можливість зафіксувати цю інформацію не передбачена. Більше того, у його п. 5.13 зазначено, що орендар зобов’язаний укласти із балансоутримувачем договір про надання комунальних послуг протягом 15 робочих днів після підписання договору оренди. Тобто, коли орендодавець — бюджетник, в орендному договорі «комунальне» питання не висвітлюється, з цією метою завжди укладають окремий договір.

Але це вже не настільки важливо. Важливіше те, що в питанні ПДВ-оподаткування «орендно-компенсаційних» витрат жодних несподіваних ідей податківці не висловили. Тож будьте спокійні, з часів останнього роз’яснення** нічого не змінилося: компенсація, надана орендодавцю-небюджетнику, обкладається ПДВ, а компенсація, надана бюджетній установі, ПДВ-оподаткуванню не підлягає.

** Маємо на увазі лист ДФСУ від 04.08.2016 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі