Теми статей
Обрати теми

Ремонтуємо ОЗ: що з амортизацією?

Акімова Лариса, податковий експерт
Імпортне обладнання відправляємо для ремонту за кордон. Чи треба амортизувати його за цей період?

Перш за все треба визначити характер ремонтних робіт, а точніше, на що вони спрямовані:

— на підтримання об’єкта в робочому стані (п. 15 П(С)БО 7 «Основні засоби»)

чи

— на його поліпшення (п. 14 П(С)БО 7).

Це важливо для відповіді на запитання про подальше нарахування або призупинення амортизації в період ремонту.

Поточний ремонт основних засобів (ОЗ) відносите на витрати періоду. Цей вид ремонту завжди є підтриманням робочого стану об’єкта ОЗ. А ось якщо ви проводите капітальний ремонт, то вам слід з’ясувати, «підтримання» це чи «поліпшення».

Якщо ваш капремонт спрямований на підтримання об’єкта ОЗ у робочому стані, то такі витрати включайте до поточних витрат періоду і продовжуйте нараховувати амортизацію.

Зауважимо, що

поліпшення приводить до збільшення в майбутньому економічних вигод від використання відремонтованого обладнання

Це може виявитися, наприклад, у продовженні строку експлуатації, збільшенні продуктивності, підвищенні якості продукції, що виробляється, впровадженні ефективніших технологій (скажімо, енергозберігаючих) тощо. Якщо у вас все саме так і заплановано, то поліпшення, без сумнівів, — це ваш випадок.

Ви ведете облік за національними стандартами? Тоді нарахування амортизації на період ремонту-«поліпшення» припиняєте, але тільки якщо він не завершений у межах місяця. Поновите нарахування амортизації з місяця, що настає за місяцем завершення таких поліпшувальних робіт.

Але якщо ви ведете облік за МСФЗ, то, певно, знаєте: вони таких обмежень не містять. Отже, ви не припиняєте нараховувати амортизацію навіть «під час ремонту та поточного обслуговування активу» (п. 52 МСБО 16 «Основні засоби»), а також «у разі простою активу або припинення активного використання активу» (п. 55 МСБО 16).

Оскільки податковий облік наразі орієнтований на бухгалтерський, то

якщо ви припинили нараховувати амортизацію в бухобліку, то й у податковому дійте так само

Проте, на наш погляд, так слід робити тільки при проведенні капітального ремонту-«поліпшення» об’єкта ОЗ. І тільки у разі, якщо він вийде за межі одного місяця. А підприємства, що ведуть облік за МСФЗ, узагалі не повинні припиняти нараховувати амортизацію.

Що стосовно цього зазначають податківці? Їх позиція простежується в листах ДФСУ від 12.03.2016 р. № 5389/6/99-99-19-02-02-15 і Міжрегіонального ГУ ДФС від 27.11.2015 р. № 26114/10/28-10-06-11. У них фіскали вимагають припинити нарахування амортизації на період проведення капітального ремонту. При цьому вони не беруть до уваги характер капітального ремонту (підтримання чи поліпшення). Більше того, ремонтовані об’єкти вважають невиробничими основними засобами.

Аналогічну позицію податківці займають і щодо підприємств, які ведуть облік за МСФЗ (див. лист ДФСУ від 05.11.2015 р. № 23598/6/99-99-19-02-02-15).

З таким вільним трактуванням закону ми категорично не згодні — і про це ви вже знаєте (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 6). А тепер знаєте і про все інше. Запитуйте — завжди раді вам допомогти!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі