Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилку в ряд. 18.1 ПДВ-декларації

Акімова Лариса, податковий експерт
Помилилися в ряд. 7 декларації з ПДВ — випадково не врахували розрахунок коригування (РК) до податкової накладної (ПН) на мінус 10 тис. грн. Як результат, у ряд. 18.1 показали 27 тис. грн. замість 17 тис. грн. Як виправити помилку? Доведеться сплатити 27 тисяч чи можна 17?

На жаль, сплатити вам доведеться 27 тис. Виною тому правила роботи СЕА з ПДВ, згідно з якими зобов’язання, відображені в декларації, мають бути сплачені виключно через електронний рахунок. І хоча за даними уточнюючого розрахунку (УР) виникає переплата, вона ніяк не може вплинути на стан електронного рахунку. Переплату доведеться повертати непростим шляхом через подання заяви.

Давайте розберемо все по черзі.

Виправити допущену помилку в ПДВ-декларації можна через УР (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). Оскільки ви виправляєте ряд. 7 декларації, то до нього необхідно заповнити додаток Д1 з унесеними змінами (п. 8 розд. VI Порядку № 21*). Виправлення вашої помилки стосуватиметься тільки одного періоду, і жодних перехідних залишків за рядками не буде.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Оскільки помилка вплинула на показники декларації (ряд. 7), що виправляється, то в уточнюючому додатку Д1 слід відобразити дані «забутого» РК тільки із сумою уточнення (мінус 10 тис.). І вона ж повинна відповідати даним графи 6 УР (БЗ 101.20).

Що буде в УР?

Перш за все, переписуємо до графи 4 УР усі рядки, що були заповнені в ПДВ-декларації, що уточнюється. Далі до гр. 5 вносимо показники з урахуванням виправлених помилок (те, що має бути). Насамкінець, у графі 6 відображаємо різницю за помилковими рядками з відповідним знаком «+» або «-». Якщо значення дорівнює нулю, то цей рядок не заповнюється (БЗ 101.23).

Приклад. До числових даних з питання читача додамо ще такі: нехай ПЗ в декларації з ПДВ, що уточнюється, становлять 57 тис. грн., а ПК — 30 тис. грн.

Заносимо ці значення до гр. 4 УР. Далі відображаємо неврахований РК у додатку Д1. Заповнюємо у гр. 5 УР правильні суми. При цьому відповідне значення з додатка Д1 повинне дорівнювати гр. 6. Як за даними прикладу заповнити уточнюючий додаток Д1 і власне УР, покажемо на рис. 1 і 2.

img 1

img 2

Ваша помилка не призвела до недоплати до бюджету, тому пені та штрафу не буде.

Таке коригування пройде у вашій інтегрованій картці платника податку (ІКПП) по УР у день його подання, подальших декларацій з ПДВ воно не торкнеться.

Судячи із запитання, помилку виявили після граничного строку подання декларації, але до граничного строку сплати.

Вище ми вже зазначили, що для сплати податку за поточною декларацією ви повинні забезпечити 27 тис. грн. на електронному ПДВ-рахунку. Саме з нього спишуть задекларовану в ряд. 18.1 суму ПДВ до бюджету (п. 19 Порядку № 569**).

** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Податківці наполягають, що ви не можете брати до уваги переплати з ПДВ, що значаться в ІКПП (див. лист ДФСУ від 12.01.2016 р. № 344/6/99-99-19-03-02-15 та БЗ 101.08). Хоча, по-хорошому, платник ПДВ, який має переплату в ІКПП, що «перекриває» задекларований до сплати ПДВ, узагалі не повинен сплачувати його живими грошима. Наявна переплата з ПДВ (без заяви платника) має автоматично покрити грошові зобов’язання платника (п.п «б» п. 87.1 ПКУ). По суті, так і відбувалося до впровадження СЕА з ПДВ (про це ми неодноразово писали, див. наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 28, с. 8, с. 10).

Але «маємо, що маємо»…

Ви зможете повернути переплату, що виникла, після списання коштів з електронного ПДВ-рахунку до бюджету і подання УР. З цією метою вам необхідно подати заяву до податкової (ст. 43 ПКУ). При цьому врахуйте, що повернуть вам переплату спочатку на електронний рахунок (п. 26 Порядку № 569). І тільки після цього ви зможете скористатися сумою переплати для погашення зобов’язань за найближчою поточною декларацією. Або повернути її на поточний рахунок, подавши заяву-додаток Д4 до ПДВ-декларації (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 70, с. 28).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі