Теми статей
Обрати теми

Додаток 9 (ДС9)

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Вишневський Михайло, податковий експерт, Солошенко Людмила, податковий експерт

Платники ПДВ, які відповідно до ст. 209 ПКУ застосовують ПДВ-спецрежим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а так само рибальства, крім звичайної декларації 0110, подають декларацію з відміткою 0121, 0122 або 0123. Сільгоспники, але не спецрежимники — декларацію з поміткою 0130.

Так-от, додатково до таких сільгоспдекларацій платники неодмінно повинні складати додаток ДС9 ( п.п. 9 п. 10 разд. ІІІ Порядку № 21).

Його заповнення важливе, по-перше, для контролю права роботи сільгосппідприємства на ПДВспецрежимі, по-друге — для розподілу податкового кредиту між видами сільгоспдіяльності.

Частки в цьому додатку (питома вага) сільгоспоперацій визначаються не на календарний рік, а кожен звітний період заново. Отже, для заповнення цього додатка необхідно провести досить трудомістку аналітичну роботу.

Розрахунок питомої ваги в додатку ДС9

Графа додатка ДС9

Опис

2

Податковій період* (місяць/рік)

Дотримуючись пояснень, зроблених у виносці, а також спираючись на норми п.п. «а» п.п. 209.15.1 ПКУ, в цій графі до рядків з 1-го по 12-й вписуємо назви (у форматі місяць/рік) 12 попередніх послідовних звітних (податкових) періодів (поточний період не захоплюємо). Починаємо в рядку 1 з найближчого (тобто попереднього) періоду і закінчуємо в рядку 12 останнім з усіх дванадцяти. Тобто заповнюємо рядки 1 — 12 за убуванням.

І ще один момент. Якщо суб’єкт господарювання зареєстрований як платник ПДВ більше 12 місяців, але перебуває на спецрежимі менше 12 місяців, то у графі 2 слід зазначити так само 12 попередніх послідовних звітних періодів (місяців) (див. підкатегорію 101.21 БЗ)

3

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

сільськогосподарських товарів/послуг

зернових та технічних культур

У цій графі до рядків з 1-го по 12-й відповідного звітного періоду вписуємо обсяги постачань (без ПДВ) тільки за операціями із зерновими (пшениця і суміш пшениці та іржі (меслин), жито, ячмінь, овес, кукурудза, рис, сорго, гречка, просо та насіння канаркової трави, а також інші зернові культури) і технічними культурами (насіння свиріпи або ріпаку та соняшнику).

Важливо! При підрахунку обсягу постачань за операціями із зерновими до розрахунку не повинні братися «компенсуючі» податкові зобов’язання, нараховані згідно з п. 198.5 ПКУ (див., наприклад, лист ДФСУ від 01.08.2016 р. № 16486/6/99-99-15-03-02-15).

Не слід ураховувати й обсяги, пов’язані з донарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ до рівня мінімальної ПДВ-бази. У розрахунку не повинні брати участь і умовні постачання згідно з п. 184.7 ПКУ.

Тобто у гр. 3 додатка ДС9 обсяги, пов’язані з нарахуванням «компенсуючих» ПЗ і ПЗ за умовними постачаннями, не відображаються.

У рядку «Усього» підбиваємо загальний обсяг постачань цього виду операцій за попередні 12 місяців (підсумовуємо рядки 1 — 12 цієї графи).

У рядку «Питома вага у вартості сільськогосподарських товарів/послуг (%)», спираючись на формулу (усього графа 3 х 100 / усього графа 6) визначаємо питому вагу операцій із зерновими в загальній вартості сільгосптоварів/послуг. Застосовуємо цей показник для розподілу податкового кредиту за товарами/послугами та ОЗ, купленими для одночасного використання в усіх трьох видах сільгоспдіяльності. Результат розподілу «загальних» товарів/послуг і ОЗ (у частині визначеної за цим рядком питомої ваги) відповідно відображаємо в ряд. 5.1 або 5.2 табл. 1 додатка ДС10

4

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

сільськогосподарських товарів/послуг

продукції тваринництва

У цій графі до рядків з 1-го по 12-й відповідного звітного періоду вписуємо обсяги постачань (без ПДВ) тільки за операціями з продукцією тваринництва (вирощування ВРХ у живій вазі, а також виробництво молока та незгущених вершків і без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин).

Важливо! При підрахунку обсягу постачань за операціями з продукцією тваринництва до розрахунку не повинні братися «компенсуючі» податкові зобов’язання, нараховані згідно з п. 198.5 ПКУ (див., наприклад, лист ДФСУ від 01.08.2016 р. № 16486/6/99-99-15-03-02-15).

Не слід ураховувати й обсяги, пов’язані з донарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ до рівня мінімальної ПДВ-бази. У розрахунку не повинні брати участь й умовні постачання згідно з п. 184.7 ПКУ.

Тобто у гр. 4 додатка ДС9 обсяги, пов’язані з нарахуванням «компенсуючих» ПЗ і ПЗ за умовними постачаннями, не відображаються.

У рядку «Усього» підбиваємо загальний обсяг постачань цього виду операцій за попередні 12 місяців (підсумовуємо рядки 1 — 12 цієї графи).

У рядку «Питома вага у вартості сільськогосподарських товарів/послуг (%)», спираючись на формулу (усього графа 4 х х 100 / усього графа 6) визначаємо питому вагу операцій з продукцією тваринництва в загальній вартості сільгосптоварів/послуг. Застосовуємо цей показник для розподілу податкового кредиту за товарами/послугами і ОЗ, купленими для одночасного використання в усіх трьох видах сільгоспдіяльності. Результат розподілу «загальних» товарів/послуг і ОЗ (у частині визначеної за цим рядком питомої ваги) відповідно відображаємо в ряд. 5.1 або 5.2 табл. 2 додатка ДС10

5

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

сільськогосподарських товарів/послуг

інших сільськогосподарських товарів/послуг

У цій графі до рядків з 1-го по 12-й відповідного звітного періоду вписуємо обсяги постачань (без ПДВ) тільки за операціями з усіма іншими сільськогосподарськими товарами/послугами (тобто крім зернових і операцій з продукцією тваринництва).

При підрахунку обсягу постачань за іншими сільгоспопераціями до розрахунку не повинні братися «компенсуючі» податкові зобов’язання, нараховані згідно з п. 198.5 ПКУ (див., наприклад, лист ДФСУ від 01.08.2016 р. № 16486/6/99-99-15-03-02-15).

Не слід ураховувати й обсяги, пов’язані з донарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ до рівня мінімальної ПДВ-бази. У розрахунку не повинні брати участь і умовні постачання згідно з п. 184.7 ПКУ.

У рядку «Усього» підбиваємо загальний обсяг постачань цього виду операцій за попередні 12 місяців (підсумовуємо рядки 1 — 12 цієї графи).

У рядку «Питома вага у вартості сільськогосподарських товарів/послуг (%)», спираючись на формулу (усього графа 5 х 100 / усього графа 6) визначаємо питому вагу операцій з іншою сільгосппродукцією в загальній вартості сільгосптоварів/послуг. Застосовуємо цей показник для розподілу податкового кредиту за товарами/послугами і ОЗ, купленими для одночасного використання в усіх трьох видах сільгоспдіяльності. Результат розподілу «загальних» товарів/послуг і ОЗ (у частині визначеної за цим рядком питомої ваги) відповідно відображаємо в ряд. 5.1 або 5.2 таблиці 3 додатка ДС10

6

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

сільськогосподарських товарів/послуг

всього (графа 3 + графа 4 + графа 5)

У цій графі до рядків з 1-го по 12-й відповідного звітного періоду вписуємо загальний обсяг постачань (без ПДВ) сільгосптоварів/послуг, підсумовуючи обсяги операцій (гр. 3 + гр. 4 + гр. 5).

У рядку «Усього» підбиваємо загальний обсяг постачань цього виду операцій за попередні 12 місяців (підсумовуємо рядки 1 — 12 цієї графи).

У рядку «Питома вага (%)», спираючись на формулу (усього графа 6 х 100 / усього графа 8), визначаємо питому вагу сільськогосподарських операцій у загальній вартості всіх товарів/послуг.

Не забувайте: однією з головних умов права на застосування спецрежиму сільгосп-ПДВ є дотримання 75 % рівня критерію сільгоспчастки. Тобто питома вага вартості сільгосптоварів/послуг має становити не менше 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних періодів ( п. 209.6 ПКУ)

7

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

товарів/послуг, що не належать до сільськогосподарських

У цій графі до рядків з 1-го по 12-й відповідного звітного періоду вписуємо обсяг несільгосппостачань (без ПДВ).

Важливо! При підрахунку обсягу постачань за несільгосптоварами/послугами до розрахунку не повинні братися «компенсуючі» податкові зобов’язання, нараховані згідно з п. 198.5 ПКУ (див., наприклад, лист ДФСУ від 01.08.2016 р. № 16486/6/99-99-15-03-02-15), а також обсяги, пов’язані з донарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ до рівня мінімальної ПДВ-бази та умовні постачання згідно з п. 184.7 ПКУ).

У рядку «Усього» підбиваємо загальний обсяг несільгосппостачань за попередні 12 місяців (підсумовуємо рядки 1 — 12 цієї графи).

У рядку «Питома вага (%)», спираючись на формулу (усього графа 6 х 100 / усього графа 8), визначаємо питому вагу несільськогосподарських операцій у загальній вартості всіх товарів/послуг

8

Обсяги постачання (без податку на додану вартість)

загальні (графа 6 + графа 7)

У цій графі до рядків з 1-го по 12-й відповідного звітного періоду вписуємо загальний обсяг постачань (без ПДВ) товарів/послуг, підсумувавши сільгосп- і несільгоспобсяги за кожним періодом (гр. 6 + гр. 7).

У рядку «Усього» підбиваємо загальний обсяг загальних постачань за попередні 12 місяців (підсумовуємо рядки 1 — 12 цієї графи)

Зауважимо: додаток ДС9 дозволяє розрахувати питому вагу, що використовується для розподілу податкового кредиту між трьома видами сільгоспдіяльності.

Але якщо товари та послуги, а також ОЗ використовуються сільгоспником тільки у двох видах сільгоспоперацій, а у третьому не використовуються, то в такому разі, крім питомої ваги, визначеної в додатку ДС9, доведеться додатково визначити питому вагу для розподілу «вхідного» ПДВ саме між двома видами операцій.

Для цього можна скористатися даними за рядками «Усього» уже складеного додатка ДС9: беремо обсяг кожного з двох видів сільгоспоперацій і ділимо на загальний обсяг двох видів сільгоспоперацій. А сам розрахунок додаткової питомої ваги треба оформити бухдовідкою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі