Теми статей
Обрати теми

Проводки з єдиного податку

Акімова Лариса, податковий експерт
Підкажіть, будь ласка, якими проводками слід відображати нарахування та сплату єдиного податку в бухгалтерському обліку?

Спершу визначимося з тим, до якого виду бухвитрат відносять витрати на сплату єдиного податку (ЄП).

У бухгалтерському обліку нарахування податків і зборів (за винятком тих, що включають до собівартості товарів) відносять до адміністративних витрат ( п. 18 П(С)БО 16 «Витрати»).

Тепер дуже просто вирішити питання із синтетичними рахунками. Тут усе залежить від того, який план рахунків ви застосовуєте: спрощений чи загальний.

Якщо підприємство застосовує:

спрощений план рахунків (див. п. 2 наказу Мінфіну від 19.04.2001 р. № 186), то нарахування ЄП обліковують за дебетом рахунку 96 «Інші витрати» і кредитом рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами»;

загальний план рахунків (згідно з наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291), то нарахування ЄП обліковують за дебетом рахунку 92 «Адміністративні витрати» і кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» (тут доцільно ввести додаткову деталізацію, наприклад, субрахунок 641/ЄП «Розрахунки за податками/єдиний податок»).

На нашу думку, вибір між спрощеним або загальним планом рахунків підприємство робить самостійно.

Важливо також ураховувати те, що податковим звітним періодом для платників ЄП групи 3 є квартал. Отже, нараховувати податок слід останнім днем кожного кварталу, а не датою його сплати.

Проводки з нарахування та сплати ЄП згідно зі спрощеним і загальним планом рахунків наведемо в таблиці:

№ з/п

Зміст бухгалтерської операції

Бухгалтерський облік за планом рахунків:

спрощеним

загальним

Д-т

К-т

Д-т

К-т

1

Нараховано єдиний податок

96

64/ЄП

92

641/ЄП

2

Перераховано єдиний податок

64/ЄП

31

641/ЄП

311

3

Відображено фінансовий результат

79

96

791

92

І на завершення скажемо декілька слів про відображення нарахованих сум ЄП у фінзвітності, зокрема у звіті про фінансові результати. Узагалі-то, національні стандарти для єдиноподатників передбачають такі види форм цього звіту:

— спрощену — це ф. № 2-мс ( додаток 2 до П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»), якщо єдиноподатник вписується у критерії суб’єкта малого підприємництва* з ч. 3 ст. 55 ГКУ ( п.п. 2 п. 2 П(С)БО 25);

* Річний дохід не більше 10 млн євро за середньорічним курсом НБУ і середня чисельність працюючих за календарний рік не більше 50 осіб.

— повну — це ф. № 2 «Звіт про фінансові результати» ( додаток до НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»), якщо єдиноподатник не вписується у критерії суб’єкта малого підприємства (за чисельністю).

Проте на практиці органи статистики часто хочуть бачити від єдиноподатників ф. № 2-м ( додаток 1 до П(С)БО 25), і останні її подають. Ми зараз не дискутуватимемо з приводу виду форми, а констатуємо факт, що на сьогодні в умовах «недоформулювань» бухнормативів єдиноподатники можуть зіткнутися з будь-яким із видів форми 2. Тому наведемо потрібний код рядка для відображення сум ЄП у кожній із форм:

— у повній ф. № 2 — це рядки 2130 і 2520;

— у неповній ф. № 2-м — це рядок 2180;

— у спрощеній ф. № 2-мс — це рядок 2165.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі