Теми статей
Обрати теми

Собівартість та оплата перших 5 днів лікарняного

Акімова Лариса, податковий експерт
Чи можна включити оплату перших 5 днів лікарняного до собівартості продукції?

Так, можна. Причому витрати на оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності буде правильніше включити до складу «Загальновиробничих витрат». І ось чому.

Коли йдеться про оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності виробничого персоналу, то такі витрати ви маєте право класифікувати як виробничі. Адже зв’язок з виробництвом очевидний. У такому разі їм буде місце у виробничій собівартості (детальніше про її склад та порядок формування див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 32).

Водночас їх не можна прямо віднести на конкретний об’єкт калькуляції. Тому такі витрати слід обліковувати на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». Підтвердженням нашого висновку є п.п. 19 п. 394, а також п. 16 додатка № 2 Методичних рекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджених наказом Мінпромполітики від 09.07.2007 р. № 373 (ср. ). У цьому документі зазначено, що такі витрати є іншими загальновиробничими.

На додачу зазначимо таке: склад і перелік змінних і постійних загальновиробничих витрат підприємства встановлюють самостійно (п. 16 П(С)БО 16 «Витрати»).

При цьому пам’ятайте, що витрати, пов’язані з операційною діяльністю, до собівартості продукції не включаються.

Таким чином, якщо працівник зайнятий в адміністрації підприємства, у службі збуту або в іншому відділі/службі, то відповідно розподіляються ці витрати на адміністративні, витрати на збут чи інші операційні витрати, тобто залежно від того, хто захворів.

Проте є й інша позиція. У своїх листах (від 26.10.2011 р. № 31-08410-07-16/26368, від 27.09.2013 р. № 31-08410-07-27/28296) Мінфін роз’яснює, що нарахування суми оплати працівникам перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів підприємства, у бухгалтерському обліку відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» і кредитом субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

Виходить, що підприємство самостійно приймає рішення, як провести в обліку витрати з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності. З одного боку, ви можете дотримуватися рекомендацій головного методолога бухобліку — Мінфіну, адже фіскали у своїх листах щодо бухоблікових питань постійно керуються його думкою. З іншого боку, якщо ви обліковуватимете такі лікарняні у складі загальновиробничих витрат на рахунку 91, то це не буде помилкою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі