29.09.2016

Безнадійна заборгованість за перерахованими авансами

На підприємстві значиться дебіторська заборгованість, ми оплатили постачальнику, товар не отримали. Сума велика. На сайті ЄДР написано, що постачальник у 2015 році перебуває «у стані припинено». У 2016 році минув строк позовної давності за договором з ним. Чи потрібно було списувати таку заборгованість у 2015 році? Чи її треба списувати у 2016 році як заборгованість зі строком позовної давності, що минув?

Одразу відповімо. Ця заборгованість відповідає критеріям безнадійної і підлягає списанню з балансу в бухгалтерському обліку на дату ліквідації боржника у 2015 році. Тому не відобразивши списання такої заборгованості у витратах 2015 року, підприємство допустило помилку. Отже, у 2016 році необхідно провести уточнюючі заходи. А тепер про все по черзі.

Ураховуючи, що з січня 2015 року податковий облік тісно пов’язаний з бухгалтерським, почнемо з відображення такої операції в бухгалтерському обліку.

Перш за все згідно з п. 4 П(С)БО 10 безнадійною дебіторською заборгованістю вважається поточна дебіторська заборгованість, за якою:

— існує впевненість в її неповерненні боржником або

— за якою минув строк позовної давності.

Судячи з усього, ви не заявляли свої вимоги. Тому немає сумнівів, що ліквідація боржника — саме та подія, що дає впевненість кредитору в тому, що заборгованість ніколи не буде погашена ( ст. 112 ЦКУ). Що стосується строку позовної давності, то з моменту ліквідації контрагента про неї говорити взагалі не доводиться.

Інформація про припинення підприємницької діяльності суб’єкта господарювання розміщується в Єдиному державному реєстрі (далі — ЄДР) і може бути отримана безоплатно через портал електронних сервісів ( п. 2 ст. 11 Закону № 755). Таким чином, інформація, отримана з ЄДР, підтверджує ліквідацію вашого боржника ще у 2015 році. Саме тоді дебіторська заборгованість у бухгалтерському обліку мала бути визнана безнадійною.

Як зазначено в п. 5 П(С)БО 10, дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством у майбутньому економічних вигод і може бути достовірно визначена її сума. Якщо дебіторська заборгованість перестає відповідати цьому критерію, то згідно з п. 11 П(С)БО 10 вона підлягає списанню з балансу. При цьому списання з балансу відбувається з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів (далі — РСБ). У разі, коли списанню підлягає дебіторська заборгованість, щодо якої створення резервів не передбачене, то заборгованість списують у кореспонденції з субрахунком 944.

У запитанні йдеться про дебіторську заборгованість, що утворилася на суму авансу, перерахованого постачальнику. Відповідно до вимог п. 7 П(С)БО 10 підприємство не формує резерв сумнівних боргів на суми перерахованих авансів (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45). Таким чином, у бухгалтерському обліку списання дебіторської заборгованості повинне відображатися в повному обсязі у складі витрат 2015 року, повз РСБ.

У податковому обліку відображення заборгованості залежить від того, чи здійснює підприємство коригування фінансового результату до оподаткування на суму різниць, передбачених розд. ІІІ ПКУ. Якщо такі коригування ви не проводите, то операція в податковому обліку повністю відображається за правилами бухгалтерського обліку.

Якщо коригування фінансового результату ви здійснюєте, то у цьому випадку може йтися лише про одну різницю — абзац третій п.п.139.2.1 ПКУ. Але й вона не буде застосовуватися, адже заборгованість, що розглядається, вважається безнадійною ( абзац «з» п.п. 14.1.11 ПКУ). Достатньою умовою визнання заборгованості безнадійною є відповідний запис у ЄДР (див. лист ДФСУ від 17.12.2015 р. № 27022/6/99-99-19-19-02-02-15 і коментар до нього в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 43, с. 6).

Отже, сума списаної безнадійної заборгованості повинна в повному обсязі брати участь у визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток.

Виходячи з вищезазначеного, підприємство помилково завищило об’єкт обкладення податком на прибуток 2015 року

Така помилка підлягає виправленню у 2016 році ( п. 50.1 ПКУ).

Помилку з податку на прибуток можна уточнити двома способами як у поточній декларації з прибутку*, подавши до неї додаток ВП, так і в уточнюючій декларації.

* Це стосується тільки тих платників, які звітують з податку на прибуток за квартальний період.

Для цілей бухгалтерського обліку виправлення минулорічних помилок у фінансовій звітності здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) (субрахунків 441, 442) на початок звітного року ( п. 4 П(С)БО 6). При цьому правила бухобліку ( п. 5 П(С)БО 6) вимагають від платника податків повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності тих періодів, за які виявлені помилки. Тобто складаємо нову (правильну) фінзвітність за 2015 рік так, ніби помилки не було. Відображаємо правильні показники в поточній фінзвітності 2016 року.

Нагадаємо, що разом з «виправленою» декларацією з податку на прибуток також необхідно подати до податкових органів фінансову звітність за 2015 рік з виправленими показниками. З подробицями заповнення уточнюючих звітів можна ознайомитися в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 42.