№42

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2016/№ 42 Інші номери журналу ›
  • Виправлення помилок в бухгалтерському обліку До бухобліку в українських бухгалтерів традиційно було не таке серйозне ставлення, як до податкового. Але після суцільної «бухобліковізації» податку на прибуток роль бухгалтерського обліку суттєво зросла. Це стосується в тому числі і виправлення бухоблікових помилок. Як виправляти помилки в показниках фінансової звітності і яке значення має виправлення цих помилок? Про це — просто зараз!
  • Зміна облікової політики як підстава для уточнення прибутку У попередній статті ми розповіли про вплив бухгалтерських помилок на фінансовий результат, а отже, і на кінцеву суму податку на прибуток. Але інколи навіть у безпомилковому бухобліку доводиться вносити виправлення у фінансові показники діяльності. Йдеться про випадки перегляду облікової політики підприємства. Отже, що таке облікова політика і коли в неї можна (потрібно) вносити зміни? Як відобразити зміну облікової політики в бухгалтерському обліку і як ця процедура впливає на облік податковий? Про все це — в нашій статті.
  • Виправляємо помилки в декларації з податку на прибуток Бухгалтерський і «податковоприбутковий» облік сьогодні нерозлучні. Тому багато сьогоднішніх помилок у декларації з податку на прибуток «родом з бухобліку». Хоча, звичайно, вони можуть мати і незалежний характер. Але будь-яка (і «бухгалтерська», і «незалежна») помилка в прибутковій декларації має бути виправлена за механізмом, установленим податковим законодавством. Про різні «податковоприбуткові» помилки та про механізм їх виправлення і піде мова в цій статті.
  • Виправляємося через уточнюючу декларацію З попереднього матеріалу ви вже зрозуміли, що помилки в декларації з податку на прибуток можуть бути виправлені двома способами. Кожен платник самостійно робить вибір на користь одного з них. У цій статті поговоримо про порядок виправлення помилок через уточнюючу декларацію, а також проаналізуємо, які переваги та недоліки має цей спосіб.
  • Виправляємо помилки через поточну декларацію Із попередньої статті ви вже знаєте про один із способів виправлення помилок у декларації з податку на прибуток — через уточнюючу декларацію. У цій статті поговоримо про інший спосіб — у поточній декларації.
  • Заповнюємо декларацію після самовиправлення Уточнивши «прибуткову» декларацію, платник повинен уважно відстежити — чи не зачіпають виправлені показники наступних за виправленням помилки декларацій. У яких ситуаціях таке можливе? Які дані після уточнення переносимо до наступної поточної декларації? Давайте розбиратися.
  • Нефінрезультатні помилки: поспішіть виправитися У бухобліку порядок, і з податком на прибуток все «ок»! Проте такий «ідеальний» варіант можливий тільки в малодохідників (з доходом не більше 20 млн грн.), які прийняли рішення не возитися з різницями. Усі інші платники свій «ідеально-правильний» фінрезультат повинні ще коригувати на різниці. І тут «коригувальників» можуть чекати помилки в їх відображенні. Чи потрібно їх виправляти і як, щоб досягти порядку у «прибутковій» декларації? Про це — прямо зараз.
  • Коли «забули»/поквапились подати декларацію Від помилок у нашому житті ніхто не застрахований. Як відомо, уже минув граничний термін подання декларації з податку на прибуток за I квартал 2016 року. І раптом зараз виявляються якісь помилки за попередній (2015-й) рік, які змінюють показник річного доходу-2015. Тобто через такі помилки виходить, що дохід за минулий рік «перестрибнув» відмітку у 20 млн грн. або, навпаки, впав нижче за цю відмітку. Тобто, як виявилось, платник був зобов’язаний / не був зобов’язаний подавати декларацію за I квартал 2016 року. Обговоримо можливі наслідки таких ситуацій і дії, які варто зробити платникам, що потрапили в них.
  • «Амортизаційні» помилки: як виправити та відобразити в обліку Приводом для написання цієї статті стало запитання нашої читачки. На підприємстві, де вона працює бухгалтером, виявили помилку: при зарахуванні на баланс нового об’єкта основних засобів неправильно визначили його первісну вартість і відповідно викривили суму нарахованої амортизації. Як виправити амортизаційну помилку в бухгалтерському та податковому обліку? Відповідь на це запитання знайдемо всі разом у цій статті*.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі