№78

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2016/№ 78 Інші номери журналу ›
  • Строк позовної давності: «Я о прошлом теперь не мечтаю...» Не секрет, що основою міцних, довірчих відносин між партнерами є дотримання домовленостей, у тому числі і строків проведення розрахунків або постачання товарів (робіт, послуг). Недотримання таких домовленостей призводить до виникнення заборгованості. І тут на перший план виходить строк позовної давності. Від нього чимало залежить в обліку. Але спершу треба розібратися, що він узагалі собою являє, як розраховується, коли закінчується. З цього й почнемо сьогоднішній номер.
  • Дружба до першого списання, або Позовна давність і ПДВ Із попередньої статті ви вже знаєте, що таке загалом позовна давність, як вона розраховується і які правові наслідки того, що вона спливає. У цій статті поговоримо про те, які наслідки має закінчення строку позовної давності для ПДВ-обліку.
  • Списуємо безнадійну заборгованість: подробиці податковоприбуткового обліку Все тече, все міняється... Ще вчора ви вірили в сумлінність вашого контрагента і чекали, що він все ж таки погасить борг за поставлені йому товари (роботи, послуги), а сьогодні всі строки давності за такою заборгованістю вже минули і надії на оплату не залишилося. Або навпаки: ви, будучи покупцем товарів (робіт, послуг), раптом «забули» розплатитися з вашим кредитором. Що робити із заборгованістю, яка перетворилася на безнадійну після закінчення строку позовної давності? Звичайно ж, списати. При цьому яка доля такої заборгованості в ПДВ-обліку, ви вже знаєте з попередньої статті. А тепер давайте поглянемо, як списання безнадійної заборгованості вплине на об’єкт обкладення податком на прибуток.
  • Закінчення строку позовної давності за ЗЕД-договорами Після закінчення строку позовної давності заборгованість за ЗЕД-договорами купівлі-продажу також набуває ознак безнадійності і її слід списати з балансу. Тому особливо не повторюючи загальних правил, про які вже сказано в попередніх статтях, зупинимося на ЗЕД-особливостях: «валютності» заборгованості та митному ПДВ.
  • Борг перед працівником за підзвітними сумами: що зі строком позовної давності? Уявіть ситуацію: працівник витратив власні гроші на користь роботодавця, наприклад, у відрядженні йому не вистачило виданого авансу або при придбанні товарів (робіт, послуг) для виробничих потреб. Чи діє строк позовної давності щодо такої заборгованості підприємства перед працівником? Якщо так, то за якими правилами він обчислюється? Давайте, дорогі друзі, розберемося в цьому важливому питанні разом.
  • Кредиторка зі строком давності, що минув: що в обліку єдиноподатника групи 3? У наш непростий час можливі ситуації, коли підприємство з тих чи інших причин не виконує зобов’язань перед своїм контрагентом і тоді в обліку «зависає» кредиторська заборгованість. Після закінчення строку позовної давності така заборгованість підлягає списанню. Особливо пильну увагу у контролерів викликає списання кредиторської заборгованості єдиноподатником 3 групи, адже норми ПКУ дають для цього підстави. Які податкові наслідки чекають єдиноподатника при списанні простроченої кредиторки? Чи є місце подвійному оподаткуванню? Про ці питання й поговоримо в нашій статті.
  • Списуємо стару позику, видану фізособі: що з оподаткуванням? Хороший роботодавець, крім головного мотиваційного фактора — гідної зарплати, завжди може запропонувати своїм працівникам додаткові види заохочення за їх працю. Наприклад, безпроцентну позику на певний строк. А якщо після закінчення строку давності таку позику працівник так і не повернув? Тоді роботодавцю залишається цю суму списати. А ось позичальника чекає неприємний сюрприз — неповернена сума потрапляє до його оподатковуваного доходу з усіма наслідками, що із цього випливають. Якими саме? Про це ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Час платити борги. Як мінімізувати оподаткування? Кожне підприємство у своїй господарській діяльності може зіткнутися з тим, що розрахунки з контрагентом з різних причин затягуються на невизначений строк: аж до закінчення строку позовної давності. Заборгованість зі строком давності, що минув, підлягає списанню в обліку, і такі операції, як правило, призводять до несприятливих податкових наслідків. Як відстрочити настання такої події та оптимізувати оподаткування в такій ситуації? У цій статті розглянемо можливі варіанти дій платника податку на прибуток.
  • Як списати прострочену кредиторку єдиноподатникам груп 1 і 2 Ситуація, коли фізособа-підприємець — платник єдиного податку групи 1 або 2 має заборгованість перед іншим суб’єктом господарювання, — далеко не рідкість. Доки кредитор не вимагає повернути борг, підприємець-боржник живе собі спокійно і гадки й думки щодо того не має. Але як діяти, якщо за такою заборгованістю минув строк позовної давності? Давайте розбиратися разом!
  • Списання простроченої заборгованості у ФОП-загальносистемника: податкові наслідки Ми з вами вже знаємо, до яких податкових наслідків при списанні заборгованості, за якою минув строк позовної давності, варто готуватися підприємствам і фізичним особам. Прийшов час з’ясувати, як відображає в себе списання безнадійної кредиторської заборгованості фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування. Цим зараз і займемося.
  • Від’ємне значення ПДВ поза строком позовної давності Ми з періоду в період переносимо залишок від’ємного значення з ПДВ. Чули, що податківці останнім часом до від’ємного значення застосовують строк позовної давності в 1095 днів. Чи це так? Чи є строк давності у від’ємного значення ПДВ?
  • Фіндопомога, за якою минув строк позовної давності Підприємство отримало поворотну фінансову допомогу до 01.01.2015 р. від неплатника податку на прибуток. Фіндопомогу досі не повернуто, строк позовної давності сплинув. Яким чином відображати цю операцію в бухгалтерському і податковоприбутковому обліку?
  • Безнадійна заборгованість за перерахованими авансами На підприємстві значиться дебіторська заборгованість, ми оплатили постачальнику, товар не отримали. Сума велика. На сайті ЄДР написано, що постачальник у 2015 році перебуває «у стані припинено». У 2016 році минув строк позовної давності за договором з ним. Чи потрібно було списувати таку заборгованість у 2015 році? Чи її треба списувати у 2016 році як заборгованість зі строком позовної давності, що минув?
  • Списуєте кредиторську/дебіторську заборгованість — зменшуйте ПК з ПДВ Лист ДФСУ від 29.08.2016 р. № 18609/6/99-99-15-03-02-15 (витяг)
  • Списання «дебіторки» без «відповідних» заходів її стягнення оподатковується Лист ДФСУ від 25.08.2016 р. № 18464/6/99-99-15-02-02-15 (витяг)
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Календар бухгалтера на жовтень 2016 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі