Теми статей
Обрати теми

«Трудові» штрафи очима Держпраці

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Стаття 265 КЗпП. Про неї практично не писали і мало хто її читав до 01.01.2015 р. Але після цієї дати ця норма стала мегапопулярною! Чому? Усе просто. З 01.01.2015 р. вона запрацювала в новій редакції і в ній з’явилися положення, що встановлюють фінансову відповідальність роботодавця за порушення трудового законодавства.

Стаття 265 КЗпП. Про неї практично не писали і мало хто її читав до 01.01.2015 р. Але після цієї дати ця норма стала мегапопулярною! Чому?

Усе просто. З 01.01.2015 р. вона запрацювала в новій редакції і в ній з’явилися положення, що встановлюють фінансову відповідальність роботодавця за порушення трудового законодавства.

Одразу ж зазначимо, що самі «штрафні» положення ст. 265 КЗпП викликають купу запитань.

Тому особливо цікавими для роботодавців є роз’яснення Держпраці щодо їх застосування.

Давайте з ними ознайомимося і ми.

Листи Держпраці від 04.01.2017 р. № 54/4.1/4.1-ДП-17 і від 25.01.2017 р. № 828/4.3/4.1-ДП-17

висновок документа


Розміри штрафів за правопорушення, перелічені в абзацах третьому і восьмому ч. 2 ст. 265 КЗпП, не залежать від кількості працівників, щодо яких вони вчинені, тривалості порушення і кількості випадків порушень

Якщо під час перевірки фахівці Держпраці виявлять:

— порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж на один місяць, виплату їх не в повному обсязі, роботодавцю загрожує штраф у трикратному розмірі мінзарплати, установленої законом на момент виявлення порушення (див. абзац третій ч. 2 ст. 265 КЗпП). На сьогодні це 9600 грн.;

— порушення вимог трудового законодавства, відповідальність за які не передбачено абзацами другим — сьомим ч. 2 ст. 265 КЗпП, застосовується штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати (див. абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП). Наразі це — 3200 грн.

Причому розмір цих штрафів не залежить від:

— кількості працівників, щодо яких вчинено такі правопорушення;

— часу, протягом якого тривало правопорушення;

— кількості виявлених випадків порушень у періоді, що перевіряється.

Наприклад, підприємство не складало графік відпусток і не повідомляло належним чином працівників про дату початку відпустки.

У такій ситуації йому загрожує штраф у розмірі 3200 грн., і при цьому неважливо, скільки працівників пішли у відпустку, так і не отримавши за два тижні повідомлення про її початок.

Також кратно тільки розміру мінзарплати, установленої на момент виявлення правопорушення, розраховується розмір штрафу, що накладається на роботодавця за безпідставну відмову в проведенні перевірки спеціалістам Держпраці, в тому числі такої, що проводиться з метою встановлення фактів допуску працівників до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівників на неповний робочий час в разі фактичного виконання ними роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, виплати заробітної плати (винагороди) «в конвертах» (див. абзаци шостий та сьомий ч. 2 ст. 265 КЗпП).

А от розмір штрафів за порушення, перелічені в абзацах другому, четвертому і п’ятому ч. 2 ст. 265 КЗпП (за допуск до роботи без укладеного трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання ним роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, за недотримання міндержгарантій в оплаті праці та гарантій «солдатам підприємства»), обчислюється кратно кількості працівників, щодо яких вчинено правопорушення.

Припустимо, роботодавець не проводив індексацію заробітної плати працівників. У результаті маємо порушення мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Припустимо, що кількість працівників, яким не нараховувалася індексація, — 20. Отже, розмір штрафу сьогодні становитиме 640000 грн. (20 працівників х десятикратний розмір мінзарплати, установлений на момент виявлення порушення).

Лист Держпраці від 04.01.2017 р. № 57/4.1/4.1-ДП-17

висновок документа


Штрафні санкції можуть бути застосовані за правопорушення, вчинені після 31.12.2014 р., або правопорушення, що вчинені раніше, але є триваючими

Вище ми вже зазначали про те, що фінансову відповідальність за порушення трудового законодавства встановлено з 01.01.2015 р.

До такої відповідальності можуть бути притягнені роботодавці за правопорушення, що були:

вчинені починаючи з цієї дати

та/або

— вчинені раніше, але є триваючими.

Які правопорушення вважати триваючими?

На жаль, чинне законодавство не містить визначення «триваючого» правопорушення. Однак, на думку Мін’юсту (див. листи від 01.12.2003 р. № 22-34-1465 та від 17.07.2007 р. № 22-14-493), триваючими правопорушеннями є вина, пов’язана з тривалим, безперервним невиконанням обов’язків, передбачених правовою нормою.

Припиняються такі правопорушення або виконанням регламентованих обов’язків, або притягненням винної в невиконанні особи до відповідальності.

Зауважте, дуже часто ці правопорушення є наслідками протиправної бездіяльності.

Так, наприклад, роботодавець затримав виплату зарплати за травень 2014 року. Заборгованість була виплачена в жовтні 2014 року, але компенсація у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати не нараховувалася.

У цьому випадку очевидне триваюче правопорушення. Адже строків давності за зарплатою немає (а компенсація за затримку виплати зарплати входить до фонду додаткової заробітної плати) + таке правопорушення не було припинене на 01.01.2015 р. (до цієї дати не була нарахована і виплачена компенсація).

Отже, роботодавець може бути притягнений до фінансової відповідальності на підставі абзацу восьмого ч. 2 ст. 265 КЗпП. Розмір штрафу дорівнює на сьогодні 3200 грн. (див. лист Держпраці від 19.05.2016 р. № 5548/4/4.3-ДП-16).

Лист Держпраці від 02.09.2015 р. № 2497/0/4-9.1-9/6/ДП-15

висновок документа


Допуск працівника до роботи без укладення трудового договору загрожує роботодавцю штрафом у 30 мінзарплат. Крім того, йому доведеться оплатити працівнику період роботи без трудового договору

Про що йдеться? Якщо в суді буде встановлено, що працівник працював на благо роботодавця без укладення трудового договору і буде визначено період такої роботи, то суд не тільки винесе рішення про оформлення трудових відносин з таким працівником, а й одночасно ухвалить рішення про:

1) нарахування та виплату такому працівнику заробітної плати. Причому її розмір не може бути нижче середньої зарплати з відповідного виду економічної діяльності в регіоні у відповідному періоді без урахування фактично виплаченої заробітної плати;

2) нарахування та сплату ПДФО, ВЗ і ЄСВ із доходів працівника за встановлений період роботи.

Ну і звичайно ж, роботодавцю доведеться сплатити штраф, що дорівнює 30 розмірам мінімальної зарплати, встановленої на момент виявлення порушення (на сьогодні — 96000 грн.), за кожного працівника, щодо якого здійснено таке порушення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі