Теми статей
Обрати теми

Помилка в найменуванні контрагента

Нестеренко Максим, податковий експерт
Іноді буває так, що при складанні ПН платник помилився в найменуванні контрагента. У цій статті ми розглянемо, як виправити таку помилку.
img 1

Суть помилки

Помилка в найменуванні контрагента може бути спричинена кількома факторами. Це може бути банальний «недогляд» із зазначенням іншого найменування, може бути невідповідність організаційно-правової форми, може бути граматична помилка і т. д.

За загальним правилом податківці вимагають, аби найменування контрагента у ПН відповідало його найменуванню згідно зі статутними документами. При цьому вони дозволяють не виправляти (вважають дійсною) ПН, у якій найменування контрагента відповідає його найменуванню, зазначеному в статутних документах, але розмір літер у ПН (великі/малі) у найменуванні не співпадає зі статутними документами (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.17). Подякуємо їм за таку великодушність ☺.

А якщо невідповідність найменування більш серйозна? Принагідно нагадаємо: поки що в нас є норма останнього абзацу п. 201.10 ПКУ, яка дозволяє відобразити податковий кредит на підставі ПН, в яких допущено незначні помилки (ті, які не заважають ідентифікувати операцію).

Втім, як правило, покупці вимагають виправити помилку в найменуванні контрагента, аби не хвилюватися за свій податковий кредит. І заради гарних стосунків з контрагентом буде доцільно піти йому назустріч і виправити помилку в найменуванні цього контрагента.

Виправлення помилки

Помилка в найменуванні контрагента (за умови правильного заповнення усіх інших реквізитів ПН) не впливає на суму компенсації вартості товарів (робіт, послуг) у цій ПН. Виправити помилку в найменуванні контрагента дуже просто:

помилка в найменуванні контрагента виправляється за допомогою РК

Загальне правило виправлення «нульових» помилок вам відоме. Для цього у «виправляючому» РК зазначаються виправлені дані ( п. 21 Порядку № 1307), тобто правильне найменування покупця.

РК на виправлення найменування покупця складається на дату виявлення помилки. У заголовній частині такого РК всі правильно заповнені реквізити дублюються, неправильно заповнений реквізит («Найменування отримувача (покупця)») — зазначається правильно. А от таблична частина такого РК (розділ А і графи 1 — 14 розділу Б) залишається незаповненою. У тому числі не заповнюється графа 2 розділу Б «Причина коригування». Підтверджують це також і податківці у своїй свіженькій консультації із БЗ, підкатегорія 101.17). Тобто помилка в найменуванні контрагента виправляється за допомогою «порожнього» РК.

Оскільки такий РК є «нульовим», реєструвати його повинен продавець ( абзац третій п. 192.1 ПКУ; абзац другий п. 22 Порядку № 1307). Причому штрафів за порушення строків ЄРПН-реєстрації «виправляючого» РК можна не боятися — адже сума ПДВ у такому РК дорівнюватиме нулю. Водночас не забувайте: найменування покупця — це обов’язковий реквізит ПН ( п.п. «д» п. 201.1 ПКУ).

Тож якщо продавець не виправить помилку у найменуванні, а покупець напише на нього заяву зі скаргою — при перевірці за такою заявою на продавця можуть чекати штрафи, передбачені п. 1201.3 ПКУ

Як бачите, виправити помилку в найменуванні контрагента значно легше, ніж помилку в його ІПН. Принагідно зауважимо: описаний вище порядок виправлення помилки працює тільки в тому випадку, якщо помилка є лише в найменуванні контрагента, а його ІПН заповнений правильно. Якщо ж неправильно заповнено і найменування, і ІПН контрагента — виправляємося в тому порядку, в якому виправляється ІПН (див. попередню статтю).

Відображення в декларації

Продавець. Для початку найголовніше:

Для ПДВ-обліку продавця те, що він у ПН зазначив найменування контрагента з помилкою, за великим рахунком, нічого не значить

Він у будь-якому випадку повинен відобразити ПДВ-зобов’язання за правилом «першої події» ( п. 187.1 ПКУ). Тобто в тому періоді, в якому була ПДВ-подія, з якою пов’язано складення ПН з помилковим найменуванням контрагента.

Що ж до «виправляючого» РК, то він у декларації продавця і в його додатку Д1 не відображається (див. лист ДФСУ від 23.03.2016 р. № 6409/6/99-99-19-03-02-15). Просто тому, що немає чого відображати, адже таблична частина РК — порожня.

Покупець. Покупець для того, аби максимально убезпечити свій податковий кредит, повинен почекати, поки продавець зареєструє в ЄРПН «виправляючий» РК, і вже після цього відображати у декларації податковий кредит на підставі ПН, яка виправлялася. При цьому сам РК покупець у декларації і додатку Д1 теж не відображає. Хоча сміливці можуть і не чекати на виправлення помилки — згідно з останнім абзацом п. 201.10 ПКУ помилки в обов’язкових реквізитах, які не заважають ідентифікувати операцію, податкового кредиту не позбавляють. А у нас — саме такий випадок.

Для наочності проілюструємо виправлення помилки в найменуванні контрагента на практичному прикладі.

Приклад. ТОВ «Бусел» 05.04.2017 р. склало ПН на постачання товарів ПАТ «Сармат», але в ПН найменування контрагента було зазначено як ТОВ «Сармат». Помилку виявлено 11.04.2017 р. ТОВ «Бусел» склало «виправляючий» РК.

Як виглядатиме такий РК, показано на рисунку на с. 28.

img 2

Тож виправити помилку в найменуванні контрагента — простіше простого!

висновки

  • Помилка в найменуванні контрагента в ПН виправляється за допомогою «порожнього» РК, в якому відображається правильне найменування.
  • «Виправляючий» РК реєструється в ЄРПН продавцем, але до декларації ані у продавця, ані у покупця такий РК не потрапляє.
  • На думку податківців, найменування контрагента в ПН має відповідати його найменуванню згідно зі статутними документами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі