Теми статей
Обрати теми

Покупець товару сплатив повз комісіонера безпосередньо комітенту

Голенко Олександр, шеф-редактор
Згідно з угодою комісії «на продаж» суб’єкт-комісіонер продає товар комітента, і на відміну від звичайного порядку, покупці перераховують оплату прямо на банківський рахунок комітента (що передбачено відповідними договорами постачання). Нашого читача цікавить: хто, коли і на кого складає/реєструє ПН у такій ситуації?

Розпочнемо з того, що в рамки «сухої теорії», а це — гл. 69 «Комісія» ЦКУ на «вічнозеленому дереві життя» вітчизняного підприємництва укладається доволі багато варіантів формулювання умов договору комісії. І якщо навіть обмежитися тільки договором комісії «на продаж», можна вигадати різні його варіанти, що істотно відрізняються від «номінального», який передбачає таку послідовність господарських операцій у ланцюжку «комітент — комісіонер — покупець»:

1) комітент передає комісіонерові товар (не продає, а саме передає для подальшого продажу покупцеві!);

2) комісіонер продає товар покупцеві (вже тут можливі варіанти — відвантаження з подальшою оплатою або передоплата з подальшим відвантаженням, а також оплата — готівкова або безготівкова);

3) комісіонер перераховує комітентові виручку, що належить тому, від продажу товару покупцю (і тут є безліч варіантів — готівкова виплата або безготівкове перерахування, «одразу-утримання» комісіонером своєї винагороди з виручки від продажу комісійного товару або «транзит» комітентові повної суми з подальшим поверненням такої винагороди окремою сумою від комітента).

ПДВ-фокус-покус: продажу немає, а постачання є

Не станемо аналізувати все «дерево варіантів» реалізації договору комісії «на продаж», а зупинимося лише на одному — тому, який цікавить читача, причому — тільки в аспекті ПДВ.

І відразу ж зазначимо, що сторони договору комісії мають повне право записати в нього умову, згідно з якою комісіонер зобов’язаний у свої договори постачання (купівлі-продажу) з покупцями комісійного товару включати умову про сплату покупцем коштів за товар прямо на рахунок комітента. Це право базується на ст. 627 ЦКУ.

Що стосується ПДВ, то в ПКУ є безліч прикладів того, коли «сухе» називають «зеленим» (чи прирівнюють до нього)...

Наочний приклад — це п. 189.4 ПКУ, який — увага! — тільки в цілях ПДВ прирівнює дві ланки згаданого вище ланцюжка — «комітент — комісіонер» і «комісіонер — покупець» до звичайних ПДВ-відносин між постачальником і покупцем. Тобто, повторюємо, тільки в цілях ПДВ розглядає кожну із цих ланок як окрему пару «постачальник — покупець».

Відповідно, і Порядок № 1307 не передбачає спеціального порядку оформлення ПН, які тому в комісійній ситуації для кожної з указаних ланок складаються і реєструються, так би мовити, на загальних підставах (див. с. 6).

Проте якщо в описаному вище «номінальному» варіанті виконання договору комісії «на продаж» із цим особливих запитань не виникає, то в разі коли згідно з умовами договорів оплата від покупця, оминувши комісіонера, перераховується прямо комітентові, такі запитання виникнути можуть...

Товар пройшов — проблеми пішли

У ПКУ для моментів виникнення ПЗ (п. 187.1 ПКУ) і ПК (п. 198.2 ПКУ) є перші події.

Якщо такою першою подією в ланках «комітент — комісіонер» і «комісіонер — покупець» пройшло відвантаження/передача комісійного товару, то за датами таких подій комітент і комісіонер уже оформили та зареєстрували ПН на комісіонера і покупця відповідно. І отримання грошей комітентом — чи то від самого комісіонера, чи то від покупця — буде так званою другою подією, що не має жодних ПДВ-наслідків. Тим паче, що такі ПН були оформлені згідно з абзацом першим п. 189.4 ПКУ — тобто на суму, визначену з тієї ж самої бази, яка відповідає ціні товару, сплаченого покупцем.

Зазначимо, до речі, що така ситуація найтиповіша: адже згідно з ч. 1 ст. 1016 ЦКУ комітент зобов’язаний забезпечити комісіонера всім необхідним (читай: комісійним товаром) для виконання зобов’язання перед покупцем. Інша річ, що такий договір може передбачати й інші варіанти, і зокрема обговорюваний — коли покупець платить за комісійний товар, що придбавався ним, прямо комітентові...

Так чи інакше, але порядку оформлення ПН за ситуації, коли товар/послуга оплачується третьою особою, присвячена консультація в 101.16 БЗ, у якій податківці прямо рекомендують постачальникові оформляти ПН не на фактичного платника, а на «покупця (одержувача)». А в обговорюваній тут ситуації згідно з п. 189.4 ПКУ в цілях ПДВ комітент — це постачальник, комісіонер для нього — покупець, а реальний покупець для нього — це і є «третя особа». Попри те, що цей реальний покупець, який фактично (і юридично) придбав товар комітента, не такий уже для нього і «третій»...

ПН на «віртуальне» постачання

На дату платежу комісіонер покупцю товар не відвантажив. Якщо на дату отримання грошових коштів від покупця комітентом цей самий комітент товар комісіонерові відвантажив (а отже, оформив/зареєстрував на нього свою «першоподієву» ПН), а комісіонер на цю дату передати цей комісійний товар цьому покупцеві ще не встиг, то на підставі п. 189.4 ПКУ на дату отримання грошей комітентом від покупця комісіонерові слід оформити/зареєструвати на покупця свою «першоподієву» ПН.

На дату платежу ані комітент комісіонеру, ані комісіонер покупцю товар не відвантажили. Якщо ж на дату отримання грошових коштів від покупця комітентом комісійний товар навіть не був відвантажений комітентом комісіонерові, то, очевидно, він не міг був переданий комісіонером покупцеві, тобто не лише комітент ще не оформив на комісіонера свою «першоподієву» ПН, а й комісіонер теж ще не оформив на покупця свою «першоподієву» ПН. І таким чином передбачена договором комісії «першоподієва» передоплата від покупця безпосередньо комітентові виступає першою подією за всім ланцюжком «покупець — комісіонер — комітент».

Тому на дату надходження грошових коштів від покупця на поточний рахунок комітента останній повинен оформити і зареєструвати ПН на комісіонера, а той, у свою чергу, на ту ж дату повинен оформити і зареєструвати аналогічну ПН на покупця. І відповідно, як в одного, так і в іншого виникнуть ПЗ за такою передоплатою, але у комісіонера ПЗ будуть одразу зкомпенсовані ПК...

Зазначимо, що якщо ви вже включили в договір комісії умову про те, що за договорами постачання товару комісіонером покупцям сплата останніми буде здійснюватися прямо на банківський рахунок комітента, то не полінуєтеся включити в нього й обов’язок комітента негайно повідомляти комісіонеру про отримання такої оплати. Щоб він знав, за якою датою оформляти свою ПН на покупця.

І останнє. Чим сильніше ваша реальна ситуація відрізнятиметься від описаної вище «номінальної», тим складніше буде переконати перевіряючих, що ви діяли правильно. Принаймні — якщо це «правильно» не описано буква в букву чи то в ПКУ, чи то в роз’ясненнях податківців. У цій ситуації податківців може сильно спантеличити факт оформлення комісіонером на покупця ПН при тому, що цей комісіонер ані грошей від останнього не отримував, ані товар йому не відвантажував, і вони загалом резонно запитають: а де ж тут підстави згідно з п. 187.1 ПКУ? ☹ І вам доведеться вмикати логіку...

А тому, перш ніж зайти в каламутну — у сенсі недостатньо законодавчо врегульовану «воду» конкретної «неномінальної» комісійної угоди — обзаведіться надійним «бродом» у вигляді індивідуальної податкової консультації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі