Теми статей
Обрати теми

Не забудьте «заявитися» наприкінці/на початку року

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Календарний рік добігає кінця, отже, час підбивати підсумки роботи за рік, що минає, і будувати плани на рік наступний. Тому необхідно вчасно заявити про свій вибір, підтвердити свій статус або подати додатковий розрахунок. Тобто важливо не пропустити дати і терміни подання заяв і інших документів, пов’язаних із закінченням поточного року і початком наступного. Саме про це зараз і поговоримо.

Обираємо систему оподаткування

Вже традиційно щороку суб’єкт господарювання, оцінюючи свою відповідність вимогам спрощеної системи оподаткування і з оглядкою на майбутні зміни в ній, розглядає ту систему оподаткування або групу єдиного податку (ЄП), в якій йому буде вигідніше/комфортніше працювати наступного року. У зв’язку з цим може виникати необхідність подання відповідних документів до контролюючого органу. З цими перехідними моментами найчастіше і пов’язано подання заяв на початку/наприкінці звітного року.

Відразу скажемо, що реєстрація платником ЄП груп 1 — 3 безстрокова (п. 299.10 ПКУ), тому

якщо міняти свій діючий «єдиноподатний» статус ви не плануєте, то і подовжувати його ні під кінець року, ні з іншою періодичністю не треба

Інша справа, коли суб’єкт господарювання планує змінити систему оподаткування, або змінити групу ЄП. Крім того, обов’язкового щорічного підтвердження вимагає використання статусу групи 4 ЄП (п.п. 298.8.1 ПКУ).

До речі, порядок переходу на ЄП, його обчислення і сплати у платників груп 1 — 3 та групи 4 абсолютно різні. Проте і тих, і інших ПКУ, безумовно, відносить до спрощенців (п. 291.4 ПКУ). Але про усе по порядку, і розпочнемо з груп 1 — 3 ЄП. Отже, коли ж подаємо заяви?

Переходимо на спрощенку

Групи 1 — 3. Якщо ви «вписуєтеся» в необхідні умови роботи на спрощенці і, зваживши усі «за» і «проти», прийняли рішення з січня 2018 року перейти на спрощену систему оподаткування, то зробити це можна, тільки подавши в контролюючий орган:

— Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява на ЄП);

— Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (далі — Розрахунок доходу).

Обидві ці форми затверджені наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675.

Причому, як роз’яснюють податківці (див. 107.01 і 108.01.01 БЗ), дохід, розрахований згідно зі ст. 292 ПКУ (тобто за фактом надходження грошових коштів), за календарний рік, що передує року переходу на спрощенку, визначається на момент подання такої Заяви про реєстрацію єдиноподатником з урахуванням запланованої суми отримання доходу за період, що залишився до кінця року після подання.

Ще один момент: ПКУ передбачає, що подати Заяву на ЄП можна одним із трьох способів (п.п. 298.1.1 ПКУ):

– особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

– поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. При цьому датою подання Заяви на ЄП вважається дата відправлення, яка проставляється на адресному боці поштового відправлення та описі (107.01 БЗ);

– засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису в порядку, визначеному законодавством.

Однак податківці стверджують, що можливість подати Заяву на ЄП останнім способом (тобто через Інтернет в електронній формі) на сьогодні залишається не реалізованою ані для фізичних (107.12 БЗ), ані для юридичних осіб (108.01.01 БЗ). Тому безпечніше користуватися одним із двох перших способів подачі заяви (особисто або поштою).

Аби вже з 1 січня 2018 року працювати на спрощенці, Заяву на ЄП і Розрахунок доходу необхідно подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного року (п.п. 298.1.4 ПКУ), тобто не пізніше 15 грудня 2017 року

Нагадаємо, фізособа-підприємець (ФОП) може бути платником єдиного податку будь-якої з трьох груп 1 — 3, а ось для юросіб призначена лише одна з цих груп — третя.

Зверніть увагу: використовуючи групу 3 єдиного податку, платник податків може добровільно зареєструватися платником ПДВ. Для цього він обирає сплату ЄП за ставкою 3 %. При цьому неплатник ПДВ повинен додатково в той же термін подати і Заяву на ПДВ-реєстрацію за формою № 1-ПДВ (п.п. 3 п. 3.6 розд. III Положення № 1130*).

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

У зворотній ситуації, коли платник ПДВ планує перейти на ЄП у групу, яка не дозволяє залишатися платником ПДВ (групи 1 і 2 або група 3 за ставкою 5 %), анулювання ПДВ-реєстрації відбувається на підставі п.п. «в» п. 184.1 ПКУ (ср. ). Для цього достатньо в Заяві на ЄП зробити відповідну відмітку (обраний статус єдиноподатника-безПДВшника). ПДВ-реєстрацію у такому разі анулюють в порядку, передбаченому останнім абзацом п. 5.4 розд. V Положення № 1130, — останнім днем звітного періоду роботи на загальній системі. Щоправда, податківці пропонують для зручності подати Заяву на ПДВ-анулювання (за формою № 3-ПДВ) разом із Заявою на ЄП (101.03 БЗ).

До речі, можливості відкликати подану Заяву на ЄП ПКУ не передбачає. На цей момент також звертають увагу податківці (107.01 БЗ). Тому після переходу на спрощенку з 01.01.2018 р. повернутися назад на загальну систему можна буде, тільки відпрацювавши мінімум один квартал. При цьому знову потрапити на спрощенку вже до кінця 2018 року не вийде. І виною тому п.п. 298.1.4 ПКУ, в якому чітко прописано, що перейти на ЄП можна не більше одного разу протягом календарного року.

Зате ви можете протягом року переміщатися з групи в групу — «усередині спрощенки» хоч кожного кварталу. Головні умови — відповідати критеріям приналежності до групи ЄП з п. 291.4 ПКУ і своєчасно подати Заяву на зміну групи

Нагадаємо: подати таку Заяву єдинник може за бажанням з будь-якого нового календарного кварталу (п.п. 298.1.5 ПКУ). Крім того, можна, не покидаючи групу 3, поміняти ставку 3 % на 5 % і навпаки.

Міняємо групу ЄП

Варіант переходу з однієї групи в іншу може бути:

— обов’язковим для єдиноподатників, які порушили умови роботи на конкретній групі ЄП. Причому перехід з групи в групу «на підвищення» стосується тільки ФОП груп 1 і 2 ЄП при порушенні в останньому кварталі граничного обсягу доходу для своєї групи (пп. 1 — 3 п. 293.8 ПКУ). А ось іншим платникам (фізособам і юрособам групи 3), що порушили свої критерії, залишається тільки піти з ЄП;

добровільним, якщо ви бажаєте з 1 січня 2018 року змінити ставку ЄП або поміняти групу ЄП.

Обов’язкова зміна групи. При примусовому переході підприємці груп 1 і 2, що порушили в четвертому кварталі 2017 року ліміт доходу для своєї групи і не бажають покидати спрощенку, зобов’язані:

1) на суму «перевищення» нарахувати ЄП за ставкою 15 % (з відображенням в ЄП-декларації) і

2) не пізніше 20 числа місяця, що йде за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу, подати Заяву на обов’язкову зміну групи (першої — на другу або другої — на третю). Враховуючи, що граничний термін подання — 20 січня 2018 року припадає на вихідний — суботу, то останнім днем подання заяви буде 19.01.2018 р.

Причому тим фізичним особам, які мають намір працювати в групі 3 за ставкою 3 % (тобто із сплатою ПДВ), доведеться не пізніше за цю ж дату (19 січня 2018 року) подати і Заяву на ПДВ-реєстрацію (форму № 1-ПДВ), додавши її до Заяви на зміну групи ЄП (п.п. 4 п. 3.6 розд. III Положення № 1130).

Добровільна зміна групи. Якщо ви бажаєте з 1 січня 2018 року змінити ставку ЄП або поміняти групу ЄП, то в загальному порядку подаєте Заяву на ЄП не пізніше за 15 грудня 2017 року. Форма Заяви та ж, що і при переході на ЄП. Тільки у цій Заяві вам треба буде зробити відповідні відмітки в потрібному п. 5.2 «Зміна ставки єдиного податку».

Причому в цьому випадку Розрахунок доходу за попередній календарний рік разом із Заявою на зміну групи/ставки ЄП подавати не треба (п.п. 298.1.5 ПКУ). До речі, податківці теж хочуть бачити Розрахунок доходу тільки у разі переходу на ЄП згідно з п.п. 298.1.4 ПКУ, тобто при першому в календарному році переході на спрощенку (108.01.01 БЗ).

У разі переходу в групу 3 ЄП із ставкою 3 % разом із Заявою на зміну групи/ставки ЄП (не пізніше за 15.12.2017 р.) платникові необхідно подати і Заяву на ПДВ-реєстрацію (форму № 1-ПДВ) (пп. «б» і «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ; пп. 2 і 5 п. 3.6 розд. III Положення № 1130).

Прощаємося зі спрощенкою

Як у випадку зі зміною груп єдиного податку, відмова від спрощенки може бути як добровільною, так і примусовою.

При добровільній відмові від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом з 01.01.2018 р. на загальну систему суб’єктові господарювання треба подати Заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (п.п. 298.2.1 ПКУ). Тобто не пізніше за 21 грудня 2017 року.

Форма Заяви та ж, що і при переході на ЄП. Просто в ній ви повинні зробити відповідні відмітки в потрібному п. 5.4 «самостійна відмова у зв’язку з переходом на сплату інших податків та зборів».

В обов’язковому порядку перейти зі спрощенки на загальну систему платник може внаслідок вимушених обставин, а саме у зв’язку з порушенням умов перебування на єдиному податку. Перелік таких порушень наведений у п.п. 298.2.3 ПКУ.

Якщо ви перевищили обсяг доходу для своєї групи і відмовляєтеся від ЄП, то Заяву треба подати не пізніше 20 числа місяця, що йде за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу (пп. 1 — 3 п. 293.8 ПКУ).

Отже, тим, хто вимушений покинути ЄП унаслідок перевищення в IV кварталі 2017 року для своєї групи доходу, Заяву треба подати не пізніше за 19 січня 2018 року. Проте

навіть якщо ви Заяву на відмову не подасте, податківці все одно виключать вас із Реєстру платників ЄП з 01.01.2018 р. на підставі п.п. 3 п. 299.10 ПКУ

Для інших причин обов’язкової відмови від ЄП спеціальних термінів подання Заяви на відмову немає. Тож подати її можна, як і при добровільному переході на загальну систему, — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (п.п. 298.2.1 ПКУ), тобто не пізніше за 21.12.2017 р.

Майте на увазі: єдиноподатник — неплатник ПДВ (окрім групи 4*) не підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ, навіть досягши обсягом оподатковуваних операцій «мільйонного» бар’єра (п. 181.1 ПКУ). Тому такі єдинники потраплять під обов’язкову ПДВ-реєстрацію тільки при переході на загальну систему.

* Вони реєструються платниками ПДВ за загальними правилами незалежно від дати (періоду) переходу на спрощену систему у складі групи 4 (п.п. 6 п. 3.6 розд. ІІІ Положення № 1130).

І ще один момент. Тільки єдиноподатникам — платникам ПДВ дозволено звітувати з ПДВ поквартально (п. 202.2 ПКУ). Тож ті, хто був «квартальним» платником ПДВ, повинні будуть з дати переходу на загальну систему звітувати щомісячно.

Згрупуємо особливості подання заяв на зміну системи оподаткування або групи ЄП з 01.01.2018 р. в таблиці нижче.

Подаємо заяви на зміну системи оподаткування та/або груп ЄП

Подія на 01.01.2018 р.

Термін подання

Документи

Єдиноподатник груп 1 — 3

Перехід із загальної системи оподаткування на спрощенку*

15.12.2017 р.

Заява на ЄП;

Розрахунок доходу

Зміна групи ЄП

Добровільна*

Заява на ЄП

Обов’язкова*

19.01.2018 р.

Вихід зі спрощенки (добровільно)**

21.12.2017 р.

Перехід на загальну систему у зв’язку з перевищенням граничного обсягу доходу**

19.01.2018 р.

Перехід на загальну систему у зв’язку з іншими порушеннями умов роботи на ЄП**

21.12.2017 р., але чітко термін не встановлений

* У разі переходу в групу 3 ЄП із сплатою ставки 3 % разом із Заявою на ЄП (тобто у ті ж терміни) подаємо Заяву на ПДВ-реєстрацію. А ось у разі переходу платника ПДВ на ставку 5 % або з групи 3 зі ставкою 3 % до групи 1 або 2 ЄП Заяву на анулювання ПДВ-реєстрації можна не подавати.

** Єдинник — неплатник ПДВ, що досяг «мільйонного» обсягу, подає не пізніше 10 числа першого календарного місяця переходу на загальну систему (тобто не пізніше за 10.01.2018 р.) Заяву на ПДВ-реєстрацію за формою № 1-ПДВ (п. 183.4 ПКУ; п.п. 1 п. 3.6 розд. ІІІ Положення № 1130).

А тепер окремо скажемо про групу 4 ЄП.

Заяви єдиноподатника групи 4

Нагадаємо, що на включення в групу 4 ЄП можуть претендувати тільки юрособи — сільгосптоваровиробники, у яких частина сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік (так звана сільгоспчастка) дорівнює або перевищує 75 %. За винятком осіб, перерахованих в п. 291.51 ПКУ.

Для переходу до групи 4 платників ЄП передбачені свій порядок і своя дата «заяви». Так, щоб перейти в 4 групу ЄП з 1 січня 2018 року або підтвердити свій діючий статус на 2018 рік, необхідно заявити про це не до настання планованого періоду, а до 20 лютого наступного року.

Зверніть увагу: про терміни надання документів у ПКУ говориться неоднозначно:

— у п.п. 298.8.1 ПКУ сказано, що декларацію треба подавати до 20 лютого (тобто 19 лютого — останній день подання);

у п.п. 295.9.1 не пізніше за 20 лютого (тобто 20 лютого включно).

Тому, щоб уникнути можливих конфліктних ситуацій, звітні документи сільгосппідприємствам безпечніше подавати не пізніше за 19 лютого (тобто останній день подання документів — 19.02.2018 р.).

Зверніть увагу: замість звичайної Заяви на ЄП сільгоспники подають до контролюючого органу (п.п. 298.8.1 ПКУ):

— дві податкові декларації платника ЄП групи 4 — загальну (до податкової за своїм місцем реєстрації) і за кожною ділянкою окремо (до податкової за місцем розташування земельної ділянки);

— розрахунок частки сільгоспвиробництва за формою, затвердженою наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. № 772;

— відомості (довідки) про наявність земельних ділянок.

Якщо порушите терміни подання, то зареєструватися в групу 4 зможете тільки через рік. У 2018 році здійснити такий перехід вже не вийде (108.04 БЗ)

Аналогічним пакетом документів і в ті ж терміни — не пізніше за 19 лютого 2018 року — повинні підтвердити свій статус і діючі «сільгоспспрощенці» групи 4. Причому податківці попереджають: не підтвердите вчасно — на вас чекає штраф у розмірі 170 грн. за несвоєчасне подання декларацій (див. лист ДФСУ від 27.04.2016 р. № 14988/7/99-99-12-03-05-17, 108.04 БЗ).

Єдиноподатник групи 4 може перейти за власним рішенням до групи 3, подавши в загальні для зміни групи терміни звичайну ЄП-заяву (при зміні групи з нового 2018 року — не пізніше за 15 грудня 2017 року). Щоправда, такий перехід можливий за умови, якщо протягом календарного року, що передує переходу, ним дотримані вимоги з п. 294.1 ПКУ. Відповідно разом із Заявою на ЄП доведеться подати Розрахунок (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 21.04.2016 р. № 9449/10/26-15-12-04-18; 108.02.06 БЗ).

Крім того, податківці дозволяють платникові за власним рішенням відмовитися від своєї «сільгоспспрощенки». Аргументують вони свій дозвіл посиланням на загальний для усіх груп ЄП п.п. 1 п. 299.10 ПКУ. І цим приписують єдиннику групи 4 необхідність подати Заяву на відмову за загальною для ЄП формою.

Платникам ПДВ

Платників ПДВ чекають свої щорічні особливості. Такі як, наприклад, вибір квартального звітного періоду (тільки для спрощенців), річний перерахунок коефіцієнта анти-ЧВ (для платників, що здійснюють одночасно оподатковувані і не оподатковувані ПДВ операції), делегування філіям права виписки ПН. Про це детальніше нижче.

Обираємо звітний період — квартал. Єдиноподатники групи 3, що працюють за ставкою 3 % (платники ПДВ), можуть за бажанням поміняти звітний період з ПДВ з «місяця» на «квартал». А ті з них, хто вже цього року звітував поквартально, — і надалі залишитися на ньому (п. 202.2 ПКУ).

Для цього треба подати разом з декларацією з ПДВ за останній звітний період року (грудень або IV квартал), що минає, Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду (за формою додатка 1 до Порядку № 21*). При заповненні цієї Заяви в спеціальному полі належить вказати не лише дату, з якої ви звітуватимете «поквартально» (тобто «з 01 січня 2018 року»), але також ставку і дату (квартал), з якої ви працюєте на ЄП.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

У цьому випадку квартальний період почне застосовуватися (а при продовженні — буде збережений) з першого податкового періоду 2018 року і до кінця року. До речі, платники ПДВ, які з 01.01.2018 р. із загальної системи оподаткування перейдуть на ЄП із ставкою 3 %, зможуть додати Заяву на «квартальний ПДВ-період» вже до декларації з ПДВ за грудень 2017 року.

Вибір квартального звітного періоду необхідно щорічно підтверджувати

А тим єдинникам, які мають намір піти з «кварталу», досить просто подати ПДВ-декларацію за січень 2018 року (!) з відміткою в полі «Відмітка про перехід на місячний податковий період з поточного звітного (податкового) періоду». Так повинні обов’язково зробити і платники ПДВ, що переходять зі спрощенки на загальну систему з початку року.

ПДВ-заява про філію. Платник ПДВ, що має філії та інші структурні підрозділи, які (1) самостійно здійснюють постачання товарів/послуг; (2) проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, може їм делегувати право складання податкових накладних (ПН) (п. 1 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307).

Нагадаємо: повідомлення (додаток 2 до Порядку № 21) з присвоєним філії номером для складання ПН подається разом з декларацією з ПДВ за перший звітний (податковий) період року (п. 9 розд. III Порядку № 21). Тобто якщо з 2018 року ви вирішили передати своїй філії (чи декільком філіям) право виписування ПН, подайте повідомлення разом із декларацією з ПДВ за січень або I квартал 2018 року (якщо ви — квартальний єдиноподатник).
У подальшому, якщо раптом протягом року в переліку заявлених філій відбудуться зміни, вам доведеться це ж повідомлення (але вже з коректними даними) подати разом з ПДВ-декларацією за той звітний період, в якому зміни мали місце.

Коефіцієнт «анти-ЧВ». Нагадуємо: платникам ПДВ, що здійснюють як оподатковувані, так і неоподатковувані операції, слід обов’язково подати разом із ПДВ-декларацією за перший звітний період 2018 року додаток Д7, в якому задекларувати показник «анти-ЧВ» на увесь наступний 2018 рік (ряд. 1 таблиці 1 додатка Д7).

Для цього ще наприкінці року разом із декларацією за грудень/IV квартал 2017 року необхідно провести річний перерахунок (див. виноску (*) до таблиці 1 додатка Д7) і, відповідно, розрахувати коефіцієнт «анти-ЧВ» (ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д7), який і буде перенесений у декларацію з ПДВ за січень (I квартал) 2018 року.

Екологічний податок

Відповідно до п. 250.9 ПКУ платник екоподатку, який з початку звітного 2018 року не планує здійснювати викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом наступного 2018 року, повинен

скласти заяву в довільній формі про відсутність у нього у 2018 році об’єкта обчислення екологічного податку і повідомити про це відповідні контролюючі органи за місцем розташування джерел забруднення

Зробити це, як пояснюють податківці (120.05 БЗ), необхідно не пізніше за граничний термін подання декларації з екоподатку за I квартал 2018 року, тобто — не пізніше за 10 травня 2018 року. Інакше суб’єктові господарювання доведеться подавати податкові декларації відповідно до ст. 250 ПКУ увесь 2018 рік.

Тим же, хто цей податок не платив і не платить (у тому числі новоствореним суб’єктам господарювання), подавати екозаяву не треба.

висновки

  • Найпоширеніші ситуації подання заяв наприкінці/на початку календарного року пов’язані з вибором системи оподаткування.
  • Якщо спрощенець груп 1 — 3 з 01.01.2018 р. не планує змінювати свій єдиноподатний статус, то жодних заяв для його продовження подавати не треба. А ось платник групи 4 ЄП щорічно зобов’язаний підтверджувати свій статус.
  • Плануєте з 1 січня 2018 року перейти на спрощенку/покинути її або змінити ставку або групу ЄП — необхідно подати Заяву на ЄП не пізніше за 15 грудня 2017 року.
  • Припинити подавати екозвітність у зв’язку з відсутністю з 2018 році об’єкта екоподатку можна, тільки повідомивши про це контролюючий орган у строк до 10.05.2018 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі