Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за непроведення інвентаризації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Яка відповідальність чекає на суб’єкта господарювання, який не провів або несвоєчасно провів інвентаризацію?

Перш за все давайте загадаємо, що проведення інвентаризації забезпечується власником або уповноваженим органом, який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів. Саме керівник створює необхідні умови для проведення інвентаризації, визначає об’єкти, періодичність та строки проведення інвентаризації, крім випадків, коли проведення інвентаризації є обов’язковим (п. 4 розд. І Положення № 879). А отже, відсутність інвентаризації ставить під сумнів достовірність фінзвітності підприємства. Але про все по порядку.

Існує кілька видів відповідальності за непроведення або несвоєчасне проведення інвентаризації. Найперший із них — адміністративна відповідальність. Несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризацій грошових коштів і матеріальних цінностей тягнуть за собою накладення штрафу від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн.) за перше порушення і від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.) за повторне порушення протягом року (ст. 1642 КпАП). Складати протокол про цей адмінштраф мають право органи Національної поліції (ст. 255 КпАП). А власне накладати штраф має Державна аудиторська служба (ст. 2341 КпАП), хоча вона має повноваження контролювати тільки бюджетні кошти, а тому штрафувати «звичайних» суб’єктів господарювання формально не може (п. 3 п. 3 п.п. 2 п. 4 Положення про Державну аудиторську службу, затвердженого постановою КМУ від 03.02.2016 р. № 43).

Окремий випадок такої адмінвідповідальності — коли ідеться про інвентаризацію у юрособи, яка ліквідується. У такому разі несвоєчасна, неповна або проведена з порушенням установленого порядку інвентаризація майна тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб юридичної особи та інших осіб, залучених до припинення юридичної особи від 100 до 150 нмдг (від 1700 до 2550 грн.) (ч. 3 ст. 1666 КпАП). Хто може накладати цей штраф? Відповісти на це запитання складно, адже ч. 3 ст. 1666 узагалі не згадується в ст. 255 КпАП. Формально робити це теж повинна Держаудитслужба, але відповідний механізм наразі не реалізований. Цей адмінштраф має право накладати держреєстратор (ст. 255 КпАП).

На додачу суб’єкта господарювання можна притягти до адмінвідповідальності на підставі ст. 1863 КпАП (щодо сумнівної достовірності даних його бухобліку і фінзвітності). Протоколи про такі адмінпорушення складає Національна поліція, а штраф накладають органи Держстату (ст. 2443 КпАП).

Строки, протягом яких можливе застосування адмінштрафів, прописані в ст. 38 КпАП. При цьому якщо ідеться про несвоєчасну або неякісну інвентаризацію, на нашу думку, можна говорити про те, що має місце одноразове правопорушення і строк давності за ним — два місяці з дня вчинення. А от якщо інвентаризація зовсім не проведена, ідеться вже про триваюче правопорушення, тобто про ситуацію, коли має місце довготривале, безперервне невиконання обов’язків, передбачених правовою нормою, і особа продовжує безперервного перебувати в стані цієї бездіяльності (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 138.03). Тут вже адмінстягнення можливе не пізніш як через два місяці з дня виявлення правопорушення.

Наступне. Фіскали мають право під час проведення перевірок вимагати від платників проведення інвентаризації ОЗ, ТМЦ, коштів, зняття залишків ТМЦ, готівки (п.п. 20.1.9 ПКУ). Посилаючись на це своє право, податківці раніше наголошували, що на вимогу працівника податкових органів платник зобов’язаний провести інвентаризацію в порядку і в строки, встановлені чинним законодавством (див. лист ДПАУ від 26.05.2011 г. № 6322/5/23-4016). І не забувайте: якщо інвентаризація проводиться на вимогу податківців (на підставі належним чином оформленого податківцями документа), посадові особи податкового органу мають право бути присутніми при проведенні інвентаризації, хоча й не потрібно включати їх до складу комісії (п. 1 розд. ІІ Положення № 879). Якщо ж платник (його посадові особи) відмовляється виконати таку вимогу податківців, на його майно може бути накладено адміністративний арешт (п.п. 94.2.8 ПКУ).

Нарешті, останнє. Якщо ваші ОЗ чи ТМЦ перебувають під митним контролем або ви їх використовуєте разом із товарами, які поміщені у відповідний митний режим, — у вас при перевірці можуть вимагати провести інвентаризацію саме таких активів. Якщо ж ви відмовитеся, фіскали можуть зобов’язати вас до цього через суд (п.п. 8 ч. 1 ст. 347 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. № 4495-VI).

Тож існує декілька видів санкцій за непроведення або неналежне проведення інвентаризації. Тепер ви знаєте про них.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі