Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП отримав гарантійний платіж: дохід чи ні?

Голенко Олександр, шеф-редактор
ФОП на ЄП третьої групи отримав від покупця в забезпечення виконання зобов’язання за договором гарантійний платіж, який підлягає повному поверненню без заліку в оплату товару. Чи включається ця сума до складу доходів?

Обережний ФОП суму такого гарантійного платежу (аналогічно передоплаті) при отриманні покаже в гр. 2 Книги обліку доходів (якщо він — неплатник ПДВ) або Книги обліку доходів і витрат* (якщо він — платник ПДВ), а при поверненні — в гр. 3. Причому, з поверненням постарається встигнути до закінчення календарного року.

* Далі позначимо їх обидві як Книги ОДВ. Форми Книг затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Із видів забезпечення виконання зобов’язань, установлених у ст. 546 ЦКУ, ваш гарантійний платіж, що підлягає повному поверненню покупцеві (очевидно, в разі виконання ним зобов’язань за договором), найбільше схожий на заставу (ст. 572 ЦКУ). Хоча, відверто кажучи, дивує: навіщо це ви збираєтеся ганяти гроші туди-сюди замість того, щоб скористатися одним із найпоширеніших видів забезпечення — завдатком (ст. 570 ЦКУ)…

А от у ст. 292 ПКУ, що регламентує порядок визначення доходів і їх склад для єдиноподатників вашої групи, а тим більше в п. 292.11 ПКУ, в якому прописані 10 конкретних ситуацій НЕвключення отриманих єдиноподатником сум до складу доходів, термінологія значно бідніша… Проте в п.п. 5 п. 292.11 ПКУ прямо сказано принаймні про невключення до складу доходів повернених покупцеві сум коштів (авансів і передоплат), а в 107.04 БЗ це правило поширене також і на повернені суми завдатку.

Звертаємо вашу увагу на важливу обставину. Якщо гарантійний платіж ви отримали в готівковій формі, то навіть не вагайтеся: цю суму потрібно відразу ж записати в гр. 2 Книги ОДВ. Адже ФОП на ЄП у ній зобов’язаний повністю і своєчасно (тобто відразу) оприбутковувати всю підприємницьку готівку, що отримав. Інакше йому загрожує п’ятикратний штраф «за неоприбуткування». Тому в подібній (готівково-оплатній) ситуації, як мовиться, без варіантів: при надходженні суми гарантійного платежу потрібно відобразити її в гр. 2 Книги ОДВ, при поверненні — в гр. 3 Книги ОДВ. І сподіваємося, що контролери не стануть чіплятися до того, що ця сума формально не є ані авансом, ані передоплатою (чи завдатком), виключення яких зі складу доходів єдиноподатника прямо передбачено ПКУ

Якщо ж цю суму ви отримали в безготівковій формі, то описана обережна позиція аргументується відсутністю чіткої регламентації в ПКУ ситуації з отриманням/поверненням подібних платежів. Нагадуємо, до речі, що готівкові і безготівкові оплати/повернення в Книзі ОДВ фіскали вимагають показувати окремо.

Проте є і сміливі аргументи не визнавати такий гарантійний платіж доходом: визначення доходу в ПКУ відсутнє, тому згідно з п. 5.3 ПКУ ми маємо право взяти його з НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», а під нього гарантійний платіж не підпадає. До того ж у нещодавно виключеній (не з «податкових» причин) консультації із 108.01.02 БЗ прямо визнавалося, що гарантійний внесок від учасника аукціону доходом біржі на ЄП не є.

І останнє. Якщо ви таки платник ПДВ (тобто ФОП на ЄП третьої групи на ставці 3 %), то у вас можуть виникнути супутні запитання щодо податкового обліку ПДВ при отриманні/поверненні гарантійного платежу. Така ситуація врегульована в ПКУ чітко: оскільки платіж у забезпечення виконання зобов’язання не може бути класифікований як постачання, для нарахування ПДВ при його отриманні підстав немає (лист ДФСУ від 27.11.2017 р. № 2725/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і 101.04 БЗ щодо гарантійного внеску при оренді; лист ДФСУ від 16.11.2017 р. № 2642/6/99-99-15-03-02-15/ІПК щодо отримання застави від провайдера).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі