Теми статей
Обрати теми

У декрет пізніше належного строку: як оплачувати лікарняний?

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
У працівниці нашого підприємства 26.12.2016 р. підійшов строк іти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, але, незважаючи на наявний у неї листок непрацездатності, вона продовжувала працювати ще цілий місяць. Наприкінці січня 2017 року вона принесла до відділу кадрів «запізнілий» лікарняний і пішла в декрет* з 27.01.2017 р. Як ми повинні заповнити листок непрацездатності і оплатити його?

* Під декретом розуміємо відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Почнемо з того, що право працюючих жінок на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами передбачено ст. 17 Закону про відпустки і ст. 179 КЗпП.

Така відпустка надається на підставі листка непрацездатності (у разі роботи за сумісництвом — копії листка непрацездатності) (ст. 25 Закону № 1105). У загальному випадку її тривалість становить 126 календарних днів (70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 календарних днів після пологів).

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниці належить допомога по вагітності та пологах, що виплачується за рахунок коштів Фонду соцстрахування.

Водночас законодавство не обмежує можливість вагітних, які не бажають іти у декрет у належний строк, продовжувати працювати. Вихід у декрет — це право працівниці, а не імперативний обов’язок. Це право вона може реалізовувати на власний розсуд коли завгодно протягом «декретних» днів, що належать їй.

Отже, майбутня матуся, маючи на руках лікарняний лист, який надає їй право на належну декретну відпустку, може не пред’являти його роботодавцю, а продовжувати працювати на своєму робочому місці, доки в неї для цього є сили і бажання.

Дні виходу працівниці на роботу роботодавець відзначає в Табелі обліку використання робочого часу як робочі (літерний код — «Р» або цифровий — «01»), а також нараховує та виплачує їй за цей період заробітну плату.

Працівниця вирішила йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і надала лікарняний лист? Тут важливо пам’ятати головне правило —

за один і той самий період працююча «декретниця» не повинна отримувати одночасно і допомогу по вагітності та пологах, і зарплату

Адже мета допомоги по вагітності та пологах — компенсувати втрату заробітку за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 25 Закону № 1105). А якщо працівниця продовжує працювати, то жодної втрати зарплати не відбувається.

Тому запам’ятайте! Оплачувати лікарняний лист за рахунок коштів соцстраху ви зобов’язані тільки з дня, коли працівниця фактично пішла у відпустку! Тобто вона отримає «декретні» за залишок належних їй днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Використовуючи умови питання, припустимо, що дата закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що відповідає даті, зазначеній лікарем на лицьовому боці лікарняного — 30.04.2017 р.

У цьому випадку працівниці мають бути нараховані:

— за фактично відпрацьовані дні грудня 2016 року і січня 2017 року (за період до 27.01.2017 р.) — заробітна плата;

— за період з 27 січня по 30 квітня 2017 року — допомога по вагітності та пологах, тобто не за всі 126 календарних днів (!), а тільки за 94, тобто за фактичні календарні дні перебування жінки в декреті.

Переходимо до заповнення зворотного боку лікарняного листа. На ньому зазначають, зокрема:

1) табельник або уповноважена особа — у рядку «Не працював з «27» січня 2017 р.» до «30» квітня 2017 р.». Тобто вписує дату, з якою працівниця фактично почала використовувати декретну відпустку, і дату закінчення декрету, що відповідає даті, зазначеній лікарем на лицьовому боці лікарняного, як останній день непрацездатності;

2) представник комісії із соціального страхування — у рядку «за 94 робочих (календарних) днів». Зауважте: таку саму кількість днів зазначають у протоколі засідання комісії з соціального страхування;

3) бухгалтерія розраховує суму допомоги по вагітності та пологах виходячи з розрахункового періоду, що дорівнює 12 місяцям, що передують місяцю настання страхового випадку.

У цій ситуації страховий випадок у працівниці настає з дня, коли в неї виникло право на декретну відпустку згідно з листком непрацездатності, а не з дня, коли вона вирішила припинити працювати і цим правом скористатися (див. лист Мінпраці від 23.05.2008 р. № 273/020/99-08).

Виходить, що розрахунковим періодом в описаній у запитанні ситуації є 12 (або менша кількість) календарних місяців, що передують місяцю, в якому працівниця мала право піти в декрет на підставі листка непрацездатності, тобто це грудень 2015 року — листопад 2016 року.

Зауважте: страховий стаж, який розраховують для цілей застосування обмежень за сумою допомоги по вагітності та пологах, потрібно буде обчислити за останні 12 місяців, що передують дню, зазначеному в лікарняному листі, як початок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (у цьому випадку — за період з 26.12.2015 р. по 25.12.2016 р.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі