№14

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2017/№ 14 Інші номери журналу ›
  • «Лівопальний» акциз: як усе ж таки звітувати? Лист ДФСУ від 06.02.2017 р. № 2158/6/99-99-15-03-03-15
  • Комісія із соцстрахування: на шляху до допомоги від ФСС Настання страхового випадку, буде це тимчасова непрацездатність чи декрет, дає кожному найманому працівнику право розраховувати на отримання допомоги від ФСС. Але, як-то кажуть, чоловік крутить, а... комісія із соціального страхування, що діє на підприємстві, розкручує: скористається працівник своїм правом на допомогу чи ні. Про порядок призначення допомоги і про документи, що є підставою для її нарахування, ми з вами, дорогі друзі, зараз і говоритимемо.
  • Перевіряємо заповнення лицьового боку лікарняного листа В аптеці. Чоловік подає рецепт у віконце. Аптекар довго-довго дивиться на рецепт. Потім повертає його догори ногами. Далі дивиться на просвіт. Після цього повертається спиною і розглядає його через плече. Нарешті тужливим голосом запитує: — Скажіть, будь ласка, а що у Вас болить? Нічого не нагадує? Схожа картинка спостерігається, коли цей самий чоловік приносить на роботу не рецепт, а лікарняний лист, заповнений тим самим лікарем. Тільки на місці провізора тепер опиняються комісія із соціального страхування, бухгалтерія та відділ кадрів. А потім і контролери з Фонду соцстрахування (далі — Фонд).
  • Зворотний бік листка непрацездатності: заповнюємо без проблем Свою відсутність на роботі через хворобу працівник зобов’язаний підтвердити. Яким чином? За допомогою листка непрацездатності. На підставі саме цього документа співробітнику оплачують період непрацездатності. Але справа доходить до виплати, тільки якщо лікарняний лист заповнено правильно. Причому не тільки з лицьового боку, а й із зворотного. З лицьовим боком лікарняного ми з вами вже розібралися (див. с. 7). Тепер давайте з’ясуємо, хто і в якому порядку повинен заповнювати його зворотний бік.
  • Розраховуємо середньоденну зарплату Щоб розрахувати суми виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, роботодавцю необхідно знати розмір середньоденної зарплати працівника. І о диво! І для лікарняних, і для декретних середньоденну зарплату розраховують однаково! Як саме? Зараз усе розповімо.
  • Розраховуємо лікарняні Протокол комісії (уповноваженого) із соцстрахування і лікарняний лист на столі. Час розрахувати працівнику оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і допомогу по тимчасовій непрацездатності. І не забудьте про обмеження! Які ще обмеження? — запитаєте ви. Зараз все розповімо і покажемо на прикладах.
  • Визначаємо страховий стаж для лікарняного правильно Ви вже знаєте, що розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності або, по-простому, лікарняних залежить від страхового стажу працівника. Хочете знати, що є таким стажем? Які періоди враховують при його обчисленні? Тоді ця стаття, дорогі друзі, — для вас. Вивчайте та застосовуйте!
  • Розраховуємо декретні Час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — дуже важливий період у житті кожної матусі. А ще це дуже клопітний та витратний період. На рахунку кожна копієчка. Про те, як правильно розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах, щоб не хвилювати зайвий раз працівницю, яка збирається в декретну відпустку, ми з вами поговоримо в цій статті.
  • Лікарняні та декретні сумісникам У цій статті ми постаралися зібрати всі важливі моменти, пов’язані з нарахуванням лікарняних і допомоги по вагітності та пологах працівникам-сумісникам. Орієнтиром при її написанні були роз’яснення Мінсоцполітики і Фонду соцстраху. Когось, можливо, ці роз’яснення повеселять, когось засмутять. Але байдужими не залишать, це вже точно.
  • Отримуємо фінансування від ФСС: покрокова інструкція Працівник подав вам листок непрацездатності. Ви розрахували і нарахували суму належних йому лікарняних/декретних. Що далі? А далі для виплати «соцстрахівських» допомог ви «просите» гроші у Фонду соцстраху. Зрозуміти, в якому порядку це робити, вам, дорогі друзі, допоможе ця стаття.
  • Якщо лікарняний збігся з вихідним днем, відрядженням, відпусткою... На жаль, хвороба не обирає ані соціальний статус, ані вік, ані час, ані місце. Вона просто приходить, і все. Ось і працівника хвороба може настигнути на робочому місці, у вихідний день, у відпустці, у відрядженні, у період догляду за хворою дитиною... Що робити, якщо раптом сталися такі накладки? Як правильно в цьому випадку оплачувати дні хвороби працівника? Давайте розбиратися разом. Приєднуйтеся!
  • У декрет пізніше належного строку: як оплачувати лікарняний? У працівниці нашого підприємства 26.12.2016 р. підійшов строк іти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, але, незважаючи на наявний у неї листок непрацездатності, вона продовжувала працювати ще цілий місяць. Наприкінці січня 2017 року вона принесла до відділу кадрів «запізнілий» лікарняний і пішла в декрет* з 27.01.2017 р. Як ми повинні заповнити листок непрацездатності і оплатити його?
  • Якщо немає довідки за формою № ОК-7 Працівник, якого було прийнято на роботу з 07.11.2016 р., захворів 13.02.2017 р. Згідно з його трудовою книжкою до влаштування на це підприємство він працював в інших роботодавців, у тому числі і у 2016 році. «Лікарняний» стаж до 01.01.2011 р. — 5 років 4 місяці. А ось страховий стаж за період з 01.01.2011 р. до початку хвороби визначити не можемо. Адже для цього потрібна довідка з Пенсійного фонду за формою № ОК-7 (або № ОК-5), але працівник відмовляється її надавати. Як оплатити лікарняний такому працівнику?
  • Ода вихідним Працівник надав листок непрацездатності, згідно з яким він захворів у суботу — день, що є вихідним на підприємстві. Чи нараховувати лікарняні за такий день? Чи потрібно при розрахунку лікарняних виключати з розрахункового періоду святкові та неробочі дні?
  • Місяць не відпрацьовано, а виплата є Працівниця хворіла з 6 по 14 лютого 2017 року. До розрахункового періоду (лютий 2016 року — січень 2017 року) увійшов місяць (грудень 2016 року), в якому вона з 1 по 16 число хворіла, 17, 18 і 31 не працювала, оскільки ці дні були вихідними, а з 19 по 30 грудня перебувала у відпустці «за свій рахунок». Крім того, у грудні 2016 року (у повністю не відпрацьованому місяці) працівниці було нараховано премію за підсумками роботи в листопаді 2016 року. Чи буде сума такої премії брати участь у розрахунку лікарняних?
  • Неоплачуваний лікарняний + довідка Працівниця йде в декретну відпустку з 20 лютого 2017 року. Чи потрібно із загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді виключати дні: — не відпрацьовані на підставі довідки про догляд за хворою дитиною, що видана лікувальною установою; — тимчасової непрацездатності, що не були оплачені через порушення режиму?
  • Якщо працівник отримував допомогу по безробіттю Чи включається до страхового стажу для оплати періоду тимчасової непрацездатності період отримання допомоги по безробіттю?
  • Премія «новачку» Працівницю було прийнято на роботу 18 січня 2017 року. З 7 по 11 лютого вона хворіла. Як розрахувати їй лікарняні? Чи братиме участь у їх розрахунку сума щомісячної премії за лютий, яку нарахують працівниці в кінці цього місяця?
  • Із ставки на півставки Працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 10 лютого 2017 року. У розрахунковому періоді (лютий 2016 року — січень 2017 року) вона в лютому — квітні 2016 року працювала на 0,5 ставки, а у травні 2016 року — січні 2017 року — на повну ставку. Як розрахувати суму декретних?
  • Відпустки та помилки «на межі» Як ураховувати при розрахунку лікарняних і декретних «перехідні» відпускні та коригування заробітної плати (донарахування/сторнування)?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Щодо розрахунку допомоги по вагітності та пологах і по тимчасовій непрацездатності Лист Міністерства соціальної політики України від 13.10.2016 р. № 334/18/99-16
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі