«Імпортний» ПДВ і «негосп»-дарунки від нерезидента

Павленко Олексій, податковий експерт
Сьогодні на прохання читачів поговоримо про податковий облік «ввізного» ПДВ, сплаченого при розмитненні імпортних товарів, поставлених нерезидентом до України безоплатно. Мова піде про товари та операції, на які не поширюються жодні ПДВшні пільги.
img 1

Ось конкретна ситуація. При розмитненні комплекту дорогих імпортних кальянів для директорської лазні підприємство сплатило імпортний ПДВ. Кальяни були поставлені безоплатно як дарунок від нерезидента — одного з головних контрагентів підприємства. Бухгалтера цікавили такі запитання: чи можна включити цей ПДВ до податкового кредиту (ПК)? І, якщо так, то як бути при подальшому нарахуванні податкових зобов’язань (ПЗ) згідно з п. 198.5 ПКУ?

Що стосується ПК за безоплатно поставленими товарами, то підприємство відобразити у складі ПК суму «ввізного» ПДВ, сплачену при розмитненні зазначених дарунків, не тільки може, а й зобов’язане.

Адже щодо ПДВ з 01.07.2015 р. застосовується такий податково-обліковий механізм: весь «вхідний» та імпортний ПДВ беззастережно включається до ПК, а потім (у певних випадках) він «зачищається» звідти за допомогою згаданого вище п. 198.5 ПКУ — шляхом нарахування так званих компенсуючих ПЗ.

Водночас зазначимо, що на включення ПДВ до ПК, який заявляється на підставі податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК), зареєстрованих в ЄРПН, платник має 365 днів з дати складання ПН або РК ( п. 198.6 ПКУ).

А от відображення ПК за сплаченим «ввізним» ПДВ, підтвердженим МД, ПКУ строго прив’язує до конкретного періоду

Згідно з п. 198.2 ПКУ «ввізний» ПДВ підлягає включенню до ПК за датою його сплати на митниці і відображенню в декларації з ПДВ за період, на який припадає дата такої сплати. Це побічно підтверджує й останній абзац п. 198.3 ПКУ.

Тому, якщо ви його в цьому періоді не відобразили, то далі в разі необхідності включити такий ПДВ до ПК доведеться діяти тільки шляхом виправлення помилки (тобто подавати уточнюючу декларацію).

А тепер звернемо вашу увагу на те, що зміни, унесені з 01.01.2017 р. до п. 198.1 ПКУ, остаточно позбавили фіскалів підстави не допускати до ПК «імпортний» ПДВ, сплачений на митниці за товари, що безоплатно ввозяться до України. Раніше, нагадаємо, у п. 198.1 ПКУ зазначалося, що

«до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з:

а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг»

Таке формулювання давало (не дуже-то законний) привід фіскалам стверджувати, що для цілей відображення ПК товари, що ввозяться (імпортуються), обов’язково повинні платником придбаватися (див. у дужках слова «у тому числі»). Під цим приводом фіскали спочатку й відмовляли у включенні до ПК імпортного ПДВ за товарами, що безоплатно ввозилися до України. Але з 1 липня 2015 року, коли за ПКУ весь вхідний та імпортний ПДВ зобов’язаний був потрапити до ПК (з частковою «зачисткою» через п. 198.5 ПКУ), податківці поступово змінили цей фіскальний підхід і дозволили весь «імпортний» ПДВ уключати до ПК. У тому числі й ПДВ, сплачений на митниці при ввезенні безоплатних товарів (див., наприклад, листи ДФСУ від 19.05.2016 р. № 10964/6/99-95-42-01-15 і ГУ ДФС у м. Києві від 10.11.2015 р. № 17073/10/26-15-15-01-18).

Тепер же змінами, унесеними до п. 198.1 ПКУ, з 01.01.2017 р. «ввізний» ПДВ у цьому пункті виділили окремою позицією:

«ґ) ввезення товарів та/або необоротних активів на митну територію України»

Тобто тепер уже і формально не важливо, має місце операція з придбання чи безоплатного отримання імпортних товарів. ПДВ у будь-якому разі (тепер уже й «згідно з буквою» ПКУ) повинен потрапляти до ПК. Але водночас, оскільки кальяни, що ввозяться, найімовірніше, використовуватимуться в діяльності, далекій від господарської, то в повітрі «замаячить примара» п. 198.5 ПКУ.

Причому, оскільки йдеться про такий доволі специфічний товар, то підприємству буде важко зімітувати, що ці кальяни спочатку передбачалося використовувати в межах своєї господарської діяльності…

Водночас, у цій ситуації п. 198.5 ПКУ може формально і не спрацювати. Тобто є певні аргументи, що ПЗ, що компенсують «ввізний» ПДВ, платник може не нараховувати.

Зверніть увагу! Пункт 198.5 ПКУ (у тому числі його п.п. «г») дійсно вимагає нарахування компенсуючих ПЗ, коли товари призначаються для використання або починають використовуватися в операціях, що не є госпдіяльністю платника. Проте ПЗ при цьому повинні нараховуватися виходячи з бази оподаткування, обчисленої згідно з п. 189.1 ПКУ (ср. ). А цей пункт для нашого випадку визначає базою оподаткування ПДВ вартість придбання товарів. Ну а оскільки товари даровані, то вартість їх придбання дорівнює нулю.

А якщо база оподаткування дорівнює нулю, то й ПЗ повинні дорівнювати нулю…

До речі, можна було б спробувати тим формальним шляхом (ненарахування ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ) піти і при безоплатному отриманні товарів в Україні. Проте в таких випадках у платника через відсутність «придбання» товарів (тобто операції, що дає право на віднесення «вхідного» ПДВ до ПК) відсутнє право на включення ПДВ до ПК…

Але при цьому зауважимо, що ненарахування компенсуючих ПЗ у подібній ситуації — це шлях впевнених у собі платників, готових вступати в сутички з фіскалами.

Обережний же платник або нарахує в цьому випадку компенсуючі ПЗ з тієї самої бази, з якої обчислювався «ввізний» ПДВ (з митної вартості, зазначеної в МД, вважаючи її ціною придбання), або постарається в такій ситуації підстрахуватися індивідуальною податковою консультацією фіскалів.

Але якщо відповідь буде фіскальною (що цілком імовірно), то доведеться платнику подати уточнюючу декларацію з ПДВ за період, на який припадає дата оформлення МД, і донарахувати собі ПЗ разом із 3 % штрафом. Або набратися хоробрості та оскаржити таку відповідь в суді. І якщо суддя тлумачитиме зазначені норми ПКУ буквально, то у платника є певні шанси на успіх.

висновки

  • Зміни, внесені з 01.01.2017 р. у п. 198.1 ПКУ, тепер уже однозначно передбачають включення до ПК «імпортного» ПДВ, сплаченого на митниці за безкоштовно ввезені в Україну товари.
  • Пункт 198.5 ПКУ передбачає нарахування «компенсуючих» ПЗ, з урахуванням п. 189.1 ПКУ, виходячи з вартості придбання товарів. Тому формально, якщо імпортні товари отримані безкоштовно, то ці ПЗ повинні бути рівні нулю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі