Допит: що потрібно знати і як поводитися?

Гончаров Михайло, адвокат АТ «Колегія Адвокатів України» (www.kau.in.ua)
Які асоціації виникають у вас при слові «допит»? Багато хто одразу згадує кінофільми про правоохоронців, які застосовують різні прийоми, щоб «розговорити» людей з будь-яким статусом. І багато в чому «картинка» показує, що слідчому абсолютно неважливо — свідок перед ним чи «махровий» правопорушник, який може розмовляти з дізнавачем на рівних. Але фільм — фільмом, а реальність — реальністю. Тим, хто потрапив у таку ситуацію, стали б у нагоді загальні знання про свої права та тактику поведінки під час допиту. Дамо вам декілька практичних рекомендацій із цього приводу.

Загальні «ввідні»

1. Проаналізуйте інформацію, зазначену в повістці (отриману в тому числі і в телефонному режимі) про виклик для допиту.

2. Потрібно зрозуміти для себе, хто викликає вас на допит і з яких конкретно питань.

Ви маєте повне право уточнити номер робочого телефону слідчого, оперативного співробітника або прокурора і зв'язатися з ним. Так ви зможете впевнитися в обґрунтованості виклику.

Не забудьте уточнити, щодо яких обставин від вас вимагають надання свідчень.

3. За можливості постарайтеся проконсультуватися в адвоката щодо правомірності виклику до правоохоронців, про передбачуваний розвиток подій у тій частині, що стосується особисто вас, а також про вироблення моделі поведінки на допиті.

4. На запитання слідчого (прокурора, оперативного співробітника) відповідайте чітко та лаконічно. Не вдавайтеся до розмірковувань.

Говоріть тільки те, що ви знаєте або бачили особисто. Не потрібно згадувати будь-яку інформацію, почуту від інших людей.

Якщо ви вимушені повторити такі відомості, то обов’язково простежте, щоб у протоколі було зазначено, звідки ви знаєте цю інформацію. А якщо не впевнені — використовуйте фрази «не пам’ятаю», «важко відповісти» тощо.

5. Не кваптеся давати відповідь на запитання. Це дасть вам можливість надалі не збиватися на складних запитаннях. Пам’ятайте, що у вас є час і вам потрібно обдумати відповідь.

6. Після закінчення допиту прочитайте все, що написано у протоколі.

Якщо в документі є незаповнені графи — не бійтеся вказати на це слідчому. Наполягайте на тому, щоб вони були заповнені у вашій присутності. Тільки після цього, якщо ви згодні з викладеним, можете підписувати протокол.

Ще декілька важливих зауважень

1. Кожен свідок допитується окремо, без присутності інших свідків.

2. Допит не може продовжуватися без перерви більше двох годин, а в цілому — більше 8 годин на день.

3. Під час допиту можуть застосовуватися фотографування, аудіо- та/або відеозапис.

4. Ви маєте право:

а) використовувати під час допиту власні документи та замітки, якщо ваші свідчення пов’язані з будь-якими обчисленнями та іншими відомостями, які важко утримати в пам’яті;

б) викласти свої свідчення власноручно;

в) не відповідати на запитання:

— з приводу тих обставин, про надання яких є пряма заборона в законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця дорадчої кімнати тощо);

— які можуть стати підставою для підозри (звинувачення) у вчиненні близькими родичами або членами вашої сім’ї кримінального правопорушення, а також щодо посадових осіб, які виконують негласні слідчі (розшукові) дії, і тих, хто конфіденційно співробітничає з органами досудового розслідування.

Не сумніваємося, що такі міні-правила виявляться для вас корисними! І не забувайте, що за отриманням професійної правової допомоги ви в будь-який момент можете звернутися до адвоката.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі