Підприємство реорганізовується/перейменовується: вносимо запис до трудової книжки

Костенко Ніна, податковий експерт
Наше підприємство реорганізується шляхом приєднання до іншого підприємства. Як у цьому випадку внести запис до розділу «Відомості про роботу» трудових книжок працівників?

У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудових договорів з працівниками подовжується. Це передбачає ч. 4 ст. 36 КЗпП.

Таким чином, у разі реорганізації підприємства звільнення працівників проводитися не повинно, якщо, звичайно, при цьому не відбувається скорочення чисельності або штату працівників підприємства.

Тобто при реорганізації підприємства настає правонаступництво у трудових відносинах і накази (розпорядження, постанови) про продовження трудових відносин не видають.

У такому разі до трудових книжок працівників за аналогією з перейменуванням підприємства до графи 3 розділу «Відомості про роботу» окремим рядком уносять запис: «Підприємство таке-то з такого-то числа реорганізовано в таке-то» ( п. 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58).

У графі 4 зазначають підставу для реорганізації — наказ (постанова, розпорядження), його дату та номер.

Графи 1 і 2 не заповнюють.

Плюс до цього запис про реорганізацію або перетворення підприємства вносять ще і до розділів «Відомості про нагородження» і «Відомості про заохочення» трудової книжки, якщо, звичайно, там є записи, зроблені цим підприємством.

Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цій ситуації (див. рисунок нижче).

img 1

У цьому випадку за записом у трудовій книжці буде зрозуміло, чому печатка підприємства, проставлена при звільненні працівника, не відповідає найменуванню працедавця на момент працевлаштування (якщо, звісно, він ще досі нею користується).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі