Теми статей
Обрати теми

Порядок обліку трудових книжок на підприємстві

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Як уносити записи до трудової книжки працівника, ми з вами вже розібралися. А як обліковують ці документи на підприємстві, ви хочете знати? Тоді ця стаття — для вас.

Обліковуємо трудові книжки

Трудові книжки зберігають на підприємствах, в установах та організаціях, а при звільненні працівників видають їм під розписку в журналі обліку. Так передбачає п. 3 постанови № 301.

Одразу порадуємо вас:

трудові книжки і вкладиші до них уже давно не вважаються бланками суворої звітності

Хочете переконатися? Зазирніть у постанову № 301 — зараз там немає навіть натяку на «суворість» цих документів.

Щоправда, п. 7.2 Інструкції № 58 трудову книжку все ще розглядає як «суворий» бланк, а п. 7.1 цієї Інструкції досі пропонує використовувати для обліку:

— придбаних бланків трудових книжок — Книгу обліку бланків трудових книжок і вкладишів до них (типова форма № П-9), яку веде бухгалтерія підприємства;

— заповнених трудових книжок — Книгу обліку руху трудових книжок і вкладишів до них (типова форма № П-10)*.

* Форми № П-9, П-10 і П-11 затверджено наказом Мінстату від 27.10.95 р. № 277.

Але цим вимогам не варто надавати значення — просто в уповноважених органів наразі не дійшли руки до внесення змін до Інструкції № 58.

Насправді Книгу обліку бланків трудових книжок і вкладишів до них за типовою формою № П-9 ви зараз не ведете. А ось Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них за типовою формою № П-10, як і раніше, актуальна. У ній ви реєструєте всі трудові книжки, прийняті від працівників при працевлаштуванні, новозаведені трудові книжки і вкладиші до них із зазначенням серії та номера, а також трудові книжки, видані при звільненні.

Книгу типової форми № П-10 слід пронумерувати, прошнурувати, скріпити підписом керівника підприємства і печаткою.

Якщо у своїй госпдіяльності підприємство не використовує печатку, то для «трудових» цілей у нього все одно має бути печатка — відділу кадрів/служби персоналу. Ось цією печаткою і засвідчують підпис керівника у Книзі.

Книгу веде відділ кадрів або інший аналогічний підрозділ, відповідальний за оформлення і звільнення працівників.

У графах 2 — 4 цієї Книги повинна фігурувати:

— дата подання трудової книжки при працевлаштуванні — щодо працівників, які прийняті з трудовою книжкою

або

— дата, коли цей документ оформили на підприємстві, — для працівників, які працевлаштуються вперше.

Графу 11 Книг заповнюють тільки щодо трудових книжок і вкладишів, які видали та оформили на цьому підприємстві

Щодо книжок і вкладишів, наданих працівниками, у цій графі проставляють прочерк.

У день звільнення працівнику повертають трудову книжку (вкладиш). При цьому дату видачі книжки і реквізити наказу про звільнення вносять до графи 12 Книги за формою № П-10, а у графі 13 працівник розписується в отриманні трудової.

Крім того, підпис про отримання трудової книжки звільнений працівник повинен поставити в Особовій картці працівника (типова форма № П-2, затверджена наказом № 495/656).

У бухгалтерському обліку підприємство обліковує бланки трудових книжок і вкладиші до них на субрахунку 209 «Інші матеріали».

На зіпсовані бланки трудових книжок (якщо сталася така неприємність) складають Акт за типовою формою № П-11. У такому разі бланки списують на нестачі* і втрати від псування цінностей за допомогою запису: Дт 947 — Кт 209.

* Детально про облік нестач ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 90.

І насамкінець декілька важливих моментів.

1. Якщо бланк трудової книжки (вкладиша) був зіпсований, то треба нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ (негосподарське використання), якщо на вході був податковий кредит.

2. Видача бланка трудової книжки за компенсацію розглядається як постачання з нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ.

3. Видача без компенсації розглядається як подарунок з нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ, ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Детальніше — в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 69, с. 44.

Ось і весь облік трудових книжок!

висновки

  • Книгу обліку бланків трудових книжок і вкладишів до них за типовою формою № П-9 зараз не ведуть.
  • Трудові книжки, прийняті від працівників при працевлаштуванні, новозаведені трудові книжки і вкладиші до них, а також трудові книжки, видані при звільненні, реєструють у Книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них за типовою формою № П-10.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі