Теми статей
Обрати теми

Субсидія і нова мінзарплата: чи є зв’язок?

Ігор Хмелевський, податковий експерт
Ну що, шановні колеги, з тим, як зберегти «хазяйські» гроші після чергової «податкової реформи», ви вже розібралися? І з тим, як ощасливити «великими» грішми своїх співробітників після так званої реформи оплати праці, теж? Тоді прийшов час зайнятися своїми особистими фінансами. Тим більше що особисте — завжди первинне! ☺ Вам цікаво, як глибоко згадані «реформи» торкнуться вашої особистої кишені? Тоді поговоримо сьогодні про те, чи вплине новий розмір мінімальної заробітної плати (МЗП) на субсидії — вже призначені і такі, що призначаються заново.

Упевнені, вам доводилося вже чути, мовляв, мінзарплата, встановлена з 1 січня на рівні 3200 грн., — мало не вселенське зло ☺. І, окрім інших бід, таке рішення законодавця призведе до зменшення розміру жилкомсубсидій. Чи варто вірити цим чуткам?

На щастя, ні. Покажемо ж їх неспроможність.

Припустимо, як тільки в липні минулого року виросли тарифи на тепло і гарячу воду, ви звернулися із заявою про призначення субсидії. І її вам призначили. Чи зміниться розмір субсидії з початку 2017 року через підвищення мінзарплати?

Ні, поки усе залишиться як і раніше. І ось чому.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату ЖКП призначається, як відомо, до закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців. Причому перегляд МЗП — не привід для перерахунку субсидії в межах встановленого терміну її призначення.

Чудово! А що буде, коли термін вже призначеної субсидії збіжить? Тоді її перерахують автоматично, навіть без вашого звернення, на новий термін. У нашому прикладі початком такого нового терміну стане липень 2017 року. Для перерахунку субсидії треба буде наново визначити відсоток обов’язкової плати за ЖКП за формулою, приведеною в п. 1 постанови КМУ від 27.07.98 р. № 1156. Чим вище цей відсоток, тим більше доведеться платити вам і тим меншою буде субсидія.

Проте для цієї формули важлива не мінзарплата, а прожитмінімум на дату, з якої призначається субсидія. Безумовно, в порівнянні з липнем 2016 року, коли субсидію вам призначили уперше, прожитмінімум буде дещо більшим. І таким чином, сама субсидія дещо впаде. Але це «дещо», очевидно, двократним (як зростання МЗП) не буде. Отже, удвічі ваша нова субсидія ну ніяк не зменшиться.

Йдемо далі. Розмір субсидії безпосередньо залежить від сукупного доходу сім’ї за попередній календарний рік. Отже, при перерахунку субсидії з липня 2017 року в розрахунок увійдуть ваші доходи за 2016-й. Та навіть якщо ваші офіційні доходи в 2016 році були не вище торішньої «мінімалки», а в 2017 році зі збільшенням її розміру в два рази виросли в тій же пропорції, на новому розмірі субсидії це не позначиться.

І тільки при наступному перерахунку з липня 2018 року, коли знадобляться доходи за 2017-й, субсидія може зменшитися приблизно удвічі. Але, мабуть, не варто загадувати так далеко — все ще сто разів може змінитися… ☺

І останній нюанс. Він стосується тих, у кого відсутні доходи, а також тих, у кого в сім’ї є ФОП-єдиноподатники. У першому випадку в розрахунок субсидії піде «віртуальний» середньомісячний дохід на рівні двох прожитмінімумів. А в другому — на рівні 2-х, 3-х або 4-х його ж розмірів залежно від групи ЄП (1-ша, 2-га або 3-тя відповідно). Причому тут йдеться про прожитмінімум станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії, тобто на 31.12.2016 р. А він у той час дорівнював 1600 грн.

Як бачите, навіть у цих випадках збільшення МЗП з 01.01.2017 р. до 3200 грн. на розмірі перепризначуваної в 2017 році субсидії абсолютно не позначиться. Так само як і у тому випадку, якщо в 2017 році ви звернетеся за нею уперше.

Тож будьте спокійні. І не вірте тим, хто каже інакше. Усе буде добре! А може, навіть краще. ☺

Теги субсидія
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі