Теми статей
Обрати теми

Декретні виходячи з «мінімалки»: згадати і сплатити

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці
Працівниця, для якої це місце роботи є основним, пішла у відпустку по вагітності і пологах з 26 грудня 2016 року на 126 календарних днів. Оскільки її фактична середньоденна зарплата виявилася нижчою за середньоденну зарплату, розраховану з мінзарплати, період такої відпустки був оплачений виходячи з «мінімальної» середньоденної зарплати. Чи треба в січні 2017 року підприємству донараховувати допомогу по вагітності та пологах у зв’язку з ростом мінімального розміру зарплати (з 1600 грн. в грудні 2016 року до 3200 грн. в січні 2017 року)? Як бути з «трудовою» доплатою і сплатою ЄСВ за місяці 2017 року? (Харківська обл.)

Пояснимо, у зв’язку з чим виникло питання.

Пунктом 2 ч. 4 ст. 19 і ч. 2 ст. 26 Закону № 1105* визначено: сума допомоги по вагітності та пологах основної працівниці з розрахунку на місяць не може бути менша, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Для виконання цієї вимоги страхувальники зобов’язані:

по-перше, розрахувати середньоденну зарплату виходячи з фактичної зарплати, нарахованої в розрахунковому періоді;

по-друге, обчислити суму мінімальної середньоденної зарплати, розділивши розмір мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку, на 30,44 (середньомісячна кількість календарних днів);

по-третє, порівняти ці величини. Якщо сума фактичної середньоденної зарплати виявиться нижче мінімальної середньоденної (як у ситуації, описаній у запитанні),

період відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами необхідно оплатити виходячи з мінімальної середньоденної зарплати

Що і зробила наша читачка.

Причому, якщо в повних місяцях відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами сума декретних основної працівниці виявиться нижче мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку, необхідно здійснити в цих місяцях** доплату до розміру мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку, і відповідно збільшити суму допомоги по вагітності і пологах (див. лист Мінсоцполітики від 23.06.2016 р. № 215/18/99-16).

** Це місяці з кількістю календарних днів 30 (лютий — 28/29).

Як бачите, у вказаних нормах йдеться про розмір мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку (тобто на дату, з якої згідно з листком непрацездатності у працівниці виникає право на відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами). Тому якщо в подальшому мінзарплата «виросте», перераховувати і доплачувати працівниці суму допомоги до нового розміру мінзарплати не треба.

Йдемо далі. Працівниця в січні 2017 року не відпрацювала жодного дня, оскільки знаходилася у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами. Отже, навіть якщо сума доходу за цей місяць виявиться нижче мінзарплати, розраховувати і доплачувати їй «трудову» доплату до 3200 грн. не потрібно.

А що з ЄСВ? А ось тут якраз потрібно-потрібно! ☺ Працівниці, для якої це місце роботи є основним, за січень 2017 року був нарахований дохід (декретні), який входить до бази справляння ЄСВ. Тому роботодавець зобов’язаний провести порівняльні розрахунки, щоб виконати вимоги про сплату ЄСВ з «мінімалки». Якщо база справляння ЄСВ за січень 2017 року виявиться нижче мінзарплати, встановленої на цей місяць (3200 грн.), на різницю між цими двома величинами необхідно донарахувати ЄСВ.

Різницю відображайте в Звіті з ЄСВ, сформованому за той місяць, по якому здійснюєте порівняльні розрахунки. На відміну від сум допомоги по вагітності і пологах наперед відображати різниці між базами нарахування ЄСВ і «мінімалкою», на які донараховуватимете ЄСВ, не треба! Усе робите місяць в місяць.

Теги декретні
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі