Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки за двома підставами

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
На підприємстві працює співробітниця, що має двох дітей 10 і 14 років. Молодша дитина — інвалід. Якої тривалості жінці належить додаткова відпустка на дітей?

Жінки, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, мають право на соціальну відпустку на дітей (ст. 1821 і 1861 КЗпП і ст. 19 Закону про відпустки).

У загальному випадку тривалість такої відпустки — 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Але (!) за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів (ч. 2 ст. 19 Закону про відпустки).

Важливо! Порядок застосування цієї норми Мінпраці роз’яснило в листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13, вказавши в ньому, що одна дитина може брати участь у визначенні декількох підстав.

Виходить, що ваша працівниця має право на додвідпустку на дітей за двома підставами: як «жінка, що має двоє дітей віком до 15 років» і як «жінка, що має дитину-інваліда». Отже, тривалість її додвідпустки на дітей складає 17 календарних днів.

Але незабаром старшій дитині виповниться 15 років. З року, наступного за роком, у якому це станеться, працівниця втратить право на соцвідпустку за підставою «жінка, що має двоє дітей віком до 15 років», оскільки ця дитина більше не враховуватиметься для цілей визначення «дитячої» відпустки на вказаній основі.

Проте за жінкою залишиться право користуватися відпусткою за підставою «жінка, що має дитину-інваліда».

Тоді й тривалість «дитячої» відпустки складе вже не 17, а лише 10 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі